Χριστούγεννα στο Μουσείο: Οι εκδηλώσεις στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης

Χριστούγεννα στο Μουσείο: Οι εκδηλώσεις στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης

Οι γιορτές ήρθαν και οι φορείς με τα Ιδρύματα της πόλης τις υποδέχονται όπως τους αρμόζει.

Ξέχωρα από πανύψηλα δέντρα και φανταχτερά λαμπάκια, τα Χριστούγεννα επιδρούν στην πόλη όπως το πολύτιμο μότζο στην ταινία με τον Όστιν Πάουερς. Όσο πλησιάζουμε κοντά στις γιορτινές ημέρες, με τα εκατομμύρια τραπέζια σε σπίτια φίλων και συγγενών, τόσο πιο έντονα νιώθουμε αυτήν την αλλαγή της πόλης να μας παρασέρνει.

Δεν είναι μόνο οι στολισμοί και οι αργίες που μας αλλάζουν τη διάθεση και μας κάνουν να θέλουμε να είμαστε συνεχώς έξω ώστε να πιάνουμε καλύτερα την ενέργεια από την οποία ξεχειλίζει αυτές τις ημέρες η πόλη. Κυρίως, είναι όλα αυτά που την κάνουν να δείχνει και να είναι τόσο ζωντανή. Μεγάλοι δρόμοι και πλατείες, μουσεία και κέντρα πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μας προσκαλούν να δούμε, να μάθουμε, να χορέψουμε, να δοκιμάσουμε να περάσουμε καλά.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μουσική και Χριστούγεννα πάνε μαζί

Το φαντασμαγορικό τοπίο των σειρών από στολισμένα έλατα που στέκουν μεγαλοπρεπή μπροστά από το κανάλι του Ρέντζο Πιάνο, φέτος τις γιορτές, θα έχει μαγικά μερικά μουσικά χαλιά. Πλήρως εξοπλισμένα να μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους και μάλιστα, χωρίς κόστος. Μιας και οι μουσικές εκδηλώσεις όπως και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα: Δευτέρα 18/12 και Τρίτη 19/12, αφιερώνονται στην μαγευτική μουσική των ταινιών του Harry Potter. Ένα πανόραμα μουσικής των 8 πολυαγαπημένων ταινιών του δημοφιλή νεαρού μάγου Harry Potter, θα γεμίσουν την αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 19.00, με τον Αναστάσιο Συμεωνίδη στη διεύθυνση της Academica Athens Orchestra.

 

Την Πέμπτη 21/12 στις 18.00 στο Φάρο, Ο Διονύσης Σαββόπουλος ξεκινάει για να μας αφηγηθεί την ιστορία του Σιδερόγιαννου, αγγλιστί The Iron John. Σε έξι παραστάσεις (21/12, 22/12, 24/12, 26/12, 2/01, 3/01, 4/01) στήνει μια δική του αφήγηση, συνοδευόμενος από την κιθάρα του και περιστοιχισμένος από τις ζωγραφιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Ενδιάμεσα από τις εμφανίσεις του Νιόνιου τώρα, το Σάββατο 23/12, στο Φάρο, στις 12.00, εκατόν είκοσι φωνές και τριάντα νεαροί εκτελεστές εγχόρδων θα συμπράξουν σε μία χριστουγεννιάτικη συναυλία για μικρούς και μεγάλους. Τρία μεγάλα σύνολα, η διαπολιτισμική παιδική χορωδία της Polyphonica, η μικτή χορωδία ενηλίκων Musica και η νεανική ορχήστρα εγχόρδων Cameratα Junior θα παρουσιάσουν έργα χαρούμενα και πρωτότυπα από διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα.

ALL RIGHTS RESERVED www.johndcarnessiotis.com

 

Μία ανάσα πριν την αλλαγή του χρόνου, την Παρασκευή 29/12, στις 21.00, στον Φάρο, ο πολυπράγμων ντράμερ Σεραφείμ Μπέλλος και ο πληθωρικός Άγγλος frontman Bradley White Dale, θα παρουσιάσουν ένα εορταστικό και νοσταλγικό πρόγραμμα. Η συναυλία μεταξύ άλλων, θα συμπεριλαμβάνει τραγούδια μεγάλων μουσικών όπως οι David Bowie, George Michael, Prince, Amy Winehouse, Whitney Houston, Michael Jackson κ.α.

Παραμένοντας ακόμα στο πνεύμα των γιορτών, την Παρασκευή 05/01, στις 21.00 στον Φάρο, με μία εορταστική συναυλία των Gumbo Ya Ya, με μουσική από την Νέα Ορλεάνη. Μαζί τους η Πειραιώτισσα Sugahspank.

Τι χρειάζεται για να συμμετάσχετε; Προεγγραφή στο Snfcc.org/events.

Μουσείο Ακρόπολης: Για πάντα παιδιά

Από αυτό το Σαββατοκύριακο (16-17/12) το Μουσείο της Ακρόπολης καλωσορίζει μία σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να περάσουν τις διακοπές των εορτών δημιουργικά.

Την Τετάρτη 27/12, την Πέμπτη 28/12 και τν Παρασκευή 29/12, στις 11:00 π.μ. και 13:00 οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε αυτό με οδηγό έναν αρχαιολόγο του μουσείου και να ταξιδέψουν στον κόσμο των μύθων, των πλασμάτων της φύσης και της τέχνης, των γραμμάτων και των αριθμών, επιλέγοντας οι ίδιοι τα εκθέματα που τους ενδιαφέρουν.

Πληροφορίες:

Ηλικίες: παιδιά 4 -12 ετών και συνοδοί.

Κρατήσεις: Τηλεφωνική κράτηση στο 210 9000900 (εσωτ. 405) από 7 έως 22 Δεκεμβρίου, κάθε Πέμπτη & Παρασκευή, 12 μεσημ. – 2:00 μ.μ. Τηρείται σειρά προτεραιότητας (έως 20 παιδιά και ένας συνοδός ανά δράση).

Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητο είναι το εισιτήριο γενικής εισόδου του μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών στο ισόγειο του μουσείου.

Επιπλέον, να πούμε ότι ούτε το Μουσείο της Ακρόπολης σκοπεύει να μείνει σιωπηλό την περίοδο των εορτών.

Το Σάββατο 23/12, από τις 11:00 π.μ. έως τις 1:00 μ.μ., οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν την περιήγησή τους στην αίθουσα του Παρθενώνα με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της άρπας του Θοδωρή Ματούλα και του μικρού οργάνου του Θάνου Μαριέτη, με έργα των Σείκιλου, Kirchner, Vivaldi, Bach, Purcell, και άλλων.

Την Κυριακή 24/12, στις 11:00 π.μ., το Κουιντέτο Εγχόρδων ‘Quintarco’ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, θα παρουσιάσει στο ισόγειο του μουσείου χαρούμενες χριστουγεννιάτικες αλλά και κλασσικές μελωδίες, όπως αποσπάσματα από το μπαλέτο ‘Καρυοθραύστης’ του Tchaikovsky, από τους χορούς του Brahms και τους χορούς του Σκαλκώτα.

Την Κυριακή 31/12, στις 11:00 π.μ., αντίστοιχα στο ισόγειο του μουσείου, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών ‘Metallon’ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα ερμηνεύσει διάσημες χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές αλλά και τζαζ μελωδίες, όπως είναι τα έργα των Mendelssohn, Bizet και Strauss.

Οι 220 εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

Γιορτές για όλα τα γούστα και τις ηλικίες στήνει ο Δήμος Αθηναίων στις γειτονιές της Αθήνας που φέτος, με στολισμούς που θυμίζουν κάτι από σκηνικό θεάτρου.

Κάτω από το φωτεινό δέντρο της πλατείας, έως τις 30/12, ορχήστρες, καθώς και ένα εντυπωσιακό Glasshouse (ένας γυάλινος ραδιοθάλαμος όπου θα παίζουν διακεκριμένοι DJs) ανεβάζουν την ένταση της μουσικής στο κέντρο της Αθήνας.

Τη μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς, την 21η Δεκεμβρίου, η Λένα Πλάτωνος θα βρεθεί στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ στα Προπύλαια θα πραγματοποιηθούν δράσεις φόρος-τιμής στις λέξεις, τα βιβλία, την εξέλιξη και την επιστήμη.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έως την Κυριακή 24/12 βάζει τα γιορτινά της με μουσική, δώρα, παιχνίδια, μαγειρέματα, εργαστήρια και περιμένει μικρούς και μεγάλους στην πιο εορταστική Κυψέλη.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι πιστοί της πόλης μπορούν να υποδεχθούν το 2018 στο Θησείο με ένα πολυθέαμα – έκπληξη, σχεδιασμένο και σκηνοθετημένο για να ολοκληρώσει την αφήγηση του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού με την υπογραφή των Γιάννη Κακλέα, Μανόλη Παντελιδάκη και Φρόσως Λύτρα, καλεσμένους εκλεκτούς καλλιτέχνες και παρουσιαστή το Χρήστο Φερεντίνο. Οι Batuca, οι Batala και οι Artventure δίνουν με κρουστά και πνευστά το ρυθμό της βραδιάς, οι Circus Dayz φέρνουν τη μαγεία και η Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων με υπέροχες χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μας προετοιμάζει να υποδεχτούμε τη μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα σε μία εμφάνιση με πολλές εκπλήξεις. Το σύνθημα υποδοχής του νέου έτους, με φόντο τον Παρθενώνα, θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με τη Μαρίζα Ρίζου και τον Πάνο Μουζουράκη να ντύνουν με τις φωνές τους τα πρώτα λεπτά του 2018.

Τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Χορωδία, αποτελούν και φέτος μία δυναμική παρουσία στις γιορτές και συμπράττουν με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Πάμε Μέγαρο;

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στόλισε και μας περιμένει. Την Τρίτη 26/12 6.000 αυλοί ηχούν χαρμόσυνα στο Μέγαρο. Το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, στα δεξιοτεχνικά χέρια της Ουρανίας Γκάσιου.

2121/1993.

 

Το ρεσιτάλ ανθολογεί τρεις αιώνες μουσικής για τον βασιλιά των οργάνων: μερικές από τις ωραιότερες σελίδες της χριστουγεννιάτικης μουσικής δημιουργίας από μεγάλους συνθέτες οργανίστες όπως ο Μπαχ και ο Μεσσιάν, αλλά και έργα εμπνευσμένα από παραδοσιακές μελωδίες όπως το Greensleeves.

Food Market και ‘πείνα στην Αθήνα’

Μέσα σε όλα, το 3º Athens Food Market δίνει και φέτος το λαχταριστό του παρόν μετατρέποντας την Πλατεία Κοτζιά, από 21 έως και 31 Δεκεμβρίου, σε ένα προορισμό υψηλής και ανατρεπτικά cool γαστρονομίας. Για άλλη μια φορά μερικά από τα πιο ψαγμένα, εναλλακτικά εστιατόρια της Αθήνας συναντιούνται με pop up στέκια αγαπημένων προϊόντων σε funky καντίνες και μας καλούν να δοκιμάσουμε στο πόδι, γεύσεις φτιαγμένες από το χέρι γνωστών chefs, σε πολύ προσιτές τιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα