Μουσεία με κλειστές αίθουσες, ωράριο εκτός εποχής και το ΥΠΠΟ… θεατή

Διαβάζεται σε 4'
Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών Eurokinissi

Λίγο παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας έγιναν ΝΠΔΔ και αυτά δείχνουν ακόμη μία φορά να καταρρέουν, καθώς ούτε το θερινό ωράριο μπορούν να τηρήσουν,  ούτε να ανοίξουν όλες τους τις αίθουσες. 

Λίγο παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας έγιναν ΝΠΔΔ. Σε αυτό το διάστημα τίποτα δε δικαίωσε τις εξαγγελίες. Φτάσαμε στον Απρίλιο 2024 με τα πέντε αυτά μουσεία να μην έχουν ούτε όλες τις αίθουσες τους ανοιχτές, ούτε διευρυμένο (θερινό) ωράριο.

Θυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο του 2023 βάσει του νόμου 5021/2023, τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και αποκόπηκαν από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Σκοπός όλης αυτής της τρομερής και υπερσύγχρονης μεταρρύθμισης ήταν να αποκτήσουν τα Μουσεία αυτά μία ευελιξία και να μην εμποδίζεται η λειτουργία τους από διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι υποστηριχτές του νόμου.

Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά σήμερα, εν έτει 2024, τα δήθεν “ευέλικτα” πέντε Μουσεία Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα από την κυβέρνηση ΔΣ και Γενικές Διευθύντριες δεν έχουν καταφέρει καν να προσλάβουν ΙΔΟΧ φυλακτικό και άλλο προσωπικό για να λειτουργήσουν με το θερινό ωράριο από 1/4/2024.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών Eurokinissi

Το ελληνικό… παράλογο

Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο παγκόσμιο ελληνικό παράλογο: στην έναρξη της τουριστικής σεζόν και εν όψει Πάσχα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας να λειτουργεί μόνο κάθε Τρίτη μέχρι τις 20.00 το βράδυ, ενώ τις υπόλοιπες μέρες κλείνει στις 16.00, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο να κλείνουν όλες τις ημέρες στις 16.00. Το δε Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κλείνει στις 15.30, το ίδιο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώστε πως σε αυτά τα 5 μεγάλα Αρχαιολογικά Μουσεία εφαρμόζεται ήδη το θερινό εισιτήριο – το οποίο έχει τη διπλάσια τιμή από το χειμερινό- παρότι λόγω της έλλειψης προσωπικού περισσότερες από τις μισές τους αίθουσες παραμένουν κλειστές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας λειτουργεί μόλις το 1/3 των αιθουσών του. Με αυτά τα δεδομένα, βέβαια, οι εξαγγελίες περί “αύξησης των επισκεπτών”, είναι απλώς ανέκδοτο…

Τι συμβαίνει με το ωράριο των Μουσείων που δεν έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ; Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ βλέπουμε πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων εφαρμόζουν το θερινό ωράριο και κλείνουν στις 20.00. Το δε Νομισματικό Μουσείο από Πέμπτη μέχρι Κυριακή επίσης εφαρμόζει το θερινό ωράριο και κλείνει στις 20.00.

Τι λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα ερωτήματα που προκύπτουν…

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων “βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της ΓΔΑΠΚ, που η Υπουργός κατηγορούσε ως “αγκυλωμένους στην κρατική διοίκηση”, να έχουν προσλάβει ΙΔΟΧ προσωπικό και να λειτουργούν με θερινό ωράριο από 1/4/2024, ενώ τα πέντε μεγάλα Μουσεία με τη νέα τους μορφή ως ΝΠΔΔ να μην έχουν βγάλει ακόμη ούτε την προκήρυξη πρόσληψης του προσωπικού και να λειτουργούν με το χειμερινό ωράριο, τουλάχιστον για όλο τον Απρίλιο, και μάλιστα με κλειστές περίπου τις μισές αίθουσες, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 5021.” 

Δυστυχώς, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω καθώς στις 30 Απριλίου λήγουν και οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ φυλακτικού και άλλου προσωπικού που ακόμη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και το τακτικό προσωπικό που απομένει ασφαλώς δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας, πόσο μάλλον για τη θερινή περίοδο.

Όπως έχουν κατα καιρούς καταγγείλει οι εργαζόμενοι, επίσης, τα Μουσεία δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κάνουν αναθέσεις. Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν υπάρχει καθαριότητα από τον περασμένο Οκτώβρη (!), ενώ και στα άλλα μουσεία δεν έχουν ανατεθεί βασικές εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού που οφείλουν να γίνονται κάθε χρόνο.

Αλήθεια, τι κάνει το ΥΠΠΟ μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε αυτά τα Μουσεία, οι Διοικήσεις των οποίων έχουν διοριστεί απευθείας από την Υπουργό Πολιτισμού; Ακόμη δεν έχει βγει καν προκήρυξη για τους φύλακες. Τα μουσεία δεν έχυν καθαριότητα. Δεν κάνουν προμήθειες. Δεν συντηρούν τον εξοπλισμό τους. Έτσι θα υποδεχθούμε τους τουρίστες, με ημίκλειστα τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και με αυτό το ωράριο;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα