“Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”: Λιγότερα λεφτά, ίδιος αριθμός εκδηλώσεων

“Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”: Λιγότερα λεφτά, ίδιος αριθμός εκδηλώσεων
Παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Eurokinissi

Μικρότερο κονδύλι για τις φετινές δράσεις, που θα γίνουν ανά την επικράτεια στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021».

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι προτάσεις των εκδηλώσεων που θα επιχορηγηθούν στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021». Όχι αναπάντεχα το κονδύλι για την φετινή δεύτερη διοργάνωση είναι κατά τι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι –1,8 εκατ. ευρώ, έναντι 2 εκατ.–, αλλά ο αριθμός των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων είναι ουσιαστικά ίδιος, 70 φέτος έναντι 71 την περσινή χρονιά , 70 φέτος αντί 71 την περσινή χρονιά. Η διάρκεια του φετινού προγράμματος είναι από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

 Υπενθυμίζεται, πως ο νεότευκτος αυτός πολιτιστικός θεσμός, που λάνσαρε πέρυσι το ΥΠΠΟΑ, κατατείνει στην τόνωση του ενδιαφέροντος για αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία όλης της χώρας πλην Αττικής μέσα από την διοργάνωση πρωτότυπων, ίσως-ίσως και πιο «μοντέρνων» πολιτιστικών εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς. Για την παρακολούθησή τους –τηρώντας πάντα το τρέχον υγειονομικό πρωτόκολλο– το κοινό πληρώνει μόνο το εισιτήριο εισόδου στον εκάστοτε αρχαιολογικό χώρο.

Συγχρόνως, όπως τόνισε με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στόχος του θεσμού είναι «μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν.»

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΠΟΑ, πάντως, από τις 278 εκδηλώσεις που ήταν αρχικά προγραμματισμένες να γίνουν πέρυσι (η κάθε παραγωγή παρουσιάζεται περισσότερες από μια φορά, βέβαια) «εξ αιτίας έκτακτων καιρικών φαινομένων, κυρίως όμως λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων για την συγκράτηση της πανδημίας, 11 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε νέες ημερομηνίες, ενώ 27 εκδηλώσεις ματαιώθηκαν.» Συνολικά, στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου digitalculture.gov.gr έγιναν πέρυσι 34.307 προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2020». 

Προτάσεις και αξιολόγηση

 Ως ανταπόκριση στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ, στο διάστημα μεταξύ 22 Δεκεμβρίου 2020 και 25 Φεβρουαρίου 2021 υποβλήθηκαν συνολικά 571 προτάσεις εκδηλώσεων για το φετινό «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός». Οι συντριπτικά περισσότερες αφορούσαν την θεματική ενότητα «Μυθολογία» (179 προτάσεις από τις οποίες τελικά επιλέχθηκαν 24), ενώ φτωχός συγγενής της όλης διαδικασίας αναδείχθηκε η θεματική ενότητα «Κλασικισμός-Ρομαντισμός» προσελκύοντας 33 προτάσεις εκ των οποίων δύο πήραν το πράσινο φως και την επιχορήγηση.

  Συνολικά οι εκδηλώσεις που επιλέχθηκαν –και κορονοϊού επιτρέποντος θα παρουσιαστούν σε αρχαιολογικούς χώρους από την Δήλο και το Γεφύρι της Άρτας, έως την Ολυμπία και το Επταπύργιο– αφορούν τους εξής πολιτιστικούς τομείς: θέατρο (27 παραγωγές), μουσική (15), χορό (8), μουσικό θέατρο (8), εικαστικά (6) και παιδικό θέατρο (6). Και όπως φαίνεται και στον παρατιθέμενο πίνακα, οι επιλεγμένες εκδηλώσεις θα επιχορηγηθούν είτε με 15.000€ (οι περισσότερες), είτε με 30.000€, είτε με 60.000€ (οκτώ). Σημειώνεται επίσης, ότι οι επιλεγείσες ΑΜΚΕ που διοργανώνουν αυτές τις παραγωγές θα συνάψουν τριμηνιαίες συμβάσεις με το ΥΠΠΟΑ.

 Για την ιστορία, η φετινή επιτροπή αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων, τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αφιλοκερδώς, απαρτιζόταν από τους εξής: Γιώργος Κουμεντάκης συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Δάφνις Κόκκινος χορευτής-χορογράφος και διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, Κορνήλιος Σελαμσής συνθέτης, Συραγώ Τσιάρα ιστορικός τέχνης και αναπληρώτρια διευθύντρια του MοΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Παναγιώτης Τσιρίδης εκπαιδευτικός-συγγραφέας, και Νίκος Σταμπολίδης αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα