Απίστευτο: Το νέο Spider-Man έγινε η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς – Μέσα σε ένα μόλις ΣΚ!

Απίστευτο: Το νέο Spider-Man έγινε η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς – Μέσα σε ένα μόλις ΣΚ!
SONY

Το νέο “Spider-Man: No Way Home” φαίνεται πως αποτέλεσε συλλογική απόδραση για τον πλανήτη το περασμένο ΣΚ,

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται σε φάση απόλυτης έξαρσης, εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας, με λίγκες να αναβάλουν αγωνιστικές, παραστάσεις να κλείνουν προσωρινά και νέα μέτρα να ανακοινώνονται, συνέβη κάτι πραγματικά απίστευτο: Μια ταινία βγήκε στις αίθουσες και έκανε πολλά εισιτήρια.

Όχι πολλά «δεδομένων των συνθηκών» και όχι πολλά «σε σχέση με άλλες κυκλοφορίες εν μέσω πανδημίας». Αλλά πολλά. Τελεία. Πάρα πολλά. Εξωφρενικά πολλά.

Το νέο “Spider-Man: No Way Home” φαίνεται πως αποτέλεσε συλλογική απόδραση για τον πλανήτη το περασμένο ΣΚ, γεμίζοντας παραστάσεις και αποσπώντας παροξυσμικές αντιδράσεις από τους θεατές. Η νέα περιπέτεια του Spider-Man θρυμμάτισε τα σκορ των προηγουμένων δύο (με πρωταγωνιστή τον Τομ Χόλαντ) και άνοιξε με ένα αδιανόητο σύνολο των $260 εκατομμυρίων στην Αμερική, και ταυτόχρονα πάνω των $600 σε όλο τον πλανήτη.

Στην Αμερική, αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας όλων των εποχών, πίσω μόνο από το “Avengers: Endgame”. Αυτές οι εισπράξεις ξεπερνούν κατά σχεδόν $100 τις προσδοκίες του στούντιο, για μια ταινία κατάφερε να γίνει η εμπορικότερη όλου του 2021 – ναι, χάρη στις εισπράξεις ενός και μόνο τριημέρου.

Όσο για την Ελλάδα, κι εδώ τα αποτελέσματα ήταν αντιστοίχως εκκωφαντικά. Η ταινία άνοιξε με 150.000 εισιτήρια (σε σχεδόν 200 αίθουσες πανελλαδικά), ξεπερνώντας όχι απλώς κάθε άλλη πρόσφατη κυκλοφορία, αλλά και τον ίδιο τον ήρωα: Αυτά είναι περισσότερα εισιτήρια από όσα έκοψε σε όλη τη διάρκεια ζωής του το πρώτο φιλμ με τον Spider-Man του Τομ Χόλαντ, ενώ αναμένεται εντός των ημερών να προσπεραστεί και το προπέρσινο “Μακριά από τον Τόπο του”.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί αυτές τις πέρα από κάθε φαντασία εισπράξεις; Ο ενθουσιασμός ενόψει του φιλμ ήταν δεδομένος, αλλά ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε μια τέτοια σαρωτική κυριαρχία. Είναι σαν κάθε άνθρωπος που είχε κατά νου να πάει κάποια στιγμή, έκρινε πως αυτή ήταν η ταινία που θα έπρεπε να επιλέξει. Κι οπωσδήποτε, η ιδέα του συλλογικού ξεσπάσματος (ιδίως μπροστά στο ενδεχόμενο ενός και πάλι δύσκολου, κι αβέβαιου, χειμώνα) καθόλου δεν πρέπει να απορριφθεί. Ο κόσμος το είχε ανάγκη.

Γιατί όμως αυτή η ταινία; Αν κοιτάξουμε το μόνο άνοιγμα που παραμένει υψηλότερο, αυτό δηλαδή του “Avengers: Endgame”, θα δούμε πως και πάλι έχουμε να κάνουμε όχι απλώς με ένα σίκουελ, αλλά με μια ταινία-event, μια κορύφωση ετών που καλούσε ακόμα και τους περιστασιακούς θεατές σε ένα φιλμ-φινάλε που Απλά Πρέπει Να Δεις Τώρα.

Το νέο Spider-Man μέσα από μια προσεκτική, έξυπνη καμπάνια που γεννούσε όσα ερωτηματικά κι όση προσμονή χρειαζόταν, πλασαρίστηκε ως κάτι σχεδόν αντίστοιχο. Η υπόσχεση της εμφάνισης χαρακτήρων από περασμένες «γενιές» Spider-Man ταινιών, που φτάνει πια την 20ετία και ξεπερνά ακόμα και το ίδιο το σύμπαν της Marvel, έκανε αυτό το φιλμ κάτι σαν ένα δικό του “Avengers”. Μιλάμε έτσι κι αλλιώς για έναν ήρωα ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό, ακόμα κι εκτός του υπερ-επιτυχημένου Marvel πλαισίου, και σε αυτό ακριβώς πάτησε η καμπάνια.

Θυμίζουμε πως στο “No Way Home”, ένα λάθος ξόρκι έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πύλες του multiverse και ο Spider-Man να πρέπει να αντιμετωπίσει εχθρούς άλλων κόσμων – γνώριμων σε εμάς μέσω παλαιότερων ταινιών, όπως τον Green Goblin του Γουίλεμ Νταφόε, τον Doctor Octopus του Άλφρεντ Μολίνα, και τον Ελέκτρο του Τζέιμι Φοξ. Είναι όμως αυτές οι μόνες γνώριμες φιγούρες από τα εναλλακτικά σύμπαντα, που πέρασαν τις πύλες προς το MCU;

Ακόμα και η (λέμε τώρα) αβεβαιότητα για το ποιοι ακριβώς χαρακτήρες θα εμφανίζονταν, ανέβασε την προσμονή. Το ότι κανένα επίσημο υλικό και κανένα επίσημο στόμα δεν είχε αποκαλύψει την βασική έκπληξη της ταινίας (την ώρα που όλοι θεωρούσαν την εμφάνιση συγκεκριμένων ηθοποιών ως δεδομένη) έκανε πολύ κόσμο να νιώσει πως πρόκειται για ένα event που πρέπει να δεις εδώ και τώρα, πριν γεμίσει το ίντερνετ με spoilers.

Παράλληλα, το κοινό ενθουσιάζεται με αυτό που βλέπει (ο δείκτης εκτίμησης των θεατών στην Αμερική, το Cinemascore, έφτασε το Α+) που σημαίνει πως η ταινία θα έχει ακόμα πόδια μπροστά της. Η κριτική ήταν επίσης θετική, ακόμα και στην Ελλάδα. Και με τις γιορτές μπροστά μας, όλα δείχνουν πως ό,τι χρήματα υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα για μια κυκλοφορία εν μέσω πανδημικής αβεβαιότητας, θα πάνε όλα στο “Spider-Man: No Way Home”.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον και για τις άλλες κυκλοφορίες που αναμένονται; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η σαρωτική επιτυχία της ταινίας θα λειτουργήσει ως κάποιου είδους σοκ στο σύστημα, επαναφέροντας κόσμο πίσω στις αίθουσες, ή αν θα παραμείνει μια φωτοβολίδα, ένα εντελώς απομονωμένο γεγονός. Το άμεσο τεστ του επίσης πολυαναμενόμενου “Matrix Resurrections” που ακολουθεί σε λίγες μέρες, θα δείξει πολλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα