Αμφίπολη: Από τους αρχαιολόγους στους ανθρωπολόγους

default image

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα και τα σχέδια την επόμενη φάση των εργασιών στον Τύμβο θα δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο Σάββατο, 22 Νοεμβρίου

Μετά την ολοκλήρωση των πολύμηνων ανασκαφικών ερευνών στον Τύμβο Καστά, η διαδικασία εξιχνίασης του «μυστηρίου» της Αμφίπολης μεταφέρεται στα εργαστήρια, όπου οι ανθρωπολόγοι θα μελετήσουν το οργανικό υλικό και οι γεωλόγοι τα δείγματα ιζημάτων από το εσωτερικό και το εξωτερικό του τύμβου, ενώ οι αρχαιολόγοι θα ασχοληθούν με τα γλυπτά, το διάκοσμο, τα αρχιτεκτονικά μέλη και τα άλλα διάσπαρτα ευρήματα, όπως τα μεταλλικά καρφιά και τα γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φέρετρου.

Τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες θα χρειαστούν οι γενετιστές για την ανάλυση του DNA του σκελετού, που εντοπίστηκε στον κιβωτιόσχημο τάφο. Στο μεταξύ, γεωσκοπικές διασκοπίσεις σε αναζήτηση άλλων ταφών, που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην περιοχή, θα πραγματοποιηθούν από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Για την απεικόνιση του υπεδάφους θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής τομογραφίας, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε τύμβους του Κιλκίς, της Βεργίνας και αλλού.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα και τα σχέδια την επόμενη φάση των εργασιών στον Τύμβο θα δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα, με τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Μουσείο της Αμφίπολης. Επιπλέον, το πρωί της 29ης Νοεμβρίου τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στο λόφο Καστά θα παρουσιαστούν από την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα