Μαχαιρίτσας: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι “Πόσο σε θέλω”

Μαχαιρίτσας: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι “Πόσο σε θέλω”
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Eurokinissi

Ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής γράφτηκε σε παραλία του Βόλου με συνοδεία κιθάρας και γύρω από φωτιά.

Ένα από τα πιο γνωστά ερωτικά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, το “Πόσο σε θέλω”, που έχει αγαπηθεί και τραγουδηθεί από πολλούς, δημιουργήθηκε ένα βράδυ σε μία παραλία του Βόλου, γύρω από φωτιά.

Ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έγραψε και διάβασε δυνατά τους στίχους και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας εμπνεύστηκε τη μελωδία στην κιθάρα εκείνη τη στιγμή. Αργότερα, ο Αντώνης Μιτζέλος πρόσθεσε την εισαγωγή και κάποια άλλα μουσικά μέρη.

Το τραγούδι παίχτηκε για πρώτη φορά ζωντανά στο Λυκαβηττό μπροστά σε 7.000 θεατές. “Καλά αυτό έγινε επιτυχία από την πρώτη μέρα. Από την πρώτη στιγμή που το παίξαμε έγινε χαμός”, διηγούνταν ο Λευρέντης Μαχαιρίτσας σε συνέντευξη στο ogdoo.

Θέατρο Λυκαβηττού EUROKINISSI

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 1986, όταν στον Λυκαβηττό οι Τερμίτες έδιναν την πιο σημαντική συναυλία της μουσικής τους πορείας: την τελευταία προγραμματισμένη. Το συγκρότημα είχε αποφασίσει ότι θα διαλυόταν για οικονομικούς λόγους.

Είχαν συμφωνήσει ότι ο καθένας θα προσπαθούσε να βρει μόνος του το μουσικό του δρόμο. Κάπου τότε ήταν που ξεκίνησε η σόλο πορεία του Μαχαιρίτσα.

Από τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος ένα τραγούδι ξεχώρισε και έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο ερωτικά κομμάτια: το Πόσο σε θέλω.

.


Αντώνης Μιτζέλης για το Πόσο σε θέλω

Σε παλιότερη ανάρτηση του ο Αντώνης Μιτζέλος έγραφε:

«Σαν σήμερα στις 27/09/1986 οι Τερμίτες (Μαχαιρίτσας-Μιτζέλος-Κικριλης-Σπυρόπουλος-Βασαλάκης και Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος) δίνουν μια μεγάλη και σημαντική συναυλία στον Λυκαβηττό για να παίξουν τα νέα τους τραγούδια από τον δίσκο “Τσιμεντένια τραίνα” μπροστά σε επτά χιλιάδες “φίλους’’.

Τραγούδια των Τερμιτών ερμήνευσαν και οι τότε συνεργάτες τους.

Συμμετείχε η Φλέρυ Νταντωνάκη που τραγούδησε εκείνο το βράδυ για πρώτη φορά το τραγούδι “Η μπαλάντα της νύχτας” ,ο Γιώργος Νταλάρας που τραγουδάει για πρώτη φορά τα τραγούδια “Αρκούδες” και “Σκόνη”, ο Σάκης Μπουλάς για πρώτη φορά το “Φλασακι” και το “Μπανάκι μανάκι”, ο Αντώνης Βαρδής το “Σχήμα Λόγου” ,η Σοφία Βόσσου το “Φιλαράκι” και το “Ούτε σε γνωρίζω”.

Οι αδελφοί Κατσιμίχα μας κάνουν γνωστό τον “Φάνη” τους και ο Γιάννης Γιοκαρίνης τζαμάρει με την μπάντα το “Νοσταλγός του rock n roll’’. Η συναυλία κλείνει με το κομμάτι “Πόσο σε θέλω” που βγαίνει ουσιαστικά από τους Τερμίτες εκείνη την στιγμή πάνω στην σκηνή…

Εκείνο το βράδυ λοιπόν πολλά τραγούδια δέχτηκαν την ευλογία της ζωής την οποία διατηρούν μέχρι και σήμερα. Την ίδια χρονιά η συναυλία κυκλοφόρησε ηχογραφημένη με τον τίτλο “Τσιμεντένιο Κονσέρτο”.

Έτσι για την ιστορία και για να μην ξεχνάμε πως ακόμα και στα σκοτεινά χρόνια που ζούμε, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί και το καλό».

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Youtube

Στίχοι:

Στην άκρη του απείρου, στιγμούλα του ονείρου

σταγόνα που στάζει, πόσο σου μοιάζει

φωτιά και αέρας, στον κόσμο φοβέρα

στη νύχτα που ουρλιάζει, πώς σε τρομάζει.

Σου μοιάζει η σελήνη

πού να ‘βρω γαλήνη

στον Άδη ανατέλλω

πόσο σε θέλω.

Κόντρα στους νόμους ερήμου προφήτης.

Σημάδια στην άμμο, που απόψε θα σβήσεις..

Ασπρόμαυρο μέλλον, σκυφτός μετανάστης

σταθμός στο ραδιόφωνο, που πρέπει ν’ αλλάξεις

Σου μοιάζει η σελήνη

πού να ‘βρω γαλήνη

στον Άδη ανατέλλω,

πόσο σε θέλω..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα