“No Time To Die”: Τα συν και τα πλην του νέου 007

“No Time To Die”: Τα συν και τα πλην του νέου 007
Ο Ντάνιελ Κρεγκ στην παγκόσμια πρώτη του "No Time To Die" ΑΡ

Μια μέρα μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο, το φιλμ βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες - Τι μας άρεσε και τι λιγότερο στην τελευταία ταινία του Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ.

Με πάσα επισημότητα, με δυο πρίγκιπες (Κάρολος, Ουίλιαμ) και δυο δούκισσες (Καμίλα, Κέιτ) στο βασιλικό θεωρείο, το λονδρέζικο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ φιλοξένησε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου την παγκόσμια πρεμιέρα του «No Time To Die». Της αισίως 25ης ταινίας Τζέιμς Μποντ.

Ο πάντα αρρενωπός Ντάνιελ Κρεγκ, με γκρενά βελούδινο μπλέιζερ, ήταν φυσικά εκεί για να αποχαιρετίσει δια παντός τον θρυλικό ρόλο που υπηρέτησε (και ανανέωσε) επί 15 χρόνια. Οι δε 4.000 καλεσμένοι, όλοι τους με κάποιο τρόπο σχετιζόμενοι με το πολυαναμενόμενο φιλμ, αφού επέδειξαν πειθήνια τα αρνητικά PCR τους στην είσοδο (ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτουράει), πέταξαν τις μάσκες (κυριολεκτικά, καλέ) και κάθισαν να δουν το κύκνειο άσμα του έκτου κατά σειρά άβαταρ του πράκτορα 007.

ΑΡ

Το «No Time To Die», πέμπτη ταινία του Κρεγκ-Μποντ σε σκηνοθεσία του
Κάρι Τζότζι Φουκουνάγκα
, ήταν να βγει στις αίθουσες τον Απρίλη του 2020. Έπεσε, όμως, πάνω στην πανδημία και πήρε αναβολή τρεις φορές. Διότι, βέβαια, η αρχιπαραγωγός της τζειμσμποντικής εποποιίας,
Μπάρμπαρα Μπρόκολι
, ήταν αποφασισμένη να κυκλοφορήσει την ταινία αποκλειστικά στις σκοτεινές αίθουσες και πουθενά αλλού. Οπότε περίμενε υπομονετικά την ώρα και την στιγμή.

Εμ, όταν έχεις ξοδέψει 250 εκατομμύρια δολάρια για να την γυρίσεις, άλλα 100 για να την προωθήσεις, και στοχεύεις να μαζέψεις «τουλάχιστον 90 εκατομμύρια» παγκοσμίως το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής, θα περιμένεις, τι θα κάνεις; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτός ο Τζέιμς Μποντ θα είναι σίγουρα κορονόπληκτος και καταϊδρωμένος. Το «Spectre», ας πούμε, του 2015 είχε κάνει παγκόσμιο άνοιγμα 123 εκατομμύρια δολάρια, το δε αμφιλεγόμενο «Skyfall» 109 εκατομμύρια το 2012. Από την άλλη, βέβαια, το άνοιγμα της καινούριας ταινίας στις ΗΠΑ (8 Οκτωβρίου), κι ακόμη περισσότερο στην Κίνα (29 Οκτωβρίου) πιστεύεται (ή ελπίζεται) πως θα αντισταθμίσει κάπως το πράμα.

Από αριστερά, Λασάνα Λιντς, Ντάνιελ Κρεγκ, Λεά Σεϊντού στο κόκκινο χαλί ΑΡ

Στα μέρη μας, το «No Time To Die»
κυκλοφορεί σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου. Όπως και στο ΗΒ, την Ιταλία, την Βραζιλία, την Γερμανία και την Ολλανδία. Οπότε χτες το πρωί, στο «Ιντεάλ», έγινε η δημοσιογραφική προβολή. Πήγα. Χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά-πολλά για το όντως ριζοσπαστικό δια ταύτα της ταινίας, πάμε να δούμε
10 σημεία που (μού) έκαναν αίσθηση. Θετικά και αρνητικά.

Τα κακά

  1. Η διάρκεια της ταινίας. Με 163 λεπτά είναι μακράν η μακρύτερη τζειμσμποντική περιπέτεια στην ιστορία του… θεσμού (αφού θεσμός είναι πια). Δεν είναι, βέβαια, όσο απάλευτο ακούγεται, αλλά ο πισινός σου πιάνεται, όσο και να πεiς…
  2. Η έλλειψη στιβαρής αφηγηματικής ραχοκοκαλιάς. Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ συγκεκριμένη κυρίαρχη γραμμή πλοκής, η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τον Μποντ που ξέρουμε και αγαπήσαμε.
  3. Η πολιτική ορθότητα. Σε όλη την ταινία, ο Ντάνιελ-Τζέιμς δεν καπνίζει, δεν πολυπίνει, δεν παραφέρεται. Και φυσικά, δεν φασώνεται και δεν κουτουπώνει καμία περαστική γκόμενα, παρά μόνο την επίσημη καλή του (την Μαντλέν Σουάν της Λεά Σεϊντού).
  4. Η Λίσα-Ντόρα Σονέ που υποδύεται την Ματίλντ, την 5χρονη κόρη της Μαντλέν-Λεά. Δεν με χάλασε τόσο η μείζων ανατροπή, που έχει αίφνης η αινιγματική ψυχολόγος ένα παιδί. Αλλά, χάθηκε ο κόσμος να βρουν μια πιο συμπαθητική φατσούλα; Δεν είπα να είναι χαζευτικά όμορφο, αλλά τούτο δω, ούτε κλικ σού κάνει, ούτε τα λέει…
  5. Η σύνδεση με τα προηγούμενα… Κακά τα ψέματα: αν δεν έχεις δει το «Spectre», την αμέσως προηγούμενη ταινία με δυο κομβικούς χαρακτήρες που τώρα επανέρχονται, αργείς να προσπελάσεις τα κίνητρα ή τις αποφάσεις (κάποιων) χαρακτήρων. Αλλά και να το έχεις δει, πάνε και έξι χρόνια, ε;

Τα καλά

  1. Η καθηλωτική σκηνή πριν τους τίτλους έναρξης. Ένα φλασμπάκ 20 λεπτών (ρεκόρ διάρκειας κι αυτό), που εκτυλίσσεται στην παγωμένη νορβηγική ύπαιθρο, κουβαλάει πολύ ρεαλιστικό πόνο, και κορυφώνεται απίστευτα. Μου θύμισε τον «Χιονάνθρωπο».
  2. Δυο δεύτεροι γυναικείοι ρόλοι να τους πιείς στο ποτήρι. Η μαύρη κοντοκουρεμένη Νόμι, η… διάδοχος πράκτωρ 007 στην ΜΙ6, που υποδύεται η ψηλή Εγγλέζα, Λασάνα Λιντς -τζώρας, ξύπνια, γκαζωμένη. Η πάντα θαυμάσια (και ωραιότατη) Κουβανή Άνα δε Άρμας, ως νιόβγαλτη πράκτορας που βοηθάει τον Μποντ σε κομβική δεξίωση στο Σαντιάγο δε Κούμπα. Σέξι, αστεία, και πολύ αποτελεσματική. Salud!
  3. Η μια και μοναδική σκηνή του Κρίστοφ Βαλτς (πόσα να πήρε άραγε;) ως μεγαλομανής Ερνστ Σταύρο Μπλόφελντ. Ο αυστριακός ηθοποιός δίνει ένα ολιγόλεπτο ρεσιτάλ ερμηνείας υποδυόμενος το φυλακισμένο πια (αλά Χάνιμπαλ Λέκτερ) αφεντικό της εγκληματικής οργάνωσης Spectre.
  4. Η μακριά σκηνή δράσης και κυνηγητού –με μηχανή, αυτοκίνητο, τρέξιμο, και τα αυτιά του Μποντ να βουίζουν ολοσχερώς μετά από έκρηξη– στην συγκλονιστικά γραφική Ματέρα του ιταλικού νότου. Με μια κορύφωση ανθολογίας, όπου η Aston Martin… στροβιλίζεται πυροβολώντας από τα μπροστινά φανάρια της τους διώκτες του Μποντ.
  5. Δυο στιγμές που υμνούν το ανδρικό φύλλο. Ένα, εκείνο το (αμετάφραστο στους υπότιτλους) «he» που λέει ο Κιού του Μπεν Ουίσο αναφερόμενος στο πρόσωπο που περιμένει για το ρομαντικό δείπνο που ετοιμάζει –ε ναι, το τεχνολογικό δεξί χέρι του Τζέιμς είναι γκέι. Δύο, η φευγαλέα στιγμή όπου ο Μποντ κάνει ντους στο υπέροχο παραλιακό σπίτι του στην Τζαμάικα. Ντάνιελ, αχ Ντάνιελ!

Αντί επιλόγου

Το «No Time To Die» έχει ένα φινάλε που… –δεν μπορώ να πω τίποτα επ’ αυτού. Απλά και μόνο ότι θα συζητηθεί πολύ, πάρα πολύ. Συγχρόνως, όπως όλοι ξέρουμε, ο 53χρονος Ντάνιελ Κρεγκ, δεν θα ξανακάνει τον 007 –ήδη ανακοίνωσε πως αρχές του ’22 θα κάνει «Μακμπέθ» στο θέατρο Λαϊσίουμ του Μπρόντγουεϊ.

Η Μπάρμπαρα Μπρόκολι, απ’ την πλευρά της, δήλωσε πως οι συζητήσεις για την εξεύρεση της διάδοχης κατάστασης θα αρχίσουν επίσης μες στο 2022. Α, και απέκλεισε με στόμφο την πιθανότητα ο νέος Τζέιμς Μποντ να είναι γυναίκα, όπως επέμεναν οι φήμες. Τα υπόλοιπα σενάρια, για Μποντ μαύρο, Μποντ έθνικ, Μποντ γκέι, και γενικά Μποντ που θα κάνει τα κόκαλα του Ίαν Φλέμινγκ να τρίζουν κανονικά, παραμένουν επί του παρόντος ορθάνοιχτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα