Η ταινία που ο Πούτιν θέλει να “κρύψει” – Μια πραγματική ιστορία αγάπης δύο Ρώσων πολεμιστών

Η ταινία που ο Πούτιν θέλει να “κρύψει” – Μια πραγματική ιστορία αγάπης δύο Ρώσων πολεμιστών
Στιγμιότυπο από το Firebird YOUTUBE PRINTSCREEN

Το «Firebird» κατηγορήθηκε ως «ντροπή της Μόσχας» και «γροθιά στο πρόσωπο κάθε Ρώσου στρατιώτη». Ωστόσο, οι δημιουργοί της ταινίας αρνούνται να φιμωθούν.

Το «Firebird» είναι με βεβαιότητα μία ταινία που ο Πούτιν θα ήθελε να εξαφανίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει υπό τον έλεγχό του σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της χώρας, ωστόσο δεν μπορεί να ελέγξει την ταινία του Peeter Rebane, η οποία θα κυκλοφορήσει στους βρετανικούς κινηματογράφους από τις 22 Απριλίου.

Ο Guardian ξεδιπλώνει την υπόθεση του «Firebird» και μας εξηγεί γιατί ο Πούτιν δεν θα δεχόταν ποτέ να δει αυτή την ταινία.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Oleg Zagorodnii κάθεται στο καφέ που έχει στο Κίεβο, κάτω από έναν πίνακα με έντονα χρώματα. «Ο κόσμος έρχεται. Τους φτιάχνω καφέ, τους δίνω γλυκό. Είναι χαρούμενοι που νιώθουν κάποια μορφή κανονικής ζωής. Κάθονται στο καφέ, παίζουμε μουσική, μιλάμε. Φυσικά, το μόνο για το οποίο μιλάμε είναι ο πόλεμος» λέει στον Guardian.

Ο Zagorodnii προσπάθησε δύο φορές να καταταγεί στο στρατό, αλλά του είπαν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι εθελοντές παρά εξοπλισμός. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αλεξίσφαιρα γιλέκα και να χρησιμοποιεί το καφέ του ως μέρος για να μεταφέρει τρόφιμα, προμήθειες και στρατιωτικές στολές. «Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ σε αυτή τη φοβερή στιγμή», λέει στον Guardian.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο 34χρονος νοίκιασε έναν μικρό κινηματογράφο στην πόλη για να προβάλει την ψυχροπολεμική ιστορία αγάπης «Firebird» για την οικογένεια και τους φίλους του.

Σε αυτήν την βρετανοεσθονική παραγωγή, ο Zagorodnii πρωταγωνιστεί ως ο Roman, ενσαρκώνοντας έναν πιλότο μαχητικών που πρόκειται να παντρευτεί σύντομα.

Ο Roman ερωτεύεται έναν νεαρό στρατεύσιμο, τον Sergey, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός Tom Prior. Συναντιούνται σε μια στρατιωτική βάση στην Εσθονία επί σοβιετικής κατοχής τη δεκαετία του 1970.

Βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Sergey Fetisov, το «Firebird» μπορεί να μοιάζει με οποιαδήποτε ιστορία απαγορευμένης αγάπης και επιθυμίας, εκτός από το ότι ο Sergey και ο Roman είναι αντιμέτωποι με κάτι περισσότερο από ένα σκάνδαλο αν ανακαλυφθεί η σχέση τους. Απειλούνται με φυλάκιση.

Ο Zagorodnii πριν από την έναρξη των γυρισμάτων δεν ήξερε αγγλικά. Έπρεπε να μάθει μέσα σε 3 μήνες.

«Ήξερα μόνο «Γεια, είμαι ο Oleg από την Ουκρανία, τα αγγλικά μου είναι πολύ άσχημα», αναφέρει ο ηθοποιός.

Παρά το αρχικό γλωσσικό εμπόδιο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, ο Εσθονός σκηνοθέτης Peeter Rebane ήξερε ότι ο Zagorodnii θα ήταν τέλειος για τον ρόλο του Roman.

«Έμεινα έκπληκτος», λέει ο 48χρονος σκηνοθέτης. «Το να είσαι ομοφυλόφιλος ήταν ποινικό αδίκημα. Αφού αποποινικοποιήθηκε με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, εξακολουθούσε να θεωρείται ανώμαλο».

Ο Rebane ήξερε ότι ήταν ομοφυλόφιλος ήδη από τα 9 του χρόνια. «Αλλά ακόμα και όταν το αποκάλυψα στη μητέρα μου στα 20 μου, η πρώτη της αντίδραση ήταν ακόμα: “Δεν πειράζει, μπορούμε να πάρουμε βοήθεια”».

Το γεγονός ότι ήξερε πως ο Sergey και ο Roman ερωτεύονταν στο ίδιο μέρος όπου μεγάλωσε ο ίδιος, του έδωσε, όπως λέει, μια νέα οπτική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα του.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι αυτό το είδος της ιστορίας αγάπης συνέβαινε εκεί εκείνη την εποχή. Ως μικρά παιδιά στην κατεχόμενη Εσθονία, ο καλύτερός μου φίλος και εγώ κάναμε ποδήλατο κοντά στην ίδια βάση. Τα MiG πετούσαν από πάνω και πέφταμε κυριολεκτικά από τα ποδήλατά μας».

Όταν επέλεξε τον Prior, είχε στα χέρια του κάτι περισσότερο από έναν απλό πρωταγωνιστή. Ο ηθοποιός πρότεινε αλλαγές στο σενάριο, που τον οδήγησαν να συνυπογράψει μαζί με τον Rebane μια σειρά από νέα προσχέδια.

Αυτά έδωσαν σε πρώτο πλάνο τις καταπιεστικές, παρανοϊκές συνθήκες κάτω από τις οποίες το πρωταγωνιστικό ζευγάρι αναγκάστηκε να ζήσει. Κατά την προσπάθεια της συγκέντρωσης των χρημάτων για την δημιουργία της ταινίας, ο Prior έγινε επίσης συμπαραγωγός και μουσικός επόπτης, προσφέροντας αργότερα και τη δική του οπτική στο μοντάζ.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι ίδρυσε μια εταιρεία διανομής για την κυκλοφορία του «Firebird» στη Βρετανία.

Ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει απροθυμία να κυκλοφορήσει η ταινία αυτή τη στιγμή. Ο Prior είναι έκπληκτος με αυτό.

«Η Ρωσία σίγησε αυτή την ταινία. Δεν θέλουν να φαίνεται. Οπότε το να μην την προβάλλεις στην ουσία κάνεις αυτό που θέλει ο Πούτιν».

Το «Firebird» κατηγορήθηκε ως «ντροπή της Μόσχας» και «γροθιά στο πρόσωπο κάθε Ρώσου στρατιώτη». Αλλά οι δημιουργοί της ταινίας αρνούνται να φιμωθούν.

Προτεραιότητά των δημιουργών είναι να διαδώσουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπει μια αγάπη, ακόμη και αν η επικινδυνότητα είναι μεγάλη.

Η ταινία «Firebird» κυκλοφορεί στους βρετανικούς κινηματογράφους από τις 22 Απριλίου.

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα