Το Netflix κατηγορείται για λογοκρισία

Το λογότυπο του Netflix
Το λογότυπο του Netflix NETFLIX

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στάθηκε η αφορμή για την κίνηση της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας να αποσύρει επεισόδιο εκπομπής που θεωρήθηκε επικριτικό για τους Σαουδάραβες, προκαλώντας ποικίλα και όχι ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια.

Η απόφαση του Netflix να αποσύρει από την πλατφόρμα του επεισόδιο της σατιρικής εκπομπής που επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα απέσυρε επεισόδιο της εκπομπής «Patriot Act with Hasan Minhaj», στο οποίο ο εν λόγω Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής και χιουμορίστας μιλούσε για τη δολοφονία του Κασόγκι και επέκρινε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

"Τώρα είναι η ώρα να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία που αγωνίζονται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις αλλά ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμβάν δεν είναι ένας από αυτούς", λέει μεταξύ άλλων ο Χασάν Μινάτζ σε αυτήν την εκπομπή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Netflix απέσυρε το επεισόδιο μετά από αίτημα του Ριάντ, επειδή το βίντεο αυτό παραβίαζε τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Η πλατφόρμα υπερασπίστηκε την απόφασή της, τονίζοντας ότι «στηρίζει την καλλιτεχνική ελευθερία σε όλον τον κόσμο» και ότι απέσυρε το συγκεκριμένο επεισόδιο από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της χώρας.

Η Κάρεν Άτια, η επιμελήτρια των άρθρων του Κασόγκι για την εφημερίδα Washington Post, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη», την απόφαση της πλατφόρμας ενώ πολλοί χρήστες της, μέσω του Twitter, έκαναν λόγο για «λογοκρισία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Netflix, Κασόγκι
SHARE:

24Media Network