Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – Μαρία Πρωτόπαππα μαζί στην κινηματογραφική Φόνισσα

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – Μαρία Πρωτόπαππα μαζί στην κινηματογραφική Φόνισσα

Οι δύο σπουδαίες Ελληνίδες ηθοποιοί θα κρατήσουν τους κεντρικούς ρόλους στο εμβληματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η “Φόνισσα”, το εμβληματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστριες την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Μαρία Πρωτόπαππα.

Το κορυφαίο αυτό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τη View Master Films σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, σενάριο της Κατερίνας Μπέη και καλλιτεχνική διεύθυνση της Εύας Νάθενα. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκινούν την Άνοιξη του 2022 στη Λακωνική Μάνη, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν το φθινόπωρο του 2023.

Η Φόνισσα

Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι ένα εκτενές διήγημα (νουβέλα) και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες, στο περιοδικό Παναθήναια το 1903, με υπότιτλο: «Κοινωνικόν μυθιστόρημα». Κεντρικό πρόσωπο είναι η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, που κυριαρχείται από την εγκληματική ιδέα της βρεφοκτονίας και διαπράττει μια σειρά από φόνους μικρών κοριτσιών.

Το διήγημα διαδραματίζεται στο νησί της Σκιάθου στις αρχές 1900. Σε ένα δυστοπικό, λαβυρινθώδη κόσμο που βουλιάζει στην θρησκοληψία, την πατριαρχία και τις δεισιδαιμονίες, η αξία της γυναίκας μετριέται με την προίκα σε χωράφια και ασπρόρουχα, κι η θέση της είναι χειρότερη από των ζώων. Το θύμα γίνεται θύτης, ο θάνατος μοιάζει λύτρωση κι η Φραγκογιαννού, αναλαμβάνει να «απελευθερώσει» τα μικρά κορίτσια από το βάρος της αδιέξοδης ζωής που τα περιμένει, μέχρι που η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού, απειλεί την φαινομενική ηρεμία της κοινωνίας του νησιού.

Κατά το νεοελληνιστή Λίνο Πολίτη «Η Φόνισσα είναι ένα δυνατό έργο ψυχογραφικό· η γυναίκα αυτή με την αβυσσαλέα ψυχολογία, που τοποθετείται έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, είναι ένα πρόσωπο αινιγματικό και ολότελα ξένο από τους αφελείς (πονηρούς πολλές φορές, αλλά καλόκαρδους πάντα) νησιώτες που γεμίζουν τα άλλα του διηγήματα. Η ψυχολογική περιγραφή δίνεται με τελείως διαφορετική αδρότητα…».

Οι δύο πρωταγωνίστριες

Η Μαρία Πρωτόπαππα αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στον τηλεοπτικό “Σασμό” και έχει ουκ ολίγες φορές αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στα social media για την εκπληκτική της ερμηνεία. Παράλληλα, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζεται υπό τη σκηνοθετική της οπτική ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας κι ένα από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την εξουσία., η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη τη φετινή σεζόν απέχει από τα θεατρικά δρώμενα, όμως έδωσε μία εκπληκτική ερμηνεία στην τηλεοπτική μεταφορά του διηγήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “Αγάπη Παράνομή” στην ΕΡΤ, ενώ θα πρωταγωνιστήσει και την νέα σειρά “«Φλόγα και Άνεμος» που ετοιμάζεται και αφορά τον φλογερό έρωτα της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο σκηνοθέτης

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος είναι συγγραφέας, κινηματογραφιστής και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το 2010.

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ, «Draw with Me», που αφηγείται την ιστορία ενός τρανς εφήβου, του Μπρέντον στην πορεία αυτογνωσίας του ίδιου και της οικογένειάς του, βρέθηκε στον δρόμο για τα Όσκαρ το 2021, διαγωνιζόμενο στην κατηγορία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα