10+4 πράγματα που δε γνωρίζατε για τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα και συνθέτη Cyprien Katsaris

10+4 πράγματα που δε γνωρίζατε για τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα και συνθέτη Cyprien Katsaris
Willy de Jong

Ο Cyprien Katsaris επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βιατσεσλάβ Βόλιτς.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου ο παγκοσμίου φήμης πιανίστας και συνθέτης Cyprien Katsaris επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βιατσεσλάβ Βόλιτς.

Σε αυτή την πολυαναμενόμενη συναυλία ο Κατσαρής θα ερμηνεύσει δυο μοναδικά έργα του Franz Liszt:

-Φαντασία πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Ludwig van Beethoven

-Ουγγρική Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα

Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, όπου ο ίδιος ο Cyprien Katsaris σε ένα ρεσιτάλ στην Αθήνα είχε ερμηνεύσει τη Φαντασία του Φραντς Λιστ πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν σε εκδοχή για σόλο πιάνο, τώρα επανέρχεται με το ίδιο έργο για πιάνο και ορχήστρα, ως φόρο τιμής για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε μια βραδιά που θα μείνει στην ιστορία.

Η συνεργασία του Συπριέν με τον θρυλικό Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ξεκινάει το 1978 με μια συναυλία στο Παρίσι για τους πρόσφυγες της Κύπρου και στη συνέχεια το 1980 για την ηχογράγηση ενός cd με την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης του Λουξεμβούργου.


10+4 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Κυπριανό Κατσαρή

  • O παγκοσμίου φήμης πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής γεννήθηκε στη Μασσαλία. Άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών στο Cameroun, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία.
  • Απέσπασε βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς: Cziffra, Πρώτο Βραβείο, Βερσαλίες- Reine Elisabeth, Βρυξέλλες – Νέων Ερμηνευτών Rostrum-Unesco, Μπρατισλάβα, κα.
  • Έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες: Φιλαρμονική Βερολίνου, Staatskapelle, Dresden, Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus Λειψίας, Philharmonia London, the Philadelphia Orchestra, The NHK Symphony Orchestra, Tokyo, Moscow Philharmonic Orchestra, Cleveland, Washington D.C., Detroit, Montréal, Toronto …. και συνεργάστηκε με διάσημους μαέστρους: Leonard Bernstein, Kurt Masur, Eugene Ormandy, Myung-Whun Chung, Sir Simon Rattle, Mstslav Rostropovich, Charles Dutoit, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Kent Nagano, Karl Münchinger κα.
  • Έχει συνεργαστεί με τις πιο ονομαστές δισκογραφικές εταιρίες: Teldec (Record of the Year Award, Γερμανία, 1984 – Grand Prix du Disque Franz Liszt, Βουδαπέστη, 1984 και 1989 – Grand Prix du Disque Frédéric Chopin, Βαρσοβία, 1985 – British Music Retailer’s Association’s Award, 1986), Sony Classical, Deutsche Grammophon, EMI, BMG-RCA, Decca, Pavane, κα. Τον Ιανουάριο του 2001, ίδρυσε την προσωπική του δισκογραφική εταιρία Piano 21.
  • Το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason τον εντάσσει στους καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα. Το 1992 η ιαπωνική τηλεόραση NHK TV του αφιέρωσε σειρά δεκατριών εκπομπών.
  • Ο καλλιτέχνης έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στη μεγάλη αίθουσα του Carnegie Hall, με σημαντικότερο σταθμό το ρεσιτάλ που έδωσε στις 17 Οκτωβρίου 1999 για την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Frédéric Chopin. Το κοντσέρτο ηχογραφήθηκε (audio και video) και εκδόθηκε από την Piano 21. Το 2006 δίδαξε marsterclasses στο σπίτι του Franz Liszt στη Βαϊμάρη.
  • Τον Αύγουστο του 2008 στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, μετά από ειδική πρόσκληση. ο Cyprien Katsaris εμφανίσθηκε στο “National Center for the Performing Arts” του Πεκίνου με την Beijing Symphony Orchestra και με άλλους 9 διεθνείς, επίλεκτους- πιανίστες από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του κινέζου «σταρ» Lang Lang, σε ένα κοντσέρτο για 10 πιάνα που γράφτηκε ειδικά γι αυτή την ιστορική συναυλία
  • Από το 1977 έως το 2007 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Echternach στο Λουξεμβούργο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Aρχηγού του Κράτους, Μεγάλου Δούκα Henri.
  • Η συνεργασία του Συπριέν με τον θρυλικό Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ξεκινάει το 1978 με μια συναυλία στο Παρίσι για τους πρόσφυγες της Κύπρου και στη συνέχεια το 1980 για την ηχογράγηση ενός cd με την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης του Λουξεμβούργου. Το 2017 ο Κατσαρής ηχογράφισε και εξέδωσε με την Piano 21 την διάρκειας 53 λεπτών σύνθεσή του για πιάνο “Grand Fantasy on Zorba”. βασισμένη πάνω στο έργο του Θεοδωράκη το οποίο του εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Μίκης πολλά χρόνια πριν.
  • Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Συπριέν Κατσαρής έλαβε τιμητική πρόσκληση μετά από επιθυμία του Προέδρου της Κίνας και έλαβε μέρος ως ο μοναδικός καλεσμένος πιανίστας στην φαντασμογορική επίσημη τελετή λήξης του China International Film Festival όπου μεταξύ άλλων ήταν καλεσμένοι διεθνούς φήμης αστέρες του κινηματογράφου όπως η Juliette Binoche, Johnny Deep, Isabelle Huppert κ.α
  • Το εξαιρετικά πλούσιο δισκογραφικό έργο εμπλουτίστηκε τον τελευταίο διάστημα 2020-21 με ένα άλμπουμ αφιερωμένο στον Beethoven: A Chronological Odyssey, ένα cd Schubert, 2cds με γάλλους συνθέτες, 2cds για τα 100 χρόνια Saint-Saens, 2cds ελλήνων συνθετών και 2cds με την όπερα Don Giovanni του Μότσαρτ σε διασκευή για σόλο πιάνο από τον G. Bizet!
  • Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του (Αυγ.-Σεπτ. 2021) περιλαμβάνει συναυλίες σε πολλά φεστιβάλ μεταξύ των οποίων το Beethoven Festival στη Βόννη και το φεστιβάλ Enesco στο Βουκουρέστι και τη συμμετοχή του ως μέλος της κριτικής επιτροπής στον περίφημο διαγωνισμό Franz Liszt International Piano Competition στη Βουδαπέστη
  • Tους αμέσως επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσει την 15η περιοδεία του στην Κίνα και την 34η περιοδεία του στην Ιαπωνία!
  • Το έργο του έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις: Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη, 1997 – Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών,Γαλλία, 2000 – Μετάλλιο Vermeil της πόλης του Παρισιού, 2001, “Commandeur de l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg”, 2009, Ιππότης Τιμής του Cameroun, -Takis and Louki Nemitsas Foundation Prize, Λευκωσία, 2011, “150 Great Cypriots’ βραβεία εφημερίδας Φιλελεύθερος, Λευκωσία, 2015 ”Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών” Υπ. Πολιτισμού, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, Λευκωσία 2016

INFO

Ελληνική Επανάσταση – Έτος Σαιν-Σανς «Aσκήσεις φαντασίας»/Συπριέν Κατσαρής | πιάνο/Κρατική Ορχήστρα Αθηνών/Βιατσεσλάβ Βόλιτς | μουσική διεύθυνση/

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου | 20:30/ Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 14 € ● 22 € ● 28 € ● 36 € ● 42 € ● 50 €/Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα/ Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα