Η μουσική σε καραντίνα: Τι γίνεται με τις συναυλίες σε όλο τον κόσμο

Η μουσική σε καραντίνα: Τι γίνεται με τις συναυλίες σε όλο τον κόσμο
Καρέ από φεστιβάλ (φωτογραφία αρχείου) SHUTTERSTOCK

Η κρίση του κορονοϊού έχει επηρεάσει την παγκόσμια μουσική βιομηχανία, με τα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού να ακυρώνονται και τους καλλιτέχνες να μένουν με άδεια χέρια.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο τομέας του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τις ακυρώσεις πολλών φεστιβάλ και μουσικών εκδηλώσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν φέτος το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μεγάλα φεστιβάλ μουσικής έχουν, στην πλειονότητά τους, ακυρώσει τις διοργανώσεις τους, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και οι ξένοι καλλιτέχνες που είχαν προγραμματισμένες μεγάλες περιοδείες σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Φαίνεται πως, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στο εξωτερικό, δεν έχουν ληφθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα απαιτούμενα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές που πλήττονται από τις ακυρώσεις των συναυλιών και των εκδηλώσεων. “Αν θέλετε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να παράγουν τέχνη, τότε θα χρειαστούν οικονομική υποστήριξη. Δεν θέλουμε μόνο οι πλούσιοι να μπορούν να είναι καλλιτέχνες στα επόμενα χρόνια”, δήλωσε προ ημερών η Βρετανή σοπράνο Elizabeth Watts στον The Guardian.

Gloastonbury Festival 2019 (Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File) Grant Pollard/Invision/AP

Επιστολή της Ομοσπονδίας Δημιουργικών Βιομηχανιών

Καλλιτέχνες όπως οι PJ Harvey, Nick Cave και Johnny Marr υπογράφουν επιστολή της Ομοσπονδίας Δημιουργικών Βιομηχανιών (CIF) προτρέποντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποδεσμεύσει κεφάλαια για την υποστήριξη των καλλιτεχνικών βιομηχανιών.

Η επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ και τον υπουργό Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν, προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει «πολιτιστικά άγονη γη» λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19.

«Έρευνα της Creative Industries Federation σε 2.000 δημιουργικούς οργανισμούς και ελεύθερους επαγγελματίες αποκάλυψε ότι ένας στους επτά δημιουργικούς οργανισμούς πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο μέχρι το τέλος Απριλίου με τα υπάρχοντα οικονομικά αποθέματα. Μόνο το 50% πιστεύει ότι τα αποθέματά τους θα διαρκέσουν πέρα από τον Ιούνιο» τονίζεται στην επιστολή.

Η Κάρολαϊν Νόρμπερι, διευθύνουσα σύμβουλος της CIF, σχολίασε στην εφημερίδα «The Guardian»: «Ενώ τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους είναι ευπρόσδεκτα, γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες οργανισμοί και ελεύθεροι επαγγελματίες των δημιουργικών κλάδων που αγνοούνται και που απλά δεν μπορούν περάσουν αυτήν την κρίση χωρίς επείγουσα οικονομική στήριξη».

«Οι καλλιτέχνες δημιουργούν διαδικτυακό περιεχόμενο, το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν στα σπίτια τους» πρόσθεσε ο τραγουδιστής Ρούφους Γουέινραϊτ. «Δεν έχουν σταματήσει να παράγουν και θα ήταν έγκλημα ως κοινωνία να μην τους στηρίξουμε σε αυτή την κρίση καθώς φροντίζουν για μας» ανέφερε.

Την ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με αίτημα να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των δημιουργικών κλάδων την περίοδο του αποκλεισμού λόγω κορονοϊού υπογράφουν περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες.

Η επιστολή εντάσσεται στην καμπάνια της CIF #OurWorldWithout με σκοπό να γίνει γνωστό ότι το 50% των δημιουργικών οργανισμών και επαγγελματιών έχουν ήδη χάσει το 100% των εσόδων τους.Ακυρώσεις συναυλιών και μεγάλων φεστιβάλ

Ο τομέας του πολιτισμού παγκόσμια και δη της μουσικής βιομηχανίας, που στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στις ζωντανές εμφανίσεις, πλήττεται σημαντικά. Οι συνέπειες είναι άμεσες τόσο στους ίδιους τους καλλιτέχνες και τους μουσικούς, όσο και στους εργαζόμενους του χώρου, όπως διοργανωτές, εταιρείες παραγωγής και τεχνικούς. Παράλληλα, χωρίς εργασία μένουν όσοι δραστηριοποιούνται σε φεστιβάλ, όπως τα προσωπικά ασφαλείας, οι εταιρείες εστίασης, τα μπαρ των φεστιβάλ και άλλες θέσεις που αποτελούν κομμάτι των διοργανώσεων.

Μεγάλα φεστιβάλ που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου, αποφάσισαν να ακυρώσουν οριστικά τις διοργανώσεις τους, αφού τα μέτρα κατά του κορονοϊού απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τους επόμενους μήνες.

Tomorrowland 2020

Το Tomorrowland, το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβαλ του κόσμου, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο άνθρωποι από κάθε χώρα, αναγκάστηκε να ακυρώσει οριστικά την φετινή του διοργάνωση. Όπως ανακοίνωσαν στο site του φεστιβάλ οι διοργανωτές, έκαναν πολλές προσπάθειες για να μην ακυρωθεί, καθώς και πολλές συζητήσεις με τις αρχές για να βρεθεί μια λύση, ωστόσο, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί και ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 2021.

Το φεστιβάλ Tomorrowland (φωτογραφία αρχείου) www.tomorrowland.com

“Δυστυχώς, λόγω της παγκόσμιας επιδημίας του κορονοϊού, οι στιγμές αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες για όλους μας. Τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε πολλές διαβουλεύσεις με την τοπική και εθνική κυβέρνηση στο Βέλγιο και με μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων για τα δύο Σαββατοκύριακα του φεστιβάλ για τα οποίο όλοι ήμασταν τόσο παθιασμένοι. Είναι αποστολή μας να ενώσουμε ψυχές από όλο τον κόσμο, αλλά είναι επίσης η πρώτη μας προτεραιότητα να φροντίζουμε την ευημερία, την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, των συνεργατών και των προμηθευτών μας, των γειτόνων μας, των καλλιτεχνών και της ομάδας μας”.

Glastonbury Festival 2020

Το Glastonbury Festival 2020 ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος, αναφέροντας, μάλιστα, ότι ακόμη κι αν τα μέτρα χαλαρώσουν, είναι αδύνατο να απασχολεί τόσους εργαζόμενους που χρειάζονται για την προετοιμασία του, μέχρι να έχουν νέα ενημέρωση.

Glastonbury Festival 2019 (Photo by Grant Pollard/Invision/AP) Grant Pollard/Invision/AP

Στην ανακοίνωση της διοργάνωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ελπίζουμε ότι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βελτιωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, ακόμη κι αν βελτιωθεί, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε τους επόμενους τρεις μήνες απασχολώντας χιλιάδες άτομα του προσωπικού, που μας βοηθούν με την καταπληκτική δουλειά τους να στήσουμε το φεστιβάλ, το οποίο θα υποδεχόταν πάνω από 200,000 επισκέπτες”.

Wacken Open Air 2020

Την ακύρωσή του ανακοίνωσε και το Wacken Open Air, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μέταλ μουσικής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γερμανία, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμου από όλες τις χώρες.

Wacken Open Air 2018 (Daniel Reinhardt/dpa via AP) AP

Όπως ανακοίνωσε η διοργάνωση: “Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι, λόγω της πανδημίας του Covid-19, δεν θα επιτρέπονται μαζικές συγκεντρώσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2020. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στα 30 χρόνια μας: Με βαριές καρδιές πρέπει να ανακοινώσουμε ότι δεν θα υπάρξει Wacken Open Air φέτος. Όλη μας η ομάδα εργαζόταν εντατικά τους τελευταίους μήνες και είμαστε απογοητευμένοι που δεν θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ.”.

“Αυτή η διοικητική εντολή μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να επεξεργαστούμε τα άσχημα νέα”, αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους στο site του φεστιβάλ, ενώ κάνουν λόγο για πραγματοποίηση του Wacken το 2021, αναφέροντας πως θα πρέπει οι φανς να κάνουν υπομονή μέχρι να οργανωθούν ξανά.

Ακύρωση του Wacken Festival 2020 www.wacken.com

Lollapalooza Paris 2020

Άλλο ένα πολυ΄γνωστό φεστιβάλ του εξωτερικού το Lollapalooza, που πραγματοποιείται στο Παρίσι στη Γαλλία, “κατέβασε ρολά” και ανανέωσε το ραντεβού του με το μουσικόφιλο κοινό για το 2021.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στο site τους: “Είμαστε απογοητευμένοι που προχωράμε σε αυτή την απόφαση, αλλά η υγεία και η ασφάλεια των φανς μας, των καλλιτεχνών και όλων των ομάδων μας, είναι προτεραιότητα”.

Μάλιστα, ανακοίνωσαν ήδη τις νέες ημερομηνίες τους για του χρόνου και γνωστοποίησαν ότι οι Pearl Jam θα είναι στο line up του 2021.

Ακύρωση του Lollapalooza Paris 2020 www.lollaparis.com

Περιοδεία του Nick Cave

Πολλά είναι τα παραδείγματα καλλιτεχνών που, αρχικά, ανέβαλαν τις εμφανίσεις τους και τις περιοδείες τους, πιστεύοντας πως η κρίση της πανδημίας θα τελειώσει σύντομα. Ο γνωστός τραγουδοποιός Nick Cave είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα πως η προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφερόταν αργότερα, σε νέες ημερομηνίες, ωστόσο πριν από μερικές μέρες άλλαξαν τα σχέδιά του.

Nick Cave το 2013 στο Coachella (Photo by John Shearer/Invision/AP) John Shearer/Invision/AP

Με νέα του ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, ο Nick Cave έκανε γνωστό πως ολόκληρη η περιοδεία του επαναπρογραμματίζεται για το 2021, δίνοντας στη δημοσιότητα νέες ημερομηνίες σε χώρες της Ευρώπης και πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι, στην ουσία, μια ολόκληρη χρονιά που στηριζόταν αποκλειστικά σε συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις, πάει χαμένη.

Αλλαγή πλάνου και ημερομηνιών

Από την άλλη, άλλες διοργανώσεις επέλεξαν να μην ακυρώσουν εντελώς τα φεστιβάλ τους, αλλά να μεταφέρουν τις ημερομηνίες αργότερα, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα είναι ασφαλείς. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κάθε κυβέρνηση, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει μεν επηρεάσει όλες τις χώρες, αλλά το σχέδιο άρσης των μέτρων διαφέρει από κράτος σε κράτος.

Coachella 2020

Για παράδειγμα, το Coachella, ένα από τα μεγαλύτερα και θεαματικότερα φεστιβάλ μουσικής, με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, μεταφέρεται από τον Απρίλιο, που ήταν προγραμματισμένο, στο ερχόμενο φθινόπωρο, στις 9 -11 και 16-18 Οκτωβρίου 2020.

Primavera Sound Festival 2020

Επίσης, το Primavera Sound Festival, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη στην Ισπανία, μετέφερε τις ημερομηνίες διεξαγωγής του από τις αρχές Ιουνίου, που ήταν να πραγματοποιηθεί, στις 26 με 30 Αυγούστου του 2020. Ίσως, βέβαια, το πλάνο τους να αλλάξει ξανά, ανάλογα με τις εξελίξεις.

“Αντιμέτωποι με αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο σενάριο, τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές στις δημόσιες εκδηλώσεις και στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε την επερχόμενη έκδοση του Primavera Sound Barcelona για λόγους ανωτέρας βίας που είναι γνωστοί σε όλους. Η απόλυτη προτεραιότητά μας ήταν πάντα να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κοινού μας, των καλλιτεχνών και όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Για αυτόν τον λόγο, δεδομένης της εξαιρετικής φύσης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, το Primavera Sound Barcelona 2020 θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου”, αναφέρουν στην επίσημη ανακοίνωση στο site τους.

Νέες ημερομηνίες για το Primavera Sound Festival 2020 www.primaverasound.com

Παράλληλα, οι διοργανωτές έκαναν αναφορά στο πώς πλήττεται ο τομέας του πολιτισμού αυτή τη στιγμή, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Νιώθουμε υποχρεωμένοι και υπεύθυνοι να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στην επιβίωση της ζωντανής μουσικής σκηνής, της οποίας ο ρόλος θα είναι καθοριστικός για την επιστροφή στην ομαλότητα μετά από αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πολιτιστικός τομέας και όλοι οι άνθρωποί του: οι καλλιτέχνες και οι ομάδες τους, τα πρακτορεία, οι διοργανωτές, οι χώροι, τα φεστιβάλ, οι σκηνοθέτες, οι τεχνικές και παραγωγικές ομάδες, το προσωπικό του μπαρ, το προσωπικό καθαριότητας και ασφάλειας, και γενικά οι χιλιάδες άνθρωποι που συμμετέχουν στον τομέα. Ευχαριστούμε όλους για την επιμονή και τη συμβολή τους”.

Καρέ από το Coachella Music & Arts Festival το 2019 (Photo by Amy Harris/Invision/AP) Amy Harris/Invision/AP

Συνέπειες σε όλο το φάσμα της τέχνης

Στο μεταξύ, η πανδημία του κορονοϊού δεν επηρεάζει μόνο τις συναυλίες και τα μουσικά φεστιβάλ, αλλά όλων των ειδών τις πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως τα θέατρα, καθώς και τα φεστιβάλ κινηματογράφου. Ήδη μεγαλα φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το Φεστιβάλ Καννών, έχουν ακυρώσει οριστικά τη διοργάνωσή τους, προχωρώντας σε εναλλακτικές λύσεις.

Η ακύρωση του φεστιβάλ των Καννών στη Γαλλία, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Μάιο και η αβεβαιότητα γύρω από τα φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας, στερούν από κινηματογραφιστές και κινηματογραφικά στούντιο βασικές πλατφόρμες για να προωθήσουν τα νέα τους έργα σε μίντια και στο κοινό.

Πάνω από 20 κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να προβάλλουν δωρεάν ταινίες στο YouTube καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κινηματογράφων και στην ακύρωση των ετήσιων φεστιβάλ.

Το δεκαήμερο «Είμαστε Ένα: Ένα Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου» θα προβάλλει περιεχόμενο που επιμελήθηκαν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Βερολίνου, των Καννών, της Βενετίας, του Σάντανς, του Τορόντο και της Τραϊμπέκα, μεταξύ άλλων, με αφετηρία την 29η Μαΐου, ανέφεραν σε ανακοίνωση η Tribeca Enterprises και το YouTube.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα