5 ανοιξιάτικες βόλτες γεμάτες τέχνη και μουσική

5 ανοιξιάτικες βόλτες γεμάτες τέχνη και μουσική
Frida Kahlo Pexels / Brett Sayles

Ενδιαφέρουσες εικαστικές βόλτες με ανοιξιάτικη διάθεση.

Μπορεί το μυαλό μας να “κλείνει το μάτι” στο καλοκαίρι που είναι προ των πυλών – και αυτό σημαίνει αμέτρητες συναυλίες και διακοπές – μέχρι τότε όμως ο δροσερός ανοιξιάτικος καιρός μάς ανοίγει την όρεξη για βόλτες έξω στην πόλη.

Σαββατοκύριακο και Πρωτομαγιά σημαίνει λίγος περισσότερος ελεύθερος χρόνος για να ψάξουμε λίγο πράσινο και να περπατήσουμε στο κέντρο της Αθήνας (και όχι μόνο) συμμετέχοντας σε πολιτιστικές δράσεις και ακούγοντας μουσική σε χώρους ανοικτούς.

Εμείς επιλέξαμε 5 πολιτιστικές στάσεις – υπαίθριες και μή – που έχουν ενδιαφέρον αξίζουν την προσοχή σας. Βάλε αθλητικά και ξεκινάμε…

Πικ-νικ και μουσικές στην Ακαδημία Πλάτωνος

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, αθλητισμού και γαστρονομίας στο κέντρο και σε 129 γειτονιές της πόλης.

Athens City Festival: Η ανοιξιάτικη γιορτή της Αθήνας επιστρέφει με πάνω από 200 εκδηλώσεις και δράσεις cityfestival.thisisathens.org

Ένα πικ-νικ στην Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά και στο Επιγραφικό Μουσείο, αστρονομικές περιηγήσεις στους μυθικούς λόφους της Αθήνας, υπόγειες διαδρομές στα τούνελ και στα καταφύγια της πόλης, τουρνουά skateboarding, open air κινηματογραφικές προβολές σε πάρκα, υπαίθρια street πάρτυ, dj sets στα πιο απρόσμενα σημεία, περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε πλατείες, δρόμους και Μουσεία της πόλης, συναυλίες αλλά και βόλτες με ποδήλατο και πολλές δράσεις για παιδιά “βρίσκουν της θέση τους” σε μία ζωντανή και ανοιξιάτικη Αθήνα.

Το φεστιβάλ ξεκινάει τη Δευτέρα 1η Μαΐου στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου για μία ολόκληρη μέρα οι επισκέπτες – μικροί και μεγάλοι – μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε ψυχαγωγικές δράσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παιδικά shows, συναυλίες και πολλή μουσική από αγαπημένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Η φάση του Athens Urban Picnic μάς προσκαλεί να πάρουμε το φαγητό μας και να στήσουμε ένα κινηματογραφικό σκηνικό με πικ-νικ και κουβεντούλα στην καρδιά της Αθήνας! Τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά με ένα εργαστήριο για τις μέλισσες και τα φυτά, Face Painting και glitter tattooing, “Αισωπομαχίες” καλ., ενώ πιο αργά εκτός από τα “δυνατά” Dj sets θα γίνει και μία live συναυλία από το Ωδείο Musical Praxis.

Αναλυτικά εδώ…

“Return to Sender” και μία ανοιξιάτικη πανδαισία στο ΚΠΙΣΝ

Return to Sender / SNFCC και ΕΜΣΤ Nikos Karanikolas © 2023

Άλλη μια ιδανική ευκαιρία (η Πρωτομαγιά) να “κατηφορήσεις” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) όχι μόνο για το πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων και τον υπέροχο κήπο του, αλλά και για να προβληματιστείς αναφορικά με τα… ρούχα σου.

Στην Εσπλανάδα σε περιμένει – με ελεύθερη πρόσβαση – η μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση “Return to Sender” (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου. Πρόκειται για ένα έργο που δημιουργεί προβληματισμούς πάνω στο θέμα της διαχείρισης μεταχειρισμένων ρούχων από τις πλούσιες χώρες του Βορρά στις φτωχές χώρες του Νότου και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινότητες της Αφρικής.Το βίντεο μέσα στην τεράστια κατασκευή θα σε κατατοπίσει για το ζήτημα των μεταχειρισμένων ρούχων που φτάνουν στην Αφρική, και τα αμερικανικά λόμπι που διαχειρίζονται τα κέρδη.

ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΚΠΙΣΝ

Παράλληλα την Πρωτομαγιά το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει την Άνοιξη με μια μεγάλη γιορτή στο ανθισμένο Πάρκο. Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, μουσική, χορός, καγιάκ στο Κανάλι, δημιουργικά εργαστήρια ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά του ΚΠΙΣΝ και μας προσκαλούν να επιστρέψουμε στους ανοιχτούς χώρους του κλείνοντας το μάτι στο καλοκαίρι. Το πάρτι ξεκινάει στις 11.00 με ένα χορευτικό DJ set από τον LABEAST. Στις 12:30, δίνουμε ραντεβού με τους Bejeezus στο Ξέφωτο, για μια συναυλία γεμάτη χορευτική μουσική. Αν λατρεύεις την Γιαγιόι Κουσάμα το εργαστήριο για παιδιά δημιουργεί φανταστικούς τρισδιάστατους κήπους μέσα στους οποίους μεγαλώνουν τα πολύχρωμα φυτά polka με το πιτσιλωτό φύλλωμά τους.

Περισσότερα στο snfcc.org.

Εξάρχεια για καφέ, φαγητό και ολίγη… Φρίντα Κάλο

Η Φρίντα Κάλο το 1939 AP

Πριν ή μετά τον καφέ σου στα Εξάρχεια ταιριάζει λίγη… Frida Kahlo. Σε ένα διήμερο φεστιβάλ, 29-30 Απριλίου με ελεύθερη είσοδο, θα μάθεις τα πάντα για τη θρυλική και αντισυμβατική Μεξικανή ζωγράφο. Όλες οι πτυχές της Frida Kahlo, μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής, της ποίησης, του χορού και του θεάτρου.

Παράλληλα με αφορμή τη θεατρική παράσταση “Frida Kahlo, Mε Σπασμένα Φτερά” του Ανδρέα Ζαφείρη που ανεβαίνει στο Μπάγκειον από τις 26 Απριλίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, έως και 35 σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από την πιο διάσημη Μεξικανή ζωγράφο συμμετέχουν παρουσιάζοντας τα έργα τους σε μία ιδιαίτερη εικαστική έκθεση.

Η «Frida Kahlo, Mε Σπασμένα Φτερά» στο Μπάγκειον Mamalena Mpoi

Στην παράσταση “Frida Kahlo, Mε Σπασμένα Φτερά” του Ανδρέα Ζαφείρη η Φρίντα Κάλο ζωντανεύει στο μοναδικό, ίσως, περιβάλλον-τοπόσημο της πόλης, στο ιστορικό Ξενοδοχείο Μπάγκειον, εκεί που, την ίδια ακριβώς περίοδο με τη Φρίντα, στο στέκι του Καφέ – Σαντάν, γεννιέται μια ολόκληρη καλλιτεχνική γενιά (ο Λαπαθιώτης, ο Βάρναλης, ο Ρίτσος, ο Ουράνης, ο Τσαρούχης, ο Τερζάκης, και τόσοι άλλοι). Είναι λες και ο ίδιος ο χώρος αφηγείται.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ το κοινό, θα μπορεί να βρει χειροποίητες δημιουργίες από νέους δημιουργούς, στο Bazaar που φιλοξενείται στο Υπόγειο (Κωλέττη 21) και στην είσοδο του Χώρος 2510.

Περισσότερα εδώ…

Δύο σε ένα: Εθνικός Κήπος και Κήποι Προεδρικού Μεγάρου σε μία βόλτα

Το έργο του Mohammed Kazem μέσα από την εφαρμογή Seeing The Invisible Georgios Athanasiou

Αν θέλεις να περάσεις μία ολόκληρη ανοιξιάτικη μέρα στο κέντρο της Αθήνας και τριγύρω… πράσινο, κάνε την συνδυαστική βόλτα Εθνικός Κήπος και Κήποι Προεδρικού Μεγάρου. Ξεκίνα από τον Εθνικό Κήπο όπου φιλοξενείται η πρωτότυπη έκθεση με “αόρατα” έργα τέχνης “Seeing The Invisible”. Εδώ τα έργα τέχνης γίνονται ορατά μόνο μέσα από τη χρήση της δωρεάν ομώνυμης εφαρμογής την οποία θα χρειαστεί να κατεβάσεις στο κινητό τηλέφωνο ή στο τάμπλετ. Τα έργα επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) “συνομιλούν” με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου.

Το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κτίζεται το 1891 και ολοκληρώθηκε το 1897. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Back-to-back στην Ηρώδου του Αττικού κάθε Κυριακή μέχρι τις 16.00 είναι ανοιχτοί οι θεσπέσιοι Κήποι του Προεδρικού Μεγάρου, ένα τοπόσημο που δεν είναι προσβάσιμο συχνά για το ευρύ κοινό. Περπάτημα στη σκιά του αριστουργηματικού κτιρίου του Τσίλερ, χάζι κάτω από τα πανύψηλα κυπαρίσσια και μπόλικες μυρωδιές της φύσης από τα παρτέρια χλόης και της νησίδες ολάνθιστων ανθοφόρων φυτών.

Τους κήπους του Προεδρικού κοσμούν γλυπτά γνωστών εικαστικών όπως: ο “Γκάιντας” του Γιάννη Παππά, το “TEL-NEANT” του Γιώργου Ζογγολόπουλου και έργα του Θόδωρου Παπαγιάννη και του Κώστα Βαρώτσου. [πάρε μαζί την ταυτότητά σου]

Η φυτολογική σύνθεση του κήπου είναι αρκετά πλούσια αφού περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στην Ελευσίνα στον κήπο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού

Μία βόλτα στην Ελευσίνα μπορεί να συνδυαστεί με περπάτημα στην ακτογραμμή και μία επίσκεψη στο διαθεματικό έργο/δράση με τίτλο “Μυστήριο 92 Spe Meliore Moriendi”, που παρουσιάζει ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Φούρναρης την Κυριακή 30 Απριλίου στον κήπο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ελευσίνας.

Mystery 83 Spe Meilore Moriendi 2019 MANOS SPANOS

Το έργο θέτει στο προσκήνιο το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την αντίστιξη συμβολικών αναπαραστάσεων του μυθικού κόσμου και της Αναγέννησης. Η καλλιτεχνική πρόταση συμπεριλαμβάνει τρία μέρη: το γλυπτικό περιβάλλον, την περφόρμανς και τη μουσική.

Οι γλυπτικές εγκαταστάσεων του Μάριου Φούρναρη, οι οποίες παραπέμπουν στη φύση και τις συνθετικές δομές κατοικίας του προγλωσσικού κόσμου, συνθέτουν νοηματικά το πλαίσιο μιας μετάβασης στη διαπολιτισμική και διανθρώπινη αξία του Μύθου, μέσω του στοιχείου του Άλλου του Μη Δυτικού. Το αισθητικό αποτέλεσμα των γλυπτικών συνθέσεων εμφανίζεται ως αντιπαραβολή στο νοηματικό περιεχόμενο του πλαισίου της αγγλικής αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της συναυλίας.

Η Γεωργία Μπαλαμπίνη και ο Mislav Režić παρουσιάζουν ένα μουσικό έργο, που ξεπερνά τα όρια της κλασικής σύνθεσης συνδυάζοντας φωνή και ηλεκτρική κιθάρα, ένα όργανο πιο γνωστό από τη ροκ ή την τζαζ μουσική. Το μουσικό πρόγραμμα, που αποτελείται από έργα των John Dowland (1563 – 1626) και Henry Purcell (1659 – 1695), παρουσιάζεται σε ένα νέο σύγχρονο φως με τη χρήση διαφόρων ηχητικών εφέ κιθάρας, βρόχους και αυτοσχεδιασμούς φωνής και κιθάρας, που τρέχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, διασυνδέοντας τα εκτελούμενα κομμάτια σε μια συνεχή δομή.

Mystery 83 Spe Meliore Moriendi 2023 Eleusis

Ανάμεσα στο εικαστικό και το μουσικό σκέλος του έργου, με βάση το λιμπρέτο της μπαρόκ όπερας του Henry Purcell Διδώ και Αινείας (1689) (απόδοση κειμένου στα ελληνικά από τον Παναγιώτη Αδάμ), ο Μανώλης Μαμαλάκης (σκηνοθεσία), η Δανάη Γιαννουλάκη (ενδυματολογία και μάσκες) μαζί με τους συμμετέχοντες στη δράση, δημιουργούν ένα αυτοσχεδιαστικό θεατρικό δρώμενο με ενδεχομενικό χαρακτήρα.

Info: Κυριακή 30 Απριλίου, Χώρος: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας Ώρες διεξαγωγής: Περφόρμανς (20:00), Συναυλία (20:30). Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα