Το success story της σοπράνο Μαρισόλ Μοντάλβο

Το success story της σοπράνο Μαρισόλ Μοντάλβο
Η Marisol Montalvo Marisol Montalvo

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Αμερικανίδα σοπράνο Marisol Montalvo μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τη σύμπραξή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Underground Youth Orchestra σε μία συναυλία αφιερωμένη στα παιδιά του πολέμου.

Ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά που γεννήθηκαν από μια ανύπαντρη μαμά με πορτορικανές εργατικές ρίζες της Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και κατάφερε να κατακτήσει τις μεγαλύτερες οπερατικές σκηνές του κόσμου.

Ο λόγος για τη διεθνώς αναγνωρισμένη για την «ακλόνητη» ταύτιση με τους χαρακτήρες της Αμερικανίδα σοπράνο Marisol Montalvo που έχει εμφανιστεί στη σκηνή με παγκοσμίως γνωστούς μαέστρους και ορχήστρες. Έχει επίσης συνεργαστεί στενά με πολλούς από τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες, όπως οι Matthias Pintscher, Kaija Saariaho, George Benjamin, Unsuk Chin, Jörg Widmann και Wolfgang Rihm. Αρκετοί έχουν γράψει ρόλους, ειδικά γι’ αυτήν, όπως οι Peter Eötvos (Sierve Maria στο “Love and Other Demons”), Pascal Dusapin (Prothoe στην “Πενθεσίλεια”) και Marco Stroppa (Olbia στο “Il Re Orso”).

Το πάθος της για τη σύγχρονη μουσική την έχει οδηγήσει σε τακτικές συνεργασίες με σύνολα συμπεριλαμβανομένων των Klangforum Wien, Ensemble Intercontemporain, Διεθνές Σύγχρονο Σύνολο (ICE), το Ensemble Remix και το Ensemble Modern. Εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες της σε διάφορους ρόλους της όπερας, η Montalvo έχει διακριθεί στον ομώνυμο ρόλο της όπερας του Alban Berg «Lulu». Μετά το ντεμπούτο της στον ρόλο αυτό στην Όπερα National de Paris, η Le Monde περιέγραψε την ερμηνεία της ως πραγματική αποκάλυψη: «Η Αμερικανίδα σοπράνο διαθέτει πραγματική σκηνική και φωνητική παρουσία, και εκτελεί τον εξαντλητικό ρόλο με απίστευτη ένταση». Ο ρόλος της «Lulu» έγινε πλέον για την Montalvo ένα σημαντικό κομμάτι του ρεπερτορίου της. Τον έχει ερμηνεύσει σε όπερες όπως η Deutsche Oper Berlin, το Théâtre du Capitole στην Τουλούζη, και στο Theater της Βασιλείας στην καταξιωμένη παραγωγή του CalixtoBieto.

Η Underground Youth Orchestra Underground Youth Orchestra
Η Underground Youth Orchestra Underground Youth Orchestra

Ως σολίστ σε ορχηστρικές συναυλίες, η Montalvo έχει στενή συνεργασία με τον μαέστρο Christoph Eschenbach, ο οποίος έχει υπάρξει μέντορας και τακτικός συνεργάτης σε όλη τη διάρκεια της καριέρα της. Από τότε που διηύθυνε το ντεμπούτο της με την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας στο Carnegie Hall, την προσκαλεί να συνεργαστεί μαζί του με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Ορχήστρα του Χιούστον, η Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Μονάχου, η Εθνική Συμφωνική και η Ορχήστρα του Παρισιού. Πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε υπό τη διεύθυνση του Eschenbach με την Ορχήστρα Konzerthaus του Βερολίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα NHK του Τόκιο και τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης.

Και τώρα στο Μέγαρο με την Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra Underground Youth Orchestra
Η Underground Youth Orchestra Underground Youth Orchestra

Στις 12 Μαρτίου, η Underground Youth Orchestra την υποδέχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να ερμηνεύσει άριες κοντσερτάντε του Μότσαρτ, σε μια μοναδική συναυλία που είναι αφιερωμένη στα παιδιά του πολέμου. Το πρόγραμμα της συναυλίας, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη, είναι αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου δημιουργού W.A. Mozart.

“Νομίζω ότι αυτό που με ιντριγκάρει στην όπερα και στην κλασική μουσική γενικά, είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να την κατακτήσεις. Άρα δεν είναι ποτέ βαρετή. Μου αρέσει να ανακαλύπτω τη μουσική και να ενσαρκώνω νέους χαρακτήρες. Το ταξίδι αυτό είναι τόσο διασκεδαστικό. Όσο για το πώς μπήκα καλά στην κλασική μουσική. Η μητέρα μου έκανε το “λάθος” να με γράψει στη χορωδία όταν ήμουν 12 χρόνων. Κάποια στιγμή πήρα ένα σόλο σε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία. Όταν άκουσα και αισθάνθηκα το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού, ήξερα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Μία rockstar. Αλλά αντ αυτού, έγινα επαγγελματίας τραγουδίστρια όπερας. Περίεργη, αλλά και ωραία ανατροπή ε;” αναφέρει η Marisol Montalvo στο NEWS 24/7.

Διαβάζω ότι ήσασταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά που γεννήθηκαν από μια ανύπαντρη μαμά με πορτορικανές εργατικές ρίζες της και καταφέρατε να φτάσετε στις μεγαλύτερες οπερατικές σκηνές του κόσμου. Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει στην καριέρα σου;
Όντως, δεν έκανα αυτή την καριέρα μέσω ενός συνηθισμένου δρόμου. Ο λόγος; Η καταγωγή μου. Φανταστείτε πως δεν είχα ιδέα για την κλασική μουσική. Δεν είχαμε χρήματα μεγαλώνοντας για να κάνω μαθήματα, έτσι είχα πολλές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσω για να γίνω λυρική τραγουδίστρια. Οι αποτυχίες και οι θρίαμβοι μέσα στη δουλειά και οι προκλήσεις ήταν πολλές, αλλά πιστέψτε με, άξιζε κάθε δυσκολία. Αγαπώ τη δουλειά μου και αισθάνομαι πολύ τυχερή.

Πώς αισθάνεστε που τώρα συνεργάζεστε με την Underground Youth Orchestra;
Ανέκαθεν μου άρεσε να δουλεύω με νέους μουσικούς. Είναι τόσο ταλαντούχοι και γεμάτοι από θετική ενέργεια και προσδοκίες! Φανταστείτε ανυπομονώ να έρθει η μέρα του κονσέρτου!

Έχετε επισκεφθεί πάλι την Ελλάδα, τι σας αρέσει περισσότερο σε αυτή τη χώρα;
Λατρεύω την Ελληνική Μυθολογία, τη Φιλοσοφία, την Τέχνη, την Αστρονομία, τα παντα. Ξέρω τι έδωσε η Ελλάδα στον κόσμο. Και επιτέλους, ήρθε η στιγμή που θα την επισκεφτώ. Αυτό θα είναι το πρώτο μου ταξίδι στην Αθήνα και ανυπομονώ να επισκεφτώ τα αξιοθέατα. Και να φάω! Λατρεύω το ελληνικό φαγητό, ειδικά τη σπανακόπιτα! Όσο είμαι εδώ, ελπίζω να περπατήσω και να νιώσω την πόλη και, φυσικά, να επισκεφτώ την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και όλα τα όμορφα μουσεία! Είμαι επίσης τόσο ενθουσιασμένη που έχω επιτέλους την ευκαιρία να κάνω τέχνη στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να περιμένω!

Τι θα ακούσουμε στο κονσέρτο αυτό;
Θα ακούσετε τρεις άριες του Μότσαρτ. Είναι ακραία δύσκολες, αλλά πολύ διασκεδαστικές!

Ποια είναι η αγαπημένη σας όπερα; Σε ποια ονειρεύεστε να πρωταγωνιστήσετε;
Η Lulu είναι η αγαπημένη μου. Είναι άλλωστε ο ρόλος που έχω ερμηνεύσει περισσότερο. Ωστόσο, στο μέλλον θα ήθελα να ενσαρκώσω την Zerbinetta στην “Ariadne auf Naxos”!

Ποια θα λέγατε ότι είναι η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου;
Ωωω… αυτό είναι δύσκολο να το απαντήσω. Είχα τη μεγάλη τύχη, το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στην καριέρα μου να είναι ο μέντορας και πρωταθλητής μου, ο Μαέστρος Christoph Eschenbach. Δεν θα είχα την καριέρα που έχω σήμερα χωρίς την καθοδήγηση και την υποστήριξή του. Του είμαι πολύ ευγνώμων και όλα όσα μου έχει διδάξει.

Μελλοντικά σχέδια
Σκοπεύω με το που ανακάμψουμε από την πανδημία να επαναφέρω την καριέρα μου, όπως και κάθε άλλος καλλιτέχνης εκεί έξω. Χάσαμε τους εαυτούς μας αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και πολλοί από εμάς νιώθουμε σαν να μας τράβηξαν το χαλί από κάτω. Έτσι, προσπαθούμε να βρούμε τον δρόμο μας για να νιώσουμε ασφάλεια και να μπούμε ξανά στη ρουτίνα και στις δουλειές μας. Η πανδημία έφερε τις ζωές όλων σε παύση, αλλά ειδικά εμείς οι καλλιτέχνες που χάσαμε τη ζωντανή επαφή με το κοινό περάσαμε πολύ δύσκολα. Δεν ήταν ευχάριστο, αλλά είμαι ευγνώμων που επέζησα. Οπότε είμαι πολύ αισιόδοξη τώρα. Έρχονται πολλές συναυλίες, συνέρχομαι οικονομικά και ψυχικά και είμαι πολύ χαρούμενη που επιστρέφω στην καθημερινότητα, γεμάτη δουλειά και μουσική. Και ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ Ακυρώσεις!

Info: Underground Youth Orchestra/Σάββατο 12 Μαρτίου | 20:30/Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα/Τιμές εισιτηρίων: 24€, 16€, 8€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι)/Προπώληση εισιτηρίων: 210 72 82 333, www.megaron.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα