Joker: Σε ποια χώρα μπορείς να τον δεις από τα 12 σου. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες των 18 ετών και άνω

Joker: Σε ποια χώρα μπορείς να τον δεις από τα 12 σου. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες των 18 ετών και άνω
Joker Warner Bros

Ποια είναι η κατάλληλη κατώτερη ηλικία για να κόψει κάποιος εισιτήριο για την ταινία Joker; Όσες επιτροπές σχεδόν και τόσες διαφορετικές απόψεις.

Η ταινία Jokerέκανε πρεμιέρα σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη και η αποδοχή της ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή για τους δημιουργού της. Οι αστυνομικοί έλεγχοι σε προβολές της ταινίας στην Αθήνα είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να δούμε πως αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχες με την ελληνική επιτροπή νεότητας την ταινία.

Στα 17 στην Αμερική

Στις ΗΠΑ, που είναι χώρα παραγωγής της ταινίας Joker, είναι κατάλληλη χωρίς συνοδό για ηλικίες άνω των 17 ( R- Restricted). Για παρακολούθηση κάτω των 17 χρειάζεται η συνοδεία γονέα ή άλλου ενήλικα ο οποίος ενημερώνεται από πριν για τα στοιχεία που καθιστούν την ταινία ακατάλληλη για μικρότερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Alamo Drafthouse σύμφωνα με την metro.

Στην Βρετανία, σύμφωνα με το British Board of Film Classification (BBFC), η ταινία είναι κατάλληλη αυστηρά για τους άνω των 15 καθώς για νεότερες ηλικίες δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμη και με συνοδεία ενήλικα.

H Belfast Telegraph στην Βόρεια Ιρλανδία αναφέρει προβλήματα αντίστοιχα με την Ελλάδα όπου αιθουσάρχες αναγκάζονται να διώχνουν γονείς με τα παιδιά τους που είναι μικρότερης ηλικίας. “Έτσι είναι ο νόμος, το ίδιο που ισχύει με την απαγόρευση στις παμπ στους κάτω των 18, το ίδιο ισχύει και στις ταινίες. Μπορεί στο σπίτι σου να επιτρέπεις να πίνει μία μπύρα και από πιο μικρή ηλικία όμως στην παμπ δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Σύμφωνα με τον νόμο κινδυνεύουμε να χάσουμε την άδεια μας αν το παραβούμε” ανέφερε ο Μάικλ ΜακΑνταμς, ιδιοκτήτης του Movie House Cinemas.

Η μοναδική χώρα στην οποία ο Joker μπορεί να τον παρακολουθήσουν παιδιά από 12 χρονών και πάνω είναι η Γαλλία όμως και εδώ τουλάχιστον τα Μέσα προειδοποιούν ότι δεν είναι η κλασική οικογενειακή ταινία με υπερήρωες. Στην γειτονική Γερμανία η κατώτερη ηλικία – όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου για την συγκεκριμένη ταινία – είναι τα 16.

Το κλαμπ των 18+

Τέλος όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα του imdb.com η Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες το κατώτερο όριο ηλικίας είναι τα 18. Συγκεκριμένα εκτός από την χώρα το Τζόκερ είναι μόνο για ενήλικες σε Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία, Εκουαδόρ, Μαλαισία, Μαλδίβες, Νιγηρία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα