Η περίφημη συλλογή Κωστόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη

Διαβάζεται σε 5'
Γιάννης Μόραλης
Γιάννης Μόραλης - Επιτοίχιο, 1973, Ισόγειο Κεντρικού Καταστήματος, Σταδίου 40. Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank / AA 4782

Τεκμήρια, έργα τέχνης, νομίσματα και αρχιτεκτονικές μακέτες κτηρίων της συλλογής του Γιάννη Κωστόπουλου παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη.

Με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατο του Γιάννη Κωστόπουλου, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει την έκθεση «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει την παρουσία και τη συμβολή του και σε άλλους τομείς, πέραν του τραπεζικού.

Η έκθεση «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου» διοργανώνεται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού – στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στην οποία το μουσείο έδωσε το όνομα των γονέων του Γιάννη Κωστόπουλου, τιμώντας τον για τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή του.

Δομημένη σε πέντε ενότητες, η έκθεση προβάλλει τα πολυσχιδή ενδιαφέροντα και τις πολλαπλές δραστηριότητες του Γιάννη Κωστόπουλου και διαρθρώνεται ανάλογα.

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Κωστόπουλος
Ο Γ. Κωστόπουλος, παρουσιάζει το νέο σήμα της Τράπεζας Πίστεως, 1972. Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank

Στην πρώτη ενότητα, «Προοίμιο», παρουσιάζεται το χρονολόγιο της ζωής και του έργου του σε κάθε πεδίο. Συμπληρώνεται από την προβολή οκτώ μικρών αποσπασμάτων συνεντεύξεων ανθρώπων που τον γνώρισαν.

Η δεύτερη ενότητα,«Τραπεζίτης» συγκεντρώνει τεκμήρια, έργα τέχνης και αρχιτεκτονικές μακέτες κτηρίων της Τράπεζας, που αντιπροσωπεύουν τις επιλογές του και αποδεικνύουν το πρωτοποριακό του κριτήριο σε τομείς που έκτισαν την εικόνα μιας καινοτόμου τράπεζας, με υλικό από το Ιστορικό Αρχείο και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Στήβεν Αντωνάκος
Στήβεν Αντωνάκος, On the Third Day (Την τρίτη ημέρα), 1995. Βαμμένο ξύλο και νέον, 150 × 152 × 11 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου
Γιώργος Λάππας
Γιώργος Λάππας, Μπλε γλυπτό, 2007 Σίδερο βαμμένο, 650 x 200 x 200 εκ. Εκπαιδευτικό Κέντρο Alpha Bank στον Άγιο Στέφανο. Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank /AA 4073

Η τρίτη ενότητα, «Πολιτισμός και κοινωνία», παρουσιάζει την υποστήριξη τομέων του πολιτισμού, όπως την ενίσχυση αρχαιολογικών ανασκαφών, την ανάδειξη του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από διεθνείς εκθέσεις, την ίδρυση του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου (1979), καθώς και την αρωγή προς νέους καλλιτέχνες, μέσα από έργα της συλλογής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Επίσης την έμπρακτη βοήθεια προς την κοινωνία, με παραδείγματα τον βρεφονηπιακό σταθμό στην Καλαμάτα (1994) και τη δημιουργία των Φίλων του Εθνικού Κήπου (2005).

Η τέταρτη ενότητα, «Αγάπη για το αρχαίο νόμισμα», συγκεντρώνει επιλογές νομισμάτων από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Μανώλης Μπαμπούσης
Μανώλης Μπαμπούσης - Ο Γιάννης Κουνέλλης στο φορτηγό πλοίο M ⁄ S Ιόνιον, αναδρομική έκθεση, Πειραιάς, 1994 Μανώλης Μπαμπούσης /ADAGP, Paris, /ΟΣΔΕΕΤΕ, Αθήνα 2024

Τέλος, στην ενότητα «Ιστιοπλόος» υπάρχουν τεκμήρια και φωτογραφίες από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, η αναφορά του στον Όμηρο και στα ταξίδια του Οδυσσέα. Στην ενότητα αυτή ακούγεται διακριτικά ένα μουσικό κομμάτι που γράφτηκε ειδικά από τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου για να τονίσει την αγάπη του Γιάννη Κωστόπουλου για τη θάλασσα.

Μητροπολιτικό Μουσείο
Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Αίθουσα Σπύρου και Ευρυδίκης Κωστοπούλου, Νέα Υόρκη, 1999. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη

Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση, σε επιμέλεια Ειρήνης Οράτη, κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά με κείμενα των: Πέτρου Θέμελη, Κώστα Κωστή, Πολυξένης Αδάμ-Βελένη, Δήμητρας Τσαγκάρη, Μαρίας Βασιλάκη, Ειρήνης Οράτη, Κατερίνας Κοσκινά, Έκτορα Βερύκιου, Δάφνης Κωστοπούλου.

Μύθος και Νόμισμα
Έκθεση «Μύθος και Νόμισμα. Η χρήση του μύθου», Νομισματικό Μουσείο, 2011, Γενική άποψη του εκθεσιακού χώρου Μ. ΜΠΕΝΑΚΗ

Από: 28/02/2024 Έως: 12/05/202427/02/2024, Εγκαίνια: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, στις 20:00. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-00:00, Κυριακή: 10:00-16:00
Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 3671014 | benaki.org./Μουσειολογικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα