Ο Χρόνης Μπότσογλου σχεδιάζει μπροστά στον φακό του Φρέντυ Βιανέλλη

Ο Χρόνης Μπότσογλου σχεδιάζει μπροστά στον φακό του Φρέντυ Βιανέλλη

Ένα ντοκιμαντέρ είναι μια αναδρομή στη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και παρουσιάζεται από το  CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτοούτο στις 9 και 13 Φεβρουαρίου.

Ο Χρόνης Μπότσογλου σχεδιάζει με το μολύβι του, τις πρώτες γραμμές μίας προσωπογραφίας σε λευκό χαρτί. Ο σκηνοθέτης Φρέντυ Βιανέλλης τον παρακολουθεί, καταγράφει τη δημιουργία και, πιάνοντας το νήμα του σχεδίου, ανατρέχει στην εικαστική περιπέτεια της ζωής του καλλιτέχνη. Εργα από τα τελευταία 30 χρόνια, μερικά ξαναδουλεμένα, λάδια, γύψος, υδατοχρώματα, συνθέτουν αυτό το εικαστικό γεγονός.

Το ντοκιμαντέρ “Χρόνης Μπότσογλου” είναι ουσιαστικά μια αναδρομή στη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και παρουσιάζεται από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτοούτο στις 9 και 13 Φεβρουαρίου.

Ο σπουδαίος ζωγράφος επιβεβαιώνει με κάθε του κίνηση ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας και έναν από τους κορυφαίους ζωγράφους της μεταπολεμικής γενιάς και πρόσωπο «κλειδί» στην αναδιοργάνωση της ΑΣΚΤ (ως καθηγητής και πρύτανης) τη δεκαετία του’90. Συνοδοιπόροι σε αυτή την σπάνια καταγραφή είναι οι ομότεχνοί του, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιώργος Χουλιαράς, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος.

Έργο του Χρόνη Μπότσογλου

Ποιος είναι ο Χρόνης Μπότσογλου

Ο Χρόνης Μπότσογλου είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες ζωγράφους. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1960-1965) και συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στο Παρίσι (1970-1972). Τις δεκαετίες ’60-’70, μια εποχή έντονων κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, συνδύασε την καλλιτεχνική δραστηριότητα με την πολιτική του δράση. Από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος, έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή, βιβλία στα οποία συγκεντρώνει άρθρα, διαλέξεις και άλλα κείμενά του για την τέχνη και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο Το χρώμα της σπουδής.

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτοούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Φρέντυ Βιανέλλη, τον Χρήστο Λάζο συγγραφέα και κριτικό τέχνης, τον Γιώργο Μυλωνά Ιστορικό Τέχνης και την Ελένη Μπότσογλου Καθηγήτρια Φιλόλογος, σύζυγος του ζωγράφου.

Info: Σκηνοθεσία: Φρέντυ Βιανέλλης | 76’ | Eλλάδα | 2021/ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ: Τετάρτη 9/2, 20:00u0009ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, Σίνα 31, Αθήνα/Κυριακή 13/2 16:00u0009ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΑΝΑΟΣ, Λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα/Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/cinema/xronis-botsoglou/

Οι κινηματογράφοι λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και δέχονται θεατές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα