Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 25 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 25 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
H Μαρία Κάλλας στην Ιταλία AP

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 25 Ιουλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 25 Ιουλίου.

“Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας” στο Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας θα απολαύσουμε μια βραδιά όπερας με τις διεθνούς φήμης λυρικές καλλιτέχνιδες Μίνα Πολυχρόνου και Έλενα Μαραγκού καθώς και τη 10μελή ορχήστρα Novarte Ensemble, υπό τη διεύθυνση και ενορχήστρωση του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες, ντουέτα, χορωδιακά και ορχηστρικά έργα από τις πιο γνωστές όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου των Rossini, Puccini, Bizet, Offenbach, Strauss, Verdi κ.α. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2023.

  • Συμμετέχουν: Novarte Ensemble (10 μελής ορχήστρα)
  • Σολίστ: Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος
  • Έλενα Μαραγκού, μεσόφωνος
  • Μουσική διεύθυνση – ενορχηστρώσεις: Ματθαίος Λεγάκης

Παιδικό Θέατρο “Η Κιβωτός του Νώε ταξιδεύει με τον Καραγκιόζη

Πρόκειται για μια διαδραστική μουσική θεατρική παράσταση, συνδυασμός θεάτρου σκιών και κουκλοθέατρου, όπου μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τα μηνύματα του έργου, μαθαίνει στα παιδιά την αξία της ανακύκλωσης, της συνεργασίας και της αρμονικότητας.

Ένας σύγχρονος Νώε, υπό την καθοδήγηση του Θεού, θα συναντηθεί με τον Καραγκιόζη και την οικογένειά του, για να κατασκευάσουν όλοι μαζί μια Κιβωτό. Τα ζώα όλου του κόσμου, που θα καταφθάσουν εκεί για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, έχουν να μας δώσουν κι από ένα μάθημα ζωής. Οι ήρωες μας, θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις αναποδιές του δύσκολου ταξιδιού τους και με την βοήθεια των παιδιών να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα καταφέρουν άραγε να βρουν τον δολιοφθορέα του ταξιδιού και να ανατρέψουν τα δόλια σχέδιά του;

Στο ρόλο του Νώε ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης. Πίσω από το μπερντέ ο Καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος, γιος του βετεράνου Καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου. Στην φωνή του Θεού ο Γιάννης Μποσταντζόγλου. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Χάρη Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γλυφάδας.

“Δημοτική Αγορά Κυψέλης-Φωνές / Άνθρωποι / Ιστορίες”

Η μουσειολογική ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σχεδίασε μια μόνιμη ιστορική έκθεση με τίτλο “Δημοτική Αγορά Κυψέλης- Φωνές| Άνθρωποι | Ιστορίες” στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, αναβιώνοντας την ιστορία ενός χώρου που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην περιοχή και στην κουλτούρα της εποχής, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά αλλά και για την πόλη ευρύτερα.

Ο χώρος είναι ανοιχτός και περιμένει τους επισκέπτες του να ανακαλύψουν τη διαδραστική έκθεση χρησιμοποιώντας πέρα από την όραση και τις υπόλοιπες αισθήσεις.

Επισήμανση: Πέραν των ωρών λειτουργίας της έκθεσης που μπορεί να δει κανείς παρακάτω, η έκθεση θα είναι ανοιχτή και την Κυριακή 11.00-18.00 εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο.

Summertime… and the livin is easy

Οι εικαστικοί επιμελητές Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου σε συνεργασία με 33 εικαστικούς διοργανώνουν την ομαδική έκθεση “Summertime”. Η έκθεση, που πραγματεύεται την “περίοδο της τεμπελιάς” ως μία από τις χρησιμότερες επιπτώσεις της νεωτερικότητας και τις αντηχήσεις της ακύρωσής της, λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Luminous Eye και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID .

Σημειώνουν οι Επιμελητές: “Η σύνθεση του George Gershwin σε στίχους του DuBose Heyward ‘Summertime’ παρουσιάστηκε στην όπερα ‘Porgy and Bess’ το 1935 και επρόκειτο να γίνει μια από τις πιο ηχογραφημένες και ερμηνευμένες συνθέσεις τζαζ όλων των εποχών. Η όπερα ‘Porgy and Bess’. Το ‘Summertime’ τραγουδιέται από την Κλάρα ως νανούρισμα στο μωρό της και προκαλεί τεράστια αντίθεση σε σχέση με τη μιζέρια που ζουν οι πρωταγωνιστές της. Οι στίχοι του τραγουδιού δίνουν μια εικόνα ενός χαλαρού και ειδυλλιακού καλοκαιριού, όπου η ζωή είναι απλή και η φύση ανθίζει, περιγράφοντας έναν ονειρικό κόσμο, όπου οι ανησυχίες ξεχνιούνται και όπου η αγάπη και η ευτυχία αφθονούν. Το τραγούδι με τον αργό ρυθμό και τη μελαγχολική μελωδία του κατάφερε να γίνει ένα πανανθρώπινο σύμβολο διότι, συν τοις άλλοις, απευθύνεται σε ένα παιδί.

Και, αν οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ένα κοινό θυμικό σημείο αναφοράς, αυτό αδιαμφησβήτητα είναι οι διακοπές της παιδικής ηλικίας, οι οποίες αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι πάνω μας. Αναπτύσσεται η κοινωνικότητα, ανακαλύπτονται νέες δραστηριότητες, ενισχύεται η βιωματική μάθηση, λειτουργούν ίσως είναι αυτή η χαμένη αναμελιά που αναζητούμε.

Οι διακοπές αφήνουν ένα μοναδικό εξελικτικό σημάδι πάνω στα παιδικά χρόνια. […] Αλλά και στην ενήλικη ζωή, δίνουν αφορμή να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας, να μην κάνουμε τίποτα’ χωρίς ενοχές, να πάμε να ανακαλύψουμε άλλα μέρη, να ξανα-ανακαλύψουμε την ομορφιά της φύσης και τη θέση μας σε αυτή, να γνωρίσουμε άλλους τόπους εντός ή εκτός της χώρας μας, να αλληλεπιδράσουμε με διαφορετικούς ανθρώπους. Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές, ψηφιακή τέχνη, κολάζ, και ψηφιδωτού.

Έκθεση “Σύμπαν Μιρό”

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζεται η έκθεση “Σύμπαν Μιρό”. Περιλαμβάνει τρία ζωγραφικά έργα, δύο γλυπτά και πέντε φωτογραφίες του θρυλικού καλλιτέχνη και την επιμελήθηκε η Βερονίκ Ντυπά.

Η έκθεση με έργα από το τελευταίο δημιουργικό στάδιο του καλλιτέχνη, δείχνει πώς εδραιώνει το δικό του στυλ, το οποίο διυλίζει σιγά-σιγά σε όλη την μακρά πορεία του. Αυτή την περίοδο, ο Μιρό εργάζεται σε δημιουργικούς κύκλους, συνδυάζοντας έργα πιο περιεκτικά, που τείνουν να καλύψουν όλη την ζωγραφική επιφάνεια, με άλλα, πιο νηφάλια, με πινελιές κίνησης και πιο ποιητικά, στα οποία κυριαρχεί το κενό. Παρά τις διαφορές στην μορφή, τα τρία ζωγραφικά έργα έχουν ως κοινό σημείο την χρήση του ίδιου χρωματικού φάσματος, που περιορίζεται στα αρχικά χρώματα, συνοδεία του μαύρου, το οποίο εδώ αποκτά δομική λειτουργία.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση ανήκουν στο Ίδρυμα Joan Miró και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, της εταιρείας Abertis και των Ιδρυμάτων Abertis και Joan Miró, για την προώθηση του ισπανικού πολιτισμού και των Ισπανών καλλιτεχνών.

Η έκθεση γίνεται το πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, με την ευκαιρία της Ισπανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 13/07 έως 27/07/2023. Περισσότερα εδώ…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα