Self test: Πώς θα γίνεται η διάθεσή τους – Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Self test: Πώς θα γίνεται η διάθεσή τους – Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
Self test για τον κορονοϊό shutterstock

Όσα δήλωσαν ο ΓΓ του πανελλήνιου συλλόγου φαρμακαποθηκαρίων και ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου για τα self test και τη διανομή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του πανελλήνιου συλλόγου φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, Γιάννης Δαγρές μίλησαν το πρωί του Σαββάτου 27/3 στην πρωινή εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” για τα self test κορονοϊού, η χρήση των οποίων θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η λογική των self test είναι ότι η πολιτεία θα παραλάβει εκατομμύρια τεστ, τα οποία θα συγκεντρωθούν σε όλη την περιφέρεια. Από εκεί οι φαρμακαποθήκες θα παραλαμβάνουν σε εβδομαδιαία βάση με δικά τους κόστη για να διανείμουν τα test στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του πανελλήνιου συλλόγου φαρμακαποθηκαρίων, τα τεστ covid θα είναι επαρκή σε ποσότητα με αρχικό αριθμό τα 10 εκατομμύρια τεστ, ενώ διαδικασία είναι γνωστή για τις φαρμακαποθήκες.

Από την άλλη, ο κ. Δαγρές τόνισε πως δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, καθώς για κάθε πολίτη που παίρνει το τεστ, πρέπει να γίνεται καταγραφή των στοιχείων του σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς και τα αποτελέσματα του τεστ. Δε θα υπάρχει κάποια επιβάρυνση για τους πολίτες, ανέφερε ο κ. Δαγρές, τονίζοντας πως τέτοιου είδους τεστ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε φαρμακεία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Self test: Υποχρεωτική η χρήση για μαθητές και καθηγητές

Την υποχρεωτικότητα διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού (self test) ως βασική παράμετρο για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε στις 26/3 ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ο διαγωνισμός που διενεργείται είναι διαφανής και διέψευσε σενάρια περί φωτογραφικών διατάξεων. Τα θετικά τεστ θα πρέπει να επιβεβαιώνονται από rapid test το οποίο θα γίνεται δωρεάν.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, η Κυβέρνηση υλοποιεί αυτή τη νέα δράση που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων παράλληλα με τους εμβολιασμού. Στόχο είναι η ανεύρεση ασυμπτωματικών ασθενών με covidi, καθώς σύμφωνα με μελέτες 1 στους 3 που έχουν είναι νοσήσει από κορονοϊό είναι ασυμπτωματικό.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από τη χορήγηση self test από τα φαρμακεία. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για 1 τέτοιο τεστ ανά εβδομάδα για τους επόμενους 2 μήνες. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στα σχολεία, στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, στην εστία, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι υποχρεωτική θα είναι η χρήση self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τις λοιπές δραστηριότητες δε θα είναι αναγκαστική η χρήση.

Στις πρώτες μέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα μέχρι 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μα ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη και δε διαφέρουν στις προδιαγραφές από αυτές των rapid. Είναι ρινικά ή σιέλου και η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη. Επίσης έχουν αξιοπιστία 80%.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι για να αποφευχθεί συνωστισμός στα φαρμακεία θα δοθεί προτεραιότητα στους μέχρι 67 ετών, ο οποίοι και έχουν σχέση με την κινητικότητα του πληθυσμού λόγω διαστηριοτήτων.

Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας selftesting.gov.gr. Εκεί θα υπάρχουν και οδηγίες μέσω ενός μικρού βίντεο για την χρήση του τεστ. Η δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα γίνεται στην πλατφόρμα του selftesting.gov.gr. Τέλος, όλα τα δικαιώματα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ για κάθε πολίτη (π.χ. άδεια από το σχολείο, άδεια από εργασία).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα