Σκάλα του Μιλάνου: “Όχι” σε χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ της Σαουδικής Αραβίας λόγω Κασόγκι

Σκάλα του Μιλάνου: “Όχι” σε χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ της Σαουδικής Αραβίας λόγω Κασόγκι
Η Σκάλα του Μιλάνου 123rf.com

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η συμφωνία με τη βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας, το ΔΣ της όπερας αποφάσισε να την ακυρώσει και να γυρίσει πίσω το ποσό που είχε λάβει.

Στον απόηχο της διαμάχης που ξέσπασε με επίκεντρο τη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ στη Σκάλα του Μιλάνου από τη Σαουδική Αραβία (η οποία “προέβλεπε” την ένταξη του υπουργού Πολιτισμού της Σ. Αραβίας στο διοικητικό συμβούλιο του περίφημου θεάτρου), η διεθνούς κύρους οπερατική σκηνή ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί τη χορηγία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Σαουδική Αραβία έχει τραβήξει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας τόσο για την υπόθεση της ειδεχθούς δολοφονίας του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο όσο και για την περιπέτεια της 18χρονης Ραχάφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, η οποία κατήγγειλε μέσω social media τον Ιανουάριο ότι ότι αφότου απαρνήθηκε το ισλάμ, δεν της επιτρέπουν να φύγει από τη χώρα και απειλείται η ζωή της.

«Θα επιστρέψουμε στους Σαουδάραδες τα χρήματά τους» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος του Μιλάνου και προέδρος του ΔΣ της όπερας,  Τζουζέπε Σάλα, αναφερόμενος στα πρώτα 3 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη εκταμιευτεί στη Σαουδική Αραβία. Αρνήθηκε να απαντήσει εάν αυτόματα θα αποκλειστούν όλες οι μελλοντικές συνεργασίες με τη Σ. Αραβία. Θα επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν και θα εξετάσουμε αν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες συνεργασίας» είπε.

Στις αρχές Μαρτίου, ο διευθυντής της Σκάλας, Αλεξάντερ Περέιρα επιβεβαίωσε στον Τύπο ότι βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση μια τέτοια χρηματοδότηση, μετά τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για μια πρόταση του ακροδεξιού προέδρου της επαρχίας της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονη διαμάχη στην Ιταλία. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί, μεταξύ αυτών μέλη του κόμματος της Λέγκας, υποστήριξαν ότι ο πλέον περίοπτος πολιτιστικός χώρος της Ιταλίας θα πρέπει να πει “όχι” στα σαουδαραβικά χρήματα.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε κι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κάλεσε τη Σκάλα να απορρίψει τη χρηματοδότηση.

Οι Σαουδάραβες δεν έχουν σχολιάσει, προς το παρόν, την εξέλιξη της ιστορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version