Θάνος Μικρούτσικος: Η άγνωστη ιστορία της “Ρόζας” και 9 τραγούδια που άφησαν εποχή

Θάνος Μικρούτσικος: Η άγνωστη ιστορία της “Ρόζας” και 9 τραγούδια που άφησαν εποχή
Ο Θάνος Μικρούτσικος επί σκηνής. NDP photo agency

Ο Θάνος Μικρούτσικος "ευθύνεται" για πολλά από τα πιο μεγάλα και πιο σημαντικά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, όπως η "Ρόζα" σε στίχους Άλκη Αλκαίου και ερμηνεία Δημήτρη Μητροπάνου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής, μία μουσική ιδιοφυΐα που θα συνοδεύει τις επόμενες γενιές, όπως συνόδευσε τις προηγούμενες. Το πλούσιο έργο του δεν “σβήνει” με τον θάνατό του το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά μένει ζωντανό μέσα από τα δεκάδες υπέροχα τραγούδια του.

Ο Μικρούτσικος συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες και έχει γράψει αξεπέραστες μουσικές για τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, ενώ οι συνεργασίες του με αξιόλογους στιχουργούς είναι πολλές και διάφορες. Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη μουσικής, είχε πλούσια δισκογραφία και έδωσε το δικό του, ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Ο Θάνος Μικρούτσικος επί σκηνής. NDP photo agency

Μεγάλη ήταν η συμβολή του, μάλιστα, στην εξοικείωση του μουσικόφιλοι κοινού με την ποίηση, αφού “έντυσε” με μουσική στίχους του Γιάννη Ρίτσου, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Ναζίμ Χικμέτ. Πάνω απ’ όλα, όμως, σύστησε στο κοινό τον Νίκο Καββαδία, χαρίζοντάς μας μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μελοποιήσεις του ποιητικού έργου του.

Οι δεκάδες συνεργασίες του εκτείνονται από την Μαρία Δημητριάδη, την Χαρούλα Αλεξίου και τον Μανώλη Μητσιά, μέχρι τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Κούτρα και από τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιώργο Νταλάρα και τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, μέχρι τη Δήμητρα Γαλάνη, τα Υπόγεια Ρεύματα και τη Ρίτα Αντωνοπούλου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος επί σκηνής. NDP photo agency

Ο Θάνος Μικρούτσικος “ευθύνεται” για πολλά από τα πιο μεγάλα και πιο σημαντικά τραγούδια που έχει να επιδείξει η ελληνική δισκογραφία τα τελευταία 40 χρόνια, αφού έχει γράψει τη μουσική σε άσματα τα οποία αποτελούν σημεία – σταθμούς στον μουσικό πολιτισμό μας και θεωρούνται πια κλασικά και διαχρονικά.

Ένα από αυτά είναι η περίφημη “Ρόζα” την οποία ερμήνευσε με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο ο σπουδαίος Δημήτρης Μητροπάνος, σε στίχους του Άλκη Άλκαίου. Ένα τραγούδι που ίσως και να μην έβγαινε ποτέ στην επιφάνεια ή να μην γινόταν τόσο γνωστό και αγαπητό στον κόσμο, αν οι συγκυρίες ήταν κάπως διαφορετικές.

Διαβάστε παρακάτω την ιστορία της “Ρόζα” και ακούστε άλλα 9 τραγούδια που άφησαν εποχή:

1. Ρόζα

Το 1976 ο Άλκης Αλκαίος έστειλε ένα ποίημα του στον Θάνο Μικρούτσικο και ο συνθέτης ενθουσιασμένος από τους στίχους, δεν άργησε να το μελοποιήσει. Βαθιά βυθισμένος στη μουσική του, ο Μικρούτσικος άργησε να διαπιστώσει ότι η ώρα είχε περάσει και μη θέλοντας να ενοχλήσει τους γείτονες, πάτησε τη σουρντίνα του πιάνου (εξάρτημα που προσαρμόζεται στα έγχορδα όργανα για να «πνίγει» τον ήχο) και ξεκίνησε να ηχογραφεί το τραγούδι. Το αποτέλεσμα δεν ήταν πολύ καλό, γι’ αυτό και το τραγούδι απορρίφθηκε από πολλούς ερμηνευτές που δεν ήθελαν να το τραγουδήσουν, μεταξύ των οποίων και η Χαρούλα Αλεξίου, με αποτέλεσμα η “Ρόζα” να παραμείνει στο συρτάρι για τουλάχιστον 20 έτη. Το 1996 είχε λήξει η υπουργική θητεία του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ο γνωστός συνθέτης αναζητούσε ερμηνευτή για τον νέο του δίσκο. Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε αποφασίσει πως ήθελε να κάνει στροφή στη καριέρα του, και να τραγουδήσει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Κατά τη διάρκεια μιας τιμητικής εκδήλωσης στη δισκογραφική εταιρεία Minos, ο Ηλίας Μπενέτος, που εργαζόταν τότε ως μουσικός παραγωγός, άκουσε τη “Ρόζα” τη στιγμή που ο Μικρούτσικος ήταν έτοιμος να προσπεράσει το τραγούδι κατά την ακρόασή του. Η συμφωνία με τον Μητροπάνο έκλεισε και η στιγμή εκείνη καθόρισε την πορεία και την επιτυχία του τραγουδιού.

Στίχοι: Άλκης Αλκαίος

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος

2. Ανεμολόγιο

Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας

Άλλες ερμηνείες: Διονύσης Τσακνής, Υπόγεια Ρεύματα

3. Πάντα γελαστοί

Στίχοι: Άλκης Αλκαίος

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος

4. Ερωτικό (Με μια πιρόγα)

Στίχοι: Άλκης Αλκαίος

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς

Άλλες ερμηνείες: Χαρούλα Αλεξίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου

5. Μικρές νοθείες

Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Θάνος Μικρούτσικος και Βασίλης Παπακωνσταντίνου (Ντουέτο)

6. Μικρόκοσμος

Στίχοι: Ναζίμ Χικμέτ

Απόδοση στα ελληνικά: Γιάννης Ρίτσος

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη

7. Άννα, μην κλαις


Στίχοι: Μπέρτολτ Μπρέχτ

Απόδοση στα ελληνικά: Μάριος Πλωρίτης

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Κούτρας

Άλλες ερμηνείες: Μαρία Δημητριάδη, Υπόγεια Ρεύματα

8. Ο Άμλετ της Σελήνης

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Χρήστος Θηβαίος

9. Πίστα από φώσφορο

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Χαρούλα Αλεξίου

Άλλες ερμηνείες: Ρίτα Αντωνοπούλου

10. Η δίκοπη ζωή

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Μεράντζας

Άλλες ερμηνείες: Υπόγεια Ρεύματα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα