Το Χόλιγουντ μποϊκοτάρει τις Χρυσές Σφαίρες

Το Χόλιγουντ μποϊκοτάρει τις Χρυσές Σφαίρες
Στιγμιότυπο από τις Χρυσές Σφαίρες 2021 HFPA

Σάλος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της υπερατλαντικής σοουμπίζ λόγω των σεξιστικών, ρατσιστικών και οικονομικά σόλοικων πρακτικών της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών.

Έχουμε κι εμείς τα θέματά μας, βέβαια, αλλά εκεί στο Χόλιγουντ εκτυλίσσεται ένα μείζον δράμα τις τελευταίες μέρες. Διότι υπάρχει, ως φαίνεται, κάτι πολύ σάπιο πίσω από την γκλαμουράτη βιτρίνα της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (HFPA), του οργανισμού που κάθε χρόνο απονέμει τις περιβόητες Χρυσές Σφαίρες σε επαγγελματίες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής. Και η χολιγουντιανή κοινότητα έχει συσπειρωθεί θεαματικά για να χτυπήσει το κακό. Στην ρίζα του, φυσικά.

Αρκεί να σας πω πως χτες Δευτέρα, κοτζάμ Τομ Κρουζ έβαλε σε μια ωραιότατη κούτα τις τρείς Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει (Α’ Ανδρικού σε Δραματική Ταινία το 1990 για το «Γεννημένος την 4 Ιουλίου», Α’ Ανδρικού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ το 1997 για το «Τζέρι Μαγκουάιρ», και Β’ Ανδρικού το 2000 για το «Μανόλια») και τις επέστρεψε σούμπιτες στην HFPA. Ήταν ο χωρίς λόγια μα τόσο ηχηρός τρόπος του υπέρλαμπρου Τομ να συνταχθεί με ατζέντηδες, στούντιο παραγωγής, συναδέλφους ηθοποιούς, και το κοινό αίσθημα που διατρανώνουν πως η HFPA το ‘χει παραξηλώσει. Και οφείλει να το πληρώσει. Με ένα σένιο μποϊκοτάζ, λόγου χάρη, σαν αυτό που ήδη τρέχει στο Ελ Έι, με τους πάντες να απέχουν από εκδηλώσεις, ντιλ και επαφές με την Ένωση.

Μα, τι σκατά συμβαίνει, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Και άδικο δεν θα είχε, συνεπώς ας δούμε ποιο είναι το διακύβευμα και πώς κλιμακώθηκε η όλη φάση:

  • Η τυπική αφορμή: Αρχές Φεβρουαρίου, με το που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες, ενέσκηψε χοντρό ζήτημα ρατσιστικού χαρακτήρα. Διότι, όπως βοούσαν και τα σόσιαλ, από πού κι ως πού να είναι υποψήφια για βραβείο Καλύτερης μη Δραματικής Σειράς το ξενέρωτο μα ολόλευκο «Emily in Paris», και όχι το εξαιρετικό και πανταχόθεν παινεμένο «I May Destroy You», δημιούργημα της απίθανης Βρετανίδας μα ολόμαυρης, Μικέιλα Κόουλ, που επίσης πρωταγωνιστούσε στην σειρά; Το δε κατακαλύτερο είναι πως μεταξύ των επικριτών της HFPA για τον αποκλεισμό της Κόουλ, αλλά και άλλων σκουρόδερμων επαγγελματιών από τις υποψηφιότητες, ήταν και η Ντέμπορα Κοπέικεν, σεναριογράφος του «Emily in Paris».
  • Η δημοσιογραφική αποκάλυψη: Λίγες μέρες αργότερα, οι Los Angeles Times βγήκαν με βαρβάτο ρεπορτάζ που αποδείκνυε ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ δεν έχει ούτε μισό μαύρο (έγχρωμο, πώς το λένε;) μέλος. Συγχρόνως, αποκάλυπτε ότι η HFPA καταβάλει παχυλά επιδόματα σε μέλη της για συμμετοχή σε επιτροπές, ενώ απαιτεί πλουσιοπάροχα δωρεάν ταξίδια για τζάνκετ ταινιών. Μες στο σούσουρο άρχισαν και οι επικρίσεις για σεξιστικές, ομοφοβικές ή ρατσιστικές άκομψες ερωτήσεις στη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου της HFPA.
  • Πρώτοι τριγμοί: Τον Απρίλιο, υποκύπτοντας σε πιεστική κριτική, η Ένωση καθαίρεσε τον τέως πρόεδρό της, Φιλ Μπερκ, που σε μέιλ του προς τα μέλη το μεν Black Lives Matter χαρακτηριζόταν ως «ρατσιστικό κίνημα μίσους», η δε συνιδρύτριά του, Πατρίς Κάλορς, ως «εκπαιδευμένη μαρξίστρια». Η καρατόμηση Μπερκ, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει το κύμα δυσαρέσκειας κι επικρίσεων κατά της HFPA. Εξάλλου, και η ίδια αργούσε χαρακτηριστικά να αναλάβει δράση αυξάνοντας τον αριθμό των μελών της, θέτοντας κώδικες συμπεριφοράς, και γενικά κάνοντας κάτι για όσα της καταλογίζονται, βρε αδελφέ.
  • Η Ένωση αντεπιτίθεται: Την περασμένη Δευτέρα 3 Μαΐου, η HFPA ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να προσθέσει άλλα 20 μέλη στις τάξεις της μέσα στο 2021 (η τωρινή σύνθεση είναι κάτω από 90), στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού των μελών της κατά 50% μέσα στο επόμενο 18μηνο. Με σαφή έμφαση στην προώθηση υποεκπροσωπούμενων ομάδων –βεβαίως, βεβαίως. Α, και με περικοπές σε δωράκια, πεσκέσια και επιδόματα προς τα μέλη. Αλλά το ποτάμι, φοβάμαι, δεν γυρίζει πίσω πια.
  • Οι ατζέντηδες μποϊκοτάρουν: Την περασμένη Παρασκευή, επιστολή που υπογράφεται από περισσότερα από 100 κραταιά γραφεία εκπροσώπησης καλλιτεχνών του Χόλιγουντ αναφέρει δίχως περιστροφές: «Θα εξακολουθήσουμε να απέχουμε από οποιαδήποτε εκδήλωση τελεί υπό την HFPA, συμπεριλαμβανόμενων και των συνεντεύξεων Τύπου, εκτός εάν και μέχρι να διαλευκανθούν λεπτομερώς αυτά τα ζητήματα με απαρέγκλιτη δέσμευση σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα σέβεται την πραγματικότητα της επικείμενης σεζόν 2022.»
  • Τα στούντιο μποϊκοτάρουν: Το Σάββατο 8 Μαΐου, Netflix, Amazon, και WarnerMedia διαμήνυσαν επισήμως ότι επίσης κόβουν παρτίδες με την HFPA. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει «ειλικρινής και ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Amazon. Ο δε Τεντ Σαράντος, συν-διευθυντής του Netflix, σε επιστολή προς την Ένωση ανέφερε πως «δεν πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες νέες πρακτικές [της HFPA], ειδικά σε επίπεδο αριθμού μελών και ταχύτητα αύξησης αυτών, θα αντιμετωπίσουν τις συστημικές ελλείψεις ποικιλότητας και συμπερίληψης της Ένωσης».
  • Οι σταρ σιγοντάρουν: Την ίδια μέρα, η Σκάρλετ Τζοχάνσεν, δήλωσε παρρησιαστικά στο Variety: «Ως ηθοποιός που προωθεί μια ταινία καλείσαι να συμμετάσχεις στην κούρσα των βραβεύσεων παρευρισκόμενος σε συνεντεύξεις Τύπου και τελετές απονομής βραβείων. Στο παρελθόν, αυτό συχνά οδηγούσε στο να έρχεσαι αντιμέτωπος με σεξιστικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις εκ μέρους ορισμένων μελών της HFPA, οι οποίες έφταναν τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον, εγώ προσωπικά, αρνούμαι εδώ και πολλά χρόνια να συμμετάσχω στις συνεντεύξεις Τύπου της. Η HFPA είναι οργανισμός που νομιμοποιήθηκε από ανθρώπους σαν τον Χάρβι Ουάινστιν συγκεντρώνοντας στήριξη από την Ακαδημία, και συνακόλουθα από την βιομηχανία. Μέχρι να υπάρξει η απαραίτητη εκ βάθρων αναδιαμόρφωση στους κόλπους του οργανισμού, θεωρώ πως είναι η ώρα να απομακρυνθούμε από την HFPA, εστιάζοντας στην σημασία και την δύναμη της ενότητας μεταξύ των συνδικαλιστικών μας ενώσεων και της βιομηχανίας συνολικά.» Λίγο μετά, ο Μαρκ Ράφαλο τουίταρε: «Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι ή χαρούμενοι ως αποδέκτες αυτού του βραβείου [των Χρυσών Σφαιρών], εκτός αν ο οργανισμός αναλάβει δράση.»
  • Η χαριστική βολή: Κι επειδή, όπως είναι ευρέως γνωστό, τελετές απονομών σαν τις Χρυσές Σφαίρες, τα Όσκαρ και τα συναφή είναι πρωτίστως βαρβάτα τηλεοπτικά προϊόντα στις ΗΠΑ, χτες Δευτέρα έσκασε και το σχετικό κανόνι. Το κανάλι NBC, που το 2018 είχε ανανεώσει τα δικαιώματα μετάδοσης των Χρυσών Σφαιρών καταβάλλοντας 60 εκατομμύρια δολάρια στην HFPA, ανακοίνωσε επίσημα ότι το 2022 δεν πρόκειται να καλύψει την ετήσια τελετή απονομής τους. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η HFPA είναι πράγματι ταγμένη στην ουσιαστική της αναμόρφωση. Μολαταύτα, αλλαγές τέτοιας έκτασης απαιτούν χρόνο και κόπο, και αισθανόμαστε μετ’ επιτάσεως πως η HFPA χρειάζεται χρόνο ώστε να το κάνει σωστά. Κατά συνέπεια, το NBC δεν θα μεταδώσει τις Χρυσές Σφαίρες 2022. Αν υποθέσουμε πως ο οργανισμός θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό του, ευελπιστούμε να είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε την τελετή τον Ιανουάριο του 2023.»

Έπεται συνέχεια…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα