Sex Education: Η σειρά που αγκάλιασε τους οργασμούς μας

Διαβάζεται σε 9'
Sex Education
Sex Education Netflix Sam Taylor

Η τέταρτη και τελευταία σειρά του Sex Education στριμάρει στο Netflix. Η “επανάσταση” που έφερε στις σκηνές σεξ.

Από το 2019 όταν και μας συστήθηκε για πρώτη φορά, το Sex Education έχει αν μη τι άλλο ανταποκριθεί κατά γράμμα στον τίτλο του. Η σειρά της Laurie Nunn επέστρεψε στο Netflix για την τέταρτη και τελευταία σεζόν της, και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα από τα pop culture γεγονότα του Σεπτεμβρίου.

Το Sex Education κατάφερε μέσα σε αυτές τις σεζόν να φέρει σκηνές σεξ στις οθόνες μας χωρίς καμία “φθήνια” και προχειρότητα, την ώρα που έγινε μία από τις πρώτες μεγάλες παραγωγές που προσέλαβε έναν “ειδικό συντονιστή οικειότητας” (intimacy coordinator δηλαδή) για να συνδράμει στο τελικό αποτέλεσμα, καθοδηγώντας αλλά και προστατεύοντας τους πρωταγωνιστές. Τα δύο παραπάνω, προφανώς και σχετίζονται μεταξύ τους.

“Οι παραγωγοί της σειράς Jamie Campbell και Ben Taylor με κάλεσαν γιατί ήξεραν ότι είχαν καθήκον να φροντίσουν το νεαρό καστ τους με τον δέοντα τρόπο”, λέει η Ita O’Brien, intimacy coordinator του σετ, μιλώντας στο BBC.

Η O’Brien είχε εργαστεί κυρίως σε θεατρικές παραγωγές, και σήμερα παραδέχεται πως η συμμετοχή της στο Sex Education άλλαξε για πάντα την καριέρα της. Έκτοτε εργάστηκε ως intimacy coordinator στα Normal People , I May Destroy You και It’s a Sin, και τώρα εκπαιδεύει άλλους intimacy coordinators με τις αρχές και την εμπειρία της. Για την ίδια ο ρόλος της έγινε πιο ορατός, όπως και η αναγκαιότητά του, μετά το σκάνδαλο του Harvey Weinstein που ξέσπασε το 2017.

“Ξαφνικά προέκυψαν όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και τους κώδικες συμπεριφοράς για σκηνές που προβλέπουν σεξουαλικές πράξεις, καθώς και η συνειδητοποίηση της ανάγκης να εργάζεσαι με σεβασμό”, λέει η O’Brien στο BBC Culture. Η ίδια αντικρούει την άποψη του Sean Bean ότι ο “συντονιστής της οικειότητας” μπορεί “να χαλάσει τον αυθορμητισμό”, τονίζοντας πως η τάση της βιομηχανίας πλέον είναι διαφορετική. “Εάν μια παραγωγή προβλέπει σκηνές ερωτικής πράξης, τότε οι παραγωγοί θα αναζητήσουν έναν επαγγελματία για να συμβουλεύσει για το γύρισμα. Επί του παρόντος δεν είναι πολλοί οι επαγγελματίες εκεί έξω που μπορούν να ανταποκριθούν στον νέο ρόλο αυτό”, σημειώνει.

Όταν η O’Brien προσλήφθηκε στη Σεξουαλική Αγωγή το 2018, ο ρόλος ήταν πιο σκιώδης. “Κανείς δεν ενοχλήθηκε με τον ρόλο μου γιατί αντιλαμβάνονταν ότι χρειαζόταν να υπάρχω εκεί. Από την αρχή το Sex Education ήθελε να κοιτάξει τα πιο σοβαρά ζητήματα κατάματα, αλλά και με άφθονο χιούμορ. Ήθελα να καθοδηγήσω τα παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε με τη χορογραφία που θα ακολουθούσαν στις δύσκολες σκηνές, να ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και να αισθάνονται εντελώς άνετα”, τονίζει. Λέει ακόμη πως οι ερωτικές σκηνές γυρίζονταν με το ξεκίνημα των γυρισμάτων, “ώστε μετά να διώξουν το άγχος τους και να επικεντρωθούν στο σενάριο και την ανάπτυξη του χαρακτήρα”.

Οι χορογραφίες της O’Brien σε συνδυασμό με τα sex-positive scripts της Nunn και της συγγραφικής ομάδας της έχουν αποδώσει καρπούς. “Καμία εκπομπή δεν έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα ως προς το να παρουσιάσει με τόσο ειλικρινή, αυθόρμητο, τολμηρό και ακομπλεξάριστο τρόπο τις σκηνές σεξ όσο το Sex Education”, λέει στο BBC ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής David Opie. Τα πάντα, από το άγχος γύρω από τον αυνανισμό μέχρι την αναζήτηση του οργασμού της γυναίκας έχουν διερευνηθεί με ευαισθησία και με επιδέξια αίσθηση του χιούμορ. “Άλλες σειρές όπως το Euphoria τα πάνε καλά σε αυτούς τους τομείς, ωστόσο τους λείπει η ευαισθησία που έχει το Sex Education σε κάθε ερωτική σκηνή του”, προσθέτει.

Μια πρωτοποριακή προσέγγιση

Η ενσυναίσθηση και η ζεστασιά είναι στοιχεία που εξ αρχής ήθελε να εγκολπώσει η σειρά. Παράλληλα, κυριαρχεί η ρετρό αισθητική. Αν και το Sex Education διαδραματίζεται στο Moordale, ένα φανταστικό βρετανικό κολλέγιο, η σειρά διατηρεί μια ρετρό αμερικανική αισθητική που λειτουργεί υποδόρια ως “φόρος τιμής” στις εμβληματικές εφηβικές ταινίες της δεκαετίας του 1980 του σκηνοθέτη John Hughes.

Η ενδυματολογία των χαρακτήρων αποπνέουν την αισθητική της Molly Ringwald στις ταινίες του Hughes, αναδύοντας κάτι το νοσταλγικό αλλά και αθώο μαζί. Όπως τόνιζε η Laurie Nunn στον Guardian το 2020, “η σειρά “ανεβαίνει”, κλιμακώνεται μαζί με τον χαρακτήρα του Ότις. Χρειαζόμασταν να του χτίσουμε έναν δυναμικό κόσμο για να αναπτυχθεί εντός του”. Στα παραπάνω συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό και ο χαρακτήρας της Gillian Anderson, της μητέρας του Ότις και σεξοθεραπεύτριας του σεναρίου που ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικά μοτίβα.

Sex Education Season
Sex Education Season Netflix Sam Taylor

Η συγγραφέας Lucy Ford αναφέρει από τη δική της πλευρά πως “η σειρά κάνει το σεξ λιγότερο αγχωτικό και “τρομακτικό” για τους νέους που παρακολουθούν τα επεισόδια, απενοχοποιώντας τον ερωτισμό”, και παρουσιάζοντάς τον ως κάτι το αληθινό, όχι στυλιζαρισμένο. Προσθέτει πως οι νοσταλγικοί τόνοι “επιτρέπουν στους συγγραφείς να αναπτύξουν τα κείμενά τους γύρω από τα ταμπού και τις προκαταλήψεις με έναν πιο άνετο τρόπο. Λειτουργεί ως “κουβέρτα” για να αναπτυχθεί η αίσθηση οικειότητας”, τονίζει.

Ο Sam Thomas που εμπνεύστηκε από το Sex Education τις λογοτεχνικές του ιστορίες, σημειώνει πως το Moordale του Sex Education είναι ένα “παράδειγμα συμπεριληπτικού σχολείου”. Στο Moordale, δίνεται χώρος σε όλους τους μαθητές να βρουν τη θέση τους στο φάσμα της σεξουαλικότητας – είτε είναι γκέι, στρέιτ, αμφιφυλόφιλοι ή κάτι εντελώς άλλο. Στη δεύτερη σεζόν, η Όλα αποδέχεται πως είναι πανσεξουαλική, ενώ η Φλόρενς σταδιακά συνειδητοποιεί ότι η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας της, σημαίνει ότι είναι ασεξουαλική.

Σημειώνεται πως στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το λεγόμενο Section 28 – το οποίο έχει καταργηθεί – απαγόρευε στους εκπαιδευτικούς να “προωθούν” σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στα σχολεία.
“Δεχόμουν ομοφοβικό bullying κάθε μέρα και οι δάσκαλοί μου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό” θυμάται ο Sam Thomas, superfan της σειράς. “Στο σχολείο θυμάμαι να φουσκώνουν τα προφυλακτικά σαν μπαλόνια μέσα στις αίθουσες και τους δασκάλους να κοιτάζουν αμήχανα”, αναφέρει, κάτι που μας φέρνει στο μυαλό σκηνές και από Ελλάδα, όχι και τόσο μακρινές.

Η σεξουαλική αγωγή αποτελεί πλέον μέρος της εκπαίδευσης στα βρετανικά σχολεία, ωστόσο η Nunn χαίρεται που η σειρά της βάζει το δικό της λιθαράκι. “Ξέρουμε πως οι έφηβοι στρέφονται στην πορνογραφία στο διαδίκτυο και εν πολλοίς επηρεάζεται η σεξουαλική αγωγή τους μέσα από τις προσλήψεις αυτές. Εμείς θέλαμε να τους προσφέρουμε τη δική μας εναλλακτική”, τονίζει.

Αστείο και εγκάρδιο

Η O’Brien βοήθησε καταλυτικά την ηθοποιό Aimee Lou Wood να γυρίσει μια σκηνή αυνανισμού με ρεαλιστική απεικόνιση την οποία οι τηλεθεατές υποδέχθηκαν πολύ ζεστά. “Μου είπε ότι μετά την προβολή της σκηνής λάμβανε εκατοντάδες μηνύματα την ημέρα από ανθρώπους που της ανέφεραν πόσο σημαντική ήταν για αυτούς” λέει η O’Brien. Με την ίδια ευαισθησία αποφάσισε να μιλήσει και για τον κολεόσπασμο, μια πάθηση που αντιμετωπίζει η Λίλι (Τάνια Ρέινολντς), και για την οποία σπανίως γίνεται λόγος. “Πολλοί τηλεθεατές αισθάνθηκαν πως βλέπουν τον εαυτό τους στα επεισόδια”, αναφέρει η O’Brien, αιτιολογώντας την ταύτιση που βρήκαν πολλοί με το πέρασμα των σεζόν.

“Μια σκηνή που πραγματικά ξεχωρίζει έρχεται στην τρίτη σεζόν, όταν ο Έρικ και ο Άνταμ προσπαθούν να κάνουν σεξ για πρώτη φορά” αναφέρει η O’Brien. Αυτή η στιγμή δεν ήταν απλώς “αστεία και εγκάρδια”, αλλά και “ρηξικέλευθη”, επειδή σπανίως βλέπουμε σκηνές γκέι σεξ που αφορούν εφήβους σε τηλεοπτική ή κινηματογραφική παραγωγή.

Sex Education Netflix Sam Taylor

Επίσης, η σειρά αποφάσισε να πάρει θέση και για κοινωνικά ζητήματα που άπτονται του σεξ, όπως το τραύμα που φέρει η Έιμι. “Άλλες σειρές θα το είχαν ξεπετάξει με ένα-δύο επεισόδια. Εδώ όμως απεικονίζεται το “αργό τραύμα” που προσπαθεί να διώξει η Έιμι βρίσκοντας δύναμη και υποστήριξη γύρω της”, σημειώνει η O’Brien.

Sex Education
Sex Education Netflix Sam Taylor

Η συγγραφέας Lucy Ford πιστεύει ότι το σόου έχει σίγουρα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται η εφηβική σεξουαλικότητα, μιλώντας ανοιχτά για ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους αλλά και για προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, κατάφερε να φέρει μια “νορμαλοποίηση” του σεξ στις οθόνες μας, παρουσιάζοντας “ανθρώπινες” στιγμές, όπως το να φιλιέται κανείς με το πρωινό ξύπνημα και να μυρίζει η ανάσα του.

Το σενάριο της τέταρτης σεζόν

Η τελευταία σεζόν του Sex Education είναι διαθέσιμη στο Netflix από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Στην περιγραφή του Netflix για τον 4ο κύκλο της σειράς αναφέρονται τα εξής:

“Μετά το κλείσιμο του Λυκείου Μούρντεϊλ, ο Ότις και ο Έρικ αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα πρόκληση – την πρώτη τους μέρα στο Κολλέγιο Κάβεντις.

Ο Ότις είναι αγχωμένος για τη δημιουργία της νέας του κλινικής, ενώ ο Έρικ εύχεται να μην την πατήσουν ξανά. Αλλά το Κάβεντις είναι ένα πολιτισμικό σοκ για όλους τους μαθητές του Μούρντεϊλ – νόμιζαν ότι ήταν προοδευτικοί, αλλά αυτό το νέο κολέγιο είναι σε άλλο επίπεδο. Κάνουν κάθε μέρα γιόγκα στον κοινόχρηστο κήπο, εφαρμόζουν πρακτικές βιωσιμότητας, ενώ μια ομάδα παιδιών είναι δημοφιλείς επειδή είναι… ευγενικοί!

Η Βιβ είναι εντελώς απογοητευμένη από τη μη ανταγωνιστική προσέγγιση του κολεγίου, ενώ ο Τζάκσον εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεράσει την Καλ. Η Έιμι δοκιμάζει κάτι καινούργιο ξεκινώντας καλλιτεχνικές σπουδές και ο Άνταμ αναρωτιέται αν του ταιριάζει η γενική εκπαίδευση.

Στις ΗΠΑ, η Μέιβ ζει το όνειρο στο διάσημο Πανεπιστήμιο Γουάλας, παρακολουθώντας μαθήματα από τον καλτ συγγραφέα Τόμας Μολόι. Ο Ότις την κυνηγάει, ενώ πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να μην είναι το μόνο παιδί στο σπίτι, ή ο μοναδικός θεραπευτής στην πανεπιστημιούπολη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα