Νότης Μαυρουδής: Η ιστορία του τραγουδιού “Πρωινό Τσιγάρο” με Λοΐζο και Άλκη Αλκαίο

Νότης Μαυρουδής: Η ιστορία του τραγουδιού “Πρωινό Τσιγάρο” με Λοΐζο και Άλκη Αλκαίο
Ο Νότης Μαυρουδής Eurokinissi

Το τραγούδι αφιερώθηκε στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου όχι τυχαία, αλλά γιατί προοριζόταν να το μελοποίησει εκείνος κάτι που τελικά δεν έγινε.

Τρεις σπάνιους δημιουργούς, που δεν βρίσκονται στη ζωή, συνδέει το εμβληματικό τραγούδι “Πρωινό Τσιγάρο”. Πρόκειται για τον Άλκη Αλκαίο, τον Μάνο Λοΐζο και τον Νότη Μαυρουδή, που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τρίτης 3/1 πέφτοντας από μεγάλο ύψος στο σπίτι του στο Πήλιο.

Το τραγούδι αφιερώθηκε στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου όχι τυχαία, αλλά γιατί προοριζόταν να το μελοποιήσει εκείνος, κάτι που τελικά δεν έγινε. Και υπάρχει μια ιστορία πίσω από την πορεία του τραγουδιού, που το κάνει άκομα πιο ιδιαίτερο.

Τους στίχους του “Πρωινού Τσιγάρου” έγραψε ο Άλκης Αλκαίος, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, με κομμάτια που άφησαν εποχή όπως τα: “Ρόζα”, “Ερωτικό” (Με μια πιρόγα), “Να γράφεις , να τηλεφωνείς”, “Θέατρο Σκιών”, “Πάντα γελαστοί”.

Γιατί ο Λοΐζος δεν κατάφερε να μελοποιήσει το “Πρωινό Τσιγάρο”

Αφού ολοκλήρωσε το ποίημά του, ο Αλκαίος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον Λοΐζο για να του το δώσει να το μελοποιήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Όταν ο Λοΐζος πήγε στη Μόσχα να νοσηλευτεί μετά από το σοβαρό εγκεφαλικό που είχε υποστεί μαζί του θα πήγαινε και ο δικηγόρος Ηλίας Γεράκης, φίλος και του Αλκαίου.

Ο Γεράκης έδειξε το ποίημα στον Λοΐζο, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να το μελοποιήσει όταν θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ καθώς μετά από ένα δεύτερο εγκεφαλικό, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης πέθανε στη Μόσχα στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Eurokinissi


Ο Άλκης Αλκαίος αποφάσισε να το κρατήσει και το συμπεριέλαβε στην ποιητική συλλογή του, “Εμπάργκο”, όπου το διάβασε ο Νότης Μαυρουδής και το ξεχώρισε. Λέγεται ότι ο Θάνος Μικρούτσικος, επιστήθιος φίλος του Αλκαίου, ήταν εκείνος που μεσολάβησε για να γίνουν οι στίχοι τραγούδι και να δώσει την άδεια ο Αλκαίος. Και έτσι μετά από αυτή την περιπέτεια δημιουργήθηκε αυτό το μικρό “διαμάντι”, χωρίς -όπως λένε- Αλκαίος και Μαυρουδής να έχουν ποτέ συναντηθεί από κοντά.

Το “Πρωινό Τσιγάρο” συμπεριλήφθηκε τελικά στον δίσκο “Στην όχθη της καρδιάς μου” που κυκλοφόρησε το 1984. Ιστορική παραμένει η πρώτη του εκτέλεση από μια χορωδία που αποτελούσαν οι: Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Ανδρέας Μικρούτσικος, Σάκης Μπουλάς, Θανάσης Νικόπουλος και Γιάννης Σαμσιάρης. Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε τις ερμηνείες του Μίλτου Πασχαλίδη, του Σωκράτη Μάλαμα, αλλά και της Νένας Βενετσάνου.

Νότης Μαυρουδής για “Πρωινό Τσιγάρο”: “Αυτό το τραγούδι με έχει χαρακτηρίσει”

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σπουδαίος τραγουδοποιός και συνθέτης, Νότης Μαυρουδής αναφέρθηκε στην ιστορία του “Πρωινού Τσιγάρου”. Μάλιστα, αποκάλυψε τα γεγονότα γύρω από τη φυλάκιση της μητέρας του και τη γέννηση του ίδιου μέσα στη φυλακή.

“Αυτό το τραγούδι με έχει χαρακτηρίσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στο στούντιο, όταν ηχογραφούσαμε με την χορωδία αυτό το τραγούδι, έπεσε το ρεύμα. Ήταν Ιούλιος. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν λίγο το θέμα της θερμοκρασίας, έπαιζα μαζί τους την “μακριά γαϊδούρα”. Καβαλούσαν την πλάτη μου κι εγώ πήγαινα σαν το σκυλάκι. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι έχω γίνει κι εγώ ένα παιδί”, περιέγραψε ο Νότης Μαυρουδής στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ.




Την πρώτη μου κιθάρα την πήρα μέσα από μία ντουλάπα στο σπίτι μου. Την είχε βάλει η μητέρα μου και την ξετρύπωσε για να μάθω εγώ κιθάρα. Αυτό το όργανο είχαμε, δεν μπορούσαν να αγοράσουν άλλο. Προέρχομαι από πολύ φτωχή οικογένεια, η μητέρα μου μοδίστρα, ο πατέρας τσαγκάρης” είχε πει ο μουσικοσυνθέτης.

Για το τραγούδι “Πρωινό Τσιγάρο” αποκάλυψε επίσης: “Το Πρωινό Τσιγάρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε μία ημέρα να μην ακουστεί 2-3 φορές. Πήρε μία έκταση που δεν την περιμέναμε ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης Αλκαίου, ούτε η δισκογραφική εταιρία που έκανε την παραγωγή, γιατί ήταν δύσκολο νοηματικά το τραγούδι”.

Στην ίδια συνέντευξη μοιράστηκε ένα καρέ της καλλιτεχνικής του πορείας που θυμόταν με συγκίνηση: “Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συναυλία που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο με τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Γιώργο Νταλάρα. Ξαφνικά σβήνουν όλα τα φώτα κι ο κόσμος άρχισε να ανάβει τους αναπτήρες. Να βλέπεις αυτό το θέαμα, 80.000 ανθρώπων με έναν αναπτήρα, να βλέπεις τις φλογίτσες αυτές. Είχα συγκλονιστεί, δε μπορούσα να το πιστέψω ότι αυτή η δοξασία με παίρνει κι εμένα μέσα“.

Ο Νότης Μαυρουδής Eurokinissi

Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό, τόσο ώστε να βάλω τα κλάματα και να μη μπορεί να με συνεφέρει η παρέα μου. Δικαιολογούμαι, γιατί η ιστορία του Πρωινού Τσιγάρου είναι και η δική μου ιστορία“, είχε πει ο Νότης Μαυρουδής.

Πρωινό Τσιγάρο – Οι στίχοι

Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό

Στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο

Κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο

Και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό

Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή

Και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη δύση

Και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση

Και σαν ανατολή και σαν ανατολή

Βγήκε ο ήλιος το ράδιο διαπασών

Μ’ ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον τάσο

Κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο

Σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών

Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή

Και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη δύση

Και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση

Και σαν ανατολή και σαν ανατολή

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα