Όσκαρ 2021 – Druk: Μπορεί μια ταινία να γιατρέψει την ψυχή;

Όσκαρ 2021 – Druk: Μπορεί μια ταινία να γιατρέψει την ψυχή;

Λίγες ώρες πριν την απονομή των 93ων Όσκαρ, το Φεστιβάλ Δράμας διοργανώνει ιντερνετική συζήτηση με αφορμή το υποψήφιο «Άσπρο πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ.

«Αχ, μια καλή κωμωδία θα ‘θελα να δω απόψε!» Από τις εποχές ακόμα όπου για να δεις μια ταινία έπρεπε να πας σε κινηματογραφική αίθουσα, όλοι ξέρουμε πως ένα φιλμ μπορεί να σου αλλάξει την διάθεση. Έστω, παροδικά. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο, η επί τούτου θέαση μιας ταινίας άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται όπλο στην φαρέτρα της συντεταγμένης ψυχοθεραπείας. Γιατί, ως φαίνεται, η επίδραση ενός φιλμ στην ψυχή μας μπορεί να μην είναι μόνο παροδική. Εφαρμόζοντας την λεγόμενη κινηματογραφοθεραπεία, ο εξειδικευμένος θεραπευτής «συνταγογραφεί» μια συγκεκριμένη ταινία στον θεραπευόμενο, με σκοπό να ξεκλειδώσει, να αναδείξει, ή να ενισχύσει ψυχολογικές διαδικασίες που λανθάνουν μέσα του (πάντα είναι πιο εύκολο να παρατηρήσεις, να αναλύσεις, να νιώσεις έναν ήρωα ταινίας παρά τον εαυτό σου…).

Αυτή την Κυριακή, το πάντα δραστήριο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας διοργανώνει μια υποσχόμενη διαδικτυακή συζήτηση που σχετίζεται με την κινηματογραφοθεραπεία. Κι επειδή την Κυριακή (ουσιαστικά, Δευτέρα ξημερώματα για μας) απονέμονται τα φετινά Όσκαρ, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από μια ταινία που είναι υποψήφια και στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, και σ’ εκείνη Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Ο λόγος, για το εξαιρετικό «Άσπρο πάτο» (Druk, 2020) του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον πάντα υπέροχο Ματς Μίκελσεν στην κορυφαία, ίσως, ερμηνεία του. Πρόκειται για μια πολύ ανθρώπινη τραγικωμωδία που παρακολουθεί τέσσερις μεσήλικες καθηγητές σχολείου και φίλους κολλητούς, οι οποίοι αποφασίζουν να κάνουν ένα ιδιότυπο πείραμα: να κρατήσουν σταθερό ένα ελάχιστο ποσοστό αλκοόλ στο αίμα τους, καθότι σύμφωνα με έναν σπουδαίο (και όντως υπαρκτό) ψυχίατρο αυτή η αδιατάραχτη ελαφριά μέθη εγγυάται, λέει, δημιουργικότητα, χαλαρότητα, ίσως-ίσως και ευτυχία…

Αναμφισβήτητα η ταινία έχει πολύ ψωμί για συζήτηση. Η ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, ο ψυχολόγος Δημήτρης Σταράκης, και ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου θα συμμετάσχουν στην διαδικτυακή κουβέντα, που θα στριμαριστεί ζωντανά στις 19:00 από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, ή μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Παρεμπιπτόντως, το «Άσπρο πάτο» είναι προγραμματισμένο να βγει στις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες την 1η Ιουλίου. Ίδομεν…

Διαβάστε επίσης όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα φετινά, “αόρατα” Όσκαρ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα