Γιάννης Νταλιάνης: “Σήμερα υπάρχουν όχι μόνο Ταρτούφοι, αλλά και δάσκαλοι… ταρτουφισμού”

Γιάννης Νταλιάνης: “Σήμερα υπάρχουν όχι μόνο Ταρτούφοι, αλλά και δάσκαλοι… ταρτουφισμού”
Ο Γιάννης Νταλιάνης Spyros Perdiou

Ο Γιάννης Νταλιάνης μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τον Ταρτούφο του Μολιέρου που σκηνοθετεί από τις 27 Απριλίου στο Θέατρο Σταθμός.

Ο Γιάννης Νταλιάνης από τις 27 Απριλίου σκηνοθετεί στο Θέατρο Σταθμός τον “Ταρτούφο” του Μολιέρου με μία πολύ αξιόλογη ομάδα 9 ηθοποιών. Το τελικό κείμενο της παράστασης – που βασίζεται πάνω στη μετάφραση του Ανδρέα Στάικου- διαμόρφωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης μένοντας πιστός στο πνεύμα του έργου και της μετάφρασης.

Ο Ταρτούφος είναι ένα έργο πολυεπίπεδο. Έχει πολύ δυνατές σχέσεις ανάμεσα στους 9 χαρακτήρες, σασπένς και συνεχείς ανατροπές. Αρκεί να το δει κανείς με μια αθώα ματιά και να μην θεωρεί τίποτα αυτονόητο. Έχουμε και οι δημιουργοί αλλά και το κοινό μια αρκετά παγιωμένη εικόνα για το θέατρο του Μολιέρου. Κάτω από τις περούκες και τα φτασίδια υπάρχει ένας ολόκληρος ανεξερεύνητος κόσμος” αναφέρει ο Γιάννης Νταλιάνης στο NEWS 24/7 εξηγώντας τι είναι αυτό που τον γοήτευσε ιδιαίτερα στο έργο αυτό του Μολιέρου.

Και συνεχίζει μιλώντας για το πόσο σύγχρονος χαρακτήρας είναι ο ήρωας: Τον Ταρτούφο τον χαρακτηρίζει η ικανότητα να εξαπατά. Κατέχει την τεχνική της εξαπάτησης. Στις μέρες μας υπάρχουν όχι μόνο Ταρτούφοι, αλλά και δάσκαλοι που κάνουν σεμινάρια ταρτουφισμού. Ακόμη και η ρητορική που διδάσκονται οι πολιτικοί μας ηγέτες,θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην τέχνη της πειθούς. Της αληθοφάνειας, αλλά όχι της αλήθειας”.

“Στο τελικό κείμενο υπάρχουν πολλές έμμεσες, πλην σαφείς αναφορές στην σύγχρονη πραγματικότητα, πάντα υπαινικτικά και στο πνεύμα του έργου και της μετάφρασης.Ο ίδιος ο Μολιέρος σκιαγραφούσε στις κωμωδίες του πολλούς συγχρόνους του, γι’ αυτό και είχε πολλούς εχθρούς…” προσθέτει ο σκηνοθέτης που στην απόδοσή του εμπνέεται από την εξωφρενική σύγχρονη πραγματικότητα, εμπλουτισμένη με τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ, που χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπλάνησης…

Spyros Perdiou

Μία σκοτεινή κωμωδία επί σκηνής που φλερτάρει με το δράμα…

Ένας άνθρωπος πέφτει θύμα ενός επιτήδειου.Χάνει όλη του την περιουσία, τον διώχνουν από το σπίτι του, συγκρούεται με την γυναίκα του, φέρεται βίαια στα παιδιά του, και κινδυνεύει να πάει φυλακή γιατί βοήθησε έναν πολιτικό πρόσφυγα. Είναι απίστευτο, αλλά όλα αυτά δεν ανήκουν σε σενάριο δραματικής ταινίας αλλά στην κωμωδία Ταρτούφος. Ο μεγαλοφυής Μολιέρος κατορθώνει να μας κάνει να γελάσουμε μ’ αυτά, αλλά και να σκεφτούμε…” αναφέρει ο Γιάννης Νταλιάνης μιλώντας μας για το έργο….

Τελικά, πόσο ευάλωτοι είμαστε στην ανάγκη της πίστης και πόσο εύκολα μπορούμε να παρασυρθούμε από επιδέξιους ανθρώπους;
«Δυστυχώς συμβαίνει συχνά και σε ατομικό επίπεδο, στις προσωπικές μας σχέσεις αλλά και σε συλλογικό. Θυμίζω τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού: ” Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε/ πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε…”» απαντά.

Συντελεστές

  • Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
  • Κείμενο παράστασης, σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης
  • Σκηνικά, κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
  • Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
  • Μουσική: Κώστας Λώλος
  • Κίνηση, χορογραφία: Ιωάννα Αποστόλου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Σταύρου
  • Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: Ταρτούφος: Μάνος Καρατζογιάννης/Οργκόν: Θανάσης Βλαβιανός/Ελμίρα: Ελίζα Σκολίδη/Ντορίν: Αγγελική Μαρίνου/Κλεάνθης: Γιώργος Κορομπίλης/Μαριάννα: Μέγκι Σούλι/Δάμις: Κωνσταντίνος Ζωγράφος/Κυρία Περνέλ: Χριστίνα Θεοδωροπούλου/Ακάκιος: Θωμάς Σιέκας/*Ακούγεται η φωνή του Νίκου Χατζόπουλου στο ρόλο του δικαστικού κλητήρα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη 27 Απριλίου στις 21:00 (Μέχρι Κυριακή 28 Μαΐου)
  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:30
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 110΄
  • ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-tartoufos/
  • Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), τηλ. 210 52 30 267

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα