Νέες ταινίες: Πρωτοχρονιά με Λάνθιμο, σε ευρεία διανομή το “Poor Things”

Διαβάζεται σε 4'
Νέες ταινίες: Πρωτοχρονιά με Λάνθιμο, σε ευρεία διανομή το “Poor Things”
Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

Κάθε Πέμπτη ο Θοδωρής Δημητρόπουλος βλέπει και σχολιάζει τις νέες ταινίες στις αίθουσες.

Με το νέο έτος να έρχεται, οι νέες κυκλοφορίες είναι περιορισμένες αλλά οι επιλογές στις αίθουσες είναι πολλές, τόσο για τους σινεφίλ όσο και για θεατές που θέλουν να πάνε το καθιερωμένο εορταστικό τους σινεμά. Από τη “Φονισσα” και το “Γουόνκα” μέχρι τώρα το “Poor Things”, την πλειάδα παιδικών animation, και σπουδαίων σινεφίλ επιλογών όπως τη “Ζώνη Ενδιαφέροντος” ή την “Τελευταία Παμπ” και τα “Πεσμένα Φύλλα”, υπάρχει κάτι για όλους.

Αυτή την εβδομάδα βγαίνει σε κανονική, ευρεία κυκλοφορία το “Poor Things” του Λάνθιμου (από 1/1) για το οποίο γράψαμε αναλυτικά από τη Βενετία τον Σεπτέμβριο, αλλά και την περασμένη εβδομάδα που κυκλοφόρησε σε περιορισμένα previews.

Οι ταινίες της εβδομάδας:

Poor Things (από 1/1)

(Γιώργος Λάνθιμος, 2ω21λ)

*****

Η Μπέλα Μπάξτερ (Έμμα Στόουν, μεγάλη ερμηνεία) επιστρέφει στη ζωή χάρη στον αντισυμβατικό επιστήμονα Γκόντγουιν Μπάξτερ (Γουίλεμ Νταφόε, στρυφνά ευαίσθητος κάτω από ευρηματικά τερατώδες μακιγιάζ). Όμως η Μπέλα θα πρέπει να μάθει τα πάντα από την αρχή: Πώς να περπατάει, πώς να μιλάει, πώς να χορεύει, πώς να αισθάνεται, πώς να επιθυμεί, πώς να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Αυτή η δίψα για ζωή θα έχει ως αποτέλεσμα να φύγει για ένα μεγάλο ταξίδι μαζί με έναν σκιώδη δικηγόρο (Μαρκ Ράφαλο, η πιο αστεία ερμηνεία της χρονιάς) που θέλει να την εκμεταλλευτεί. Σε αυτό το ταξίδι, η Μπέλα θα μάθει ποια είναι. Και θα μάθει τι θέλει.

Ένα εκστατικό αριστούργημα για το πώς η ενστικτώδης αναζήτηση εμπειριών και ζωής συνδέεται απαρέγκλιτα με την απελευθέρωση, την σεξουαλικότητα, αλλά και την απογοήτευση και την αβεβαιότητα. Ένας αντι-Πυγμαλίωνας που βάζει στο μπλέντερ Πινόκιο, Φρανκενστάιν και “Barbie”, ταξιδεύοντας σε πολύχρωμους κόσμους μιας παραμυθένια steampunk χροιάς καθώς η Μπέλα Μπάξτερ μαθαίνει για τον κόσμο, την ηθική, τη φιλοσοφία το σεξ μέσα από μια σειρά απίστευτα διασκεδαστικών, σπαρταριστά αστείων περιπετειών. Σε ένα σύμπαν τεράστιο, ευρηματικά χειροποίητο από τα κουστούμια-πανδαισίες της Χόλι Γουάντινγκτον μέχρι την πυρετώδη μουσική του Τζέρσκιν Φέντριξ.

Γράφαμε από το φεστιβάλ Βενετίας πως «μέσα από μια αντισυμβατική φιλμική κατασκευή που δεν μοιάζει εν τέλει με καμία άλλη, μπορείς να νιώσεις τον σκηνοθέτη και την κεντρική περφόρμερ να αποκτούν και να εκφράζουν κι οι ίδιοι, βήμα-βήμα, σκηνή τη σκηνή, μια αντίστοιχη αίσθηση ενθουσιώδους περιέργειας και απελευθέρωσης με την κεντρική τους ηρωίδα. Είναι μια ταινία που σε κάνει να θες να πας μόνο μπροστά.»

Αναλυτική κριτική από Βενετία:

Συνέντευξη Γιώργου Λάνθιμου και Έμμα Στόουν:

Άγραφος Νόμος

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιρλανδίας, το 1970, ανυπομονώντας να αφήσει πίσω του το σκοτεινό παρελθόν του, ο Λίαμ Νίσον ζει μια ήσυχη ζωή. Όταν όμως κάποιοι τρομοκράτες, με επικεφαλής την αδίστακτη Κέρι Κόντον (υποψήφια για Όσκαρ με τα “Πνεύματα του Ινισέριν”) απειλούν γνωστούς και φίλους του, εκείνος πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αποκάλυψης της μυστικής του ταυτότητας και της υπεράσπισης των αθώων.

Ennio – The Maestro

Ο Μορικόνε, ένας Μαέστρος που άλλαξε την έννοια και το κύρος της κινηματογραφικής μουσικής, αφηγείται τη ζωή του από την αρχή μέχρι το τέλος, συγκινεί και συγκινείται. Μουσικοί και σκηνοθέτες μιλούν στο ντοκιμαντέρ για το φαινόμενο Μορικόνε, για το πόσο επηρέασε τους ίδιους και την εξέλιξη της μουσικής. Σκηνοθετεί ο Τζουζέπε Τορνατόρε του “Σινεμά ο Παράδεισος”.

Μυστήριο στη Φάρμα των Ζώων

Η Φάρμα των Ζώων περνάει κρίση. Δεν θα υπάρξουν καλλιέργειες. Αλλά ο Άλμπερτ Γουρουνοστάιν, ο διάσημος εφευρέτης, διαθέτει έναν επαναστατικό σούπερ-σπόρο που θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα. Ο Άλμπερτ θα παρουσιάσει τον σπόρο του στο τρένο- εργαστήριό του υψηλής τεχνολογίας. Όμως, κατά το ταξίδι κάποιος κλέβει τον πολύτιμο σπόρο του. Ο κλέφτης βρίσκεται ανάμεσά τους! Η Κλάρα και ο Αλπίνος θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ Άγκαθα Κριστοπούλου για να αποκαλύψουν τον κλέφτη και να εξασφαλίσουν το μέλλον της Φάρμας των Ζώων. Παιδικό φιλμ κινουμένων σχεδίων από τη Νορβηγία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα