Αυτές είναι οι πόλεις του αύριο – 42 έργα τέχνης “βγαίνουν” στο δρόμο

Αυτές είναι οι πόλεις του αύριο – 42 έργα τέχνης “βγαίνουν” στο δρόμο
υπαίθρια Έκθεση με τίτλο "Πόλεις του Αύριο" - "Cities of Tomorrow" Δήμος Αθηναίων

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων, 42 Έλληνες και ξένοι δημιουργοί φαντάζονται τις "Πόλεις του Αύριο" σε μία υπαίθρια έκθεση που δίνει ιδέες για το μέλλον.

Ένα πέρασμα από τη Βασιλίσσης Όλγας λίγο πριν πάμε τη βόλτα μας στον Εθνικό Κήπο ή στους Κήπους του Ζαππείου, ίσως αποτελέσει… τροφή για σκέψη! Πώς είναι η πόλη μας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να αποκτήσει στο μέλλον. Περισσότερη συμπερίληψη; Σεβασμός στον δημόσιο χώρο; Προσβασιμότητα και πιο πολλές οάσεις πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας;

Συνολικά 42 έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης που φαντάζονται τις πόλεις του μέλλοντος, εκτίθενται αυτές τις μέρες στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, στην “καρδιά” της Αθήνας.

Πρόκειται για την υπαίθρια Έκθεση με τίτλο “Πόλεις του Αύριο” – “Cities of Tomorrow”, που προέκυψε από την ανοιχτή πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων, στις 31 Οκτωβρίου. Η επιλογή των προτάσεων έγινε από επιτροπή που συστήθηκε για αυτόν τον σκοπό, και είχε να επιλέξει ανάμεσα σε έργα εικαστικών, αρχιτεκτόνων, γραφιστών, φωτογράφων κ.ά.

"Πόλεις του Αύριο" - "Cities of Tomorrow" Δήμος Αθηναίων

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμη και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνική συνοχή.

Ορισμένα έργα “απαντούν” στις ανάγκες βιωσιμότητας και προσβασιμότητας, ενώ κάποια άλλα προσβλέπουν στην πόλη ως το κατεξοχήν πεδίο για τα κοινά, εκεί όπου αναδεικνύεται η ελευθερία της έκφρασης και η αλληλεγγύη.

Να οραματιστούμε την πόλη στην οποία θα θέλαμε να ζούμε τα επόμενα χρόνια

"Πόλεις του Αύριο" - "Cities of Tomorrow" Δήμος Αθηναίων

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις νέες και τους νέους που με τα έργα τους μάς ταξιδεύουν στις πόλεις του μέλλοντος. Λαμβάνουμε υπόψη τα μηνύματά τους μέσα από τη δημιουργική τους έκφραση. Έχουμε ανάγκη, άλλωστε, από φρέσκες ιδέες και προσεγγίσεις που θα μάς εμπνεύσουν να δημιουργήσουμε τις νέες ιδανικές συνθήκες στις πόλεις.

"Πόλεις του Αύριο" - "Cities of Tomorrow" Δήμος Αθηναίων

Το στοίχημα -πλέον- είναι να μπορέσουμε να μετουσιώσουμε κάποιες από αυτές σε πράξεις. Καλούμε τις Αθηναίες, τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, να περιηγηθούν στις “Πόλεις του Αύριο”, να θαυμάσουν τα έργα των νέων δημιουργών και να οραματιστούν μαζί τους την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζουν τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν η ιστορικός τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων σε θέματα πολιτισμού, Κατερίνα Κοσκινά και ο αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Πίττας.

"Καλούμε τις Αθηναίες, τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, να οραματιστούν μαζί με τους καλλιτέχνες της έκθεσης την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζουν τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Δήμος Αθηναίων

Συμμετέχοντες δημιουργοί (με αλφαβητική σειρά): Στέλλα Αμπατζή, Εύα Ανδρονικίδου, Μαλβίνα Αποστόλου & Δέσποινα Κορεντίνη, Λευκοθέα Αρβανιτάκη, Ελίνα Βαρουξάκη, Αλέξανδρος Βιτζηλαίος & Αναστασία Τοπαλιάν, Μαρία Βλασερού, Γεωργία Γιαννοπούλου, Σοφία Δαλαμάγκα, Λάουρα Δασκάλη, Γιάννης Δημόπουλος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Μανώλης Ηλιάκης (YOLKSTUDIO), Έλενα Καμαργιάρη, Εβελίνα Καράτζιου, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νίκος Λαγός, Αλέκα Λαμπίρη (Alcia), Μαρίνα Λαφαζάνη, Μάριος Λουριδάς, Όλγα Μαραγκού, Ιωάννης Μαρκάκης, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Φώτιος Μπάλας, Χαρά Μπογιατζή, Βασίλης Νικάκης, Νικολέτα Πανά, Ελευθερία Παπαδουράκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασιλική Σπύρου, Δήμητρα Σταυροπούλου, Τόλης Τατόλας, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Βαλεντίνα Φαραντούρη, Πάβλος Χαμπίδης, Κλειώ-Γεωργία Χατζάκη & Στέφανος Γκουτζούπας (Μ.E. Architects), Νίκος Χήναρης, Metacities Creative Team, Toma Design Studio, The Krah, Point Supreme αρχιτέκτονες, Amarildo Topallis.

*Η Έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Δικτύου Eurocities.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα