Μανώλης Κυπραίος: Δικαιώθηκε ο ρεπόρτερ που έχασε την ακοή του από κρότου-λάμψης

Μανώλης Κυπραίος: Δικαιώθηκε ο ρεπόρτερ που έχασε την ακοή του από κρότου-λάμψης
O Μανώλης Κυπραίος σε πορεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα Eurokinissi

Ο δημοσιογράφος που έχασε το 2011 την ακοή του από επίθεση των ΜΑΤ με κρότου-λάμψης, δικαιώθηκε 9 χρόνια μετά. Μιλώντας στο News 24/7 κάνει λόγο για μια "νίκη που αφορά τα όρια, μεταξύ αστυνόμευσης και καταστολής".

Στις 15 Ιουνίου 2011, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας κατά των μέτρων λιτότητας, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος που κάλυπτε τα γεγονότα, δέχθηκε επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ με κρότου-λάμψης και ενώ βρισκόταν μέσα σε στοά.

Ο Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του ενώ στην προσπάθειά του να διαφύγει, ξυλοκοπήθηκε αναίτια.

Σήμερα, εννιά χρόνια μετά την επίθεση, ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε επιτέλους για την αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον του. “Καλημέρα! Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά…” έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά στο Twitter. Η δικαίωσή του επισφραγίστηκε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με ταυτοποίηση των δύο δραστών και καταδίκη του ελληνικού κράτους.

“Αν παλέψουμε δίκαια, με υπομονή και επιμονή, ακόμη και οι ανεμόμυλοι πέφτουν” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής δέχθηκε επίθεση από τους αστυνομικούς, παρόλο που είχε δείξει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.

τα μη φονικά όπλα μπορούν να γίνουν φονικά

Σε επικοινωνία του News 24/7 μαζί του, ο Μανώλης Κυπραίος μας είπε για τη δικαίωσή του:

“Αυτή η Νίκη είναι πολύ σημαντική γιατί αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον Τύπο αλλά και τα όρια, μεταξύ αστυνόμευσης και καταστολής. Δεν πρέπει να υπάρχει έγκλημα χωρίς τιμωρία. Δημοκρατία χωρίς τιμωρία…

Η απόφαση αυτή του διοικητικού δικαστηρίου είναι σημαντική. Αν και πρωτόδικη μετά από 9 χρόνια με στοιχεία και ακλόνητες αποδείξεις καταδικάζει τα ΜΑΤ για ηθελημένη και σκόπιμη σκόπευση εναντίον του Τύπου και όχι μόνο. Παράλληλα αποδεικνύει ότι τα μη φονικά όπλα μπορούν να γίνουν φονικά…

Υπάρχει επίσης και το γεγονός πως η δικαιοσύνη δεν πτοήθηκε, δεν λύγισε και απόδειξε πως ακόμη και στις πιο μαύρες μέρες αποτελεί αχτίδα φωτός για τους πολίτες.

Οι πολιτικές συνέπειες είναι επίσης σημαντικές. Και κάποιοι πολιτικοί που λοιδώρησαν το συμβάν, που γέλασαν, που ειρωνεύτηκαν, που έβαλαν αυθαίρετα την υπόθεση στο αρχείο και σήμερα βρίσκονται σε καίριες θέσεις το ελάχιστο δείγμα δημοκρατικής αντίληψης είναι να ζητήσουν συγνώμη”.

Ως προς το ποινικό σκέλος η υπόθεση πρέπει να επανεκκινήσει με νέα ΕΔΕ για να αποδοθούν και κυρώσεις. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτη άγνωστοι είχαν εισβάλει στο σπίτι του Μ. Κυπραίου. Οι δράστες αφαίρεσαν τον σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή του, καθώς και τον φορητό υπολογιστή, ενώ βγαίνοντας κάρφωσαν με μαχαίρι στην πόρτα του σπιτιού τη φωτογραφία του.

Σήμερα ο Μανώλης Κυπραίος είναι κωφός και από τα δύο αυτιά και αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας (μετατραυματικό στρες, υπολειτουργία λαβυρίνθου, πρόβλημα στη βάδιση), ενώ έχει υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

O δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος θύμα αστυνομικής βίας Eurokinissi

 

Η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα το 2017, για να καταλήξει τον Ιούλιο του 2018 σε μια προδικαστική απόφαση που ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μ. Κυπραίος από εμπειρογνώμονα ΩΡΛ ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του.

Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός άμφω με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά την αντίθετη πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου, η υπόθεση επέστρεψε στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έληξε υπέρ του ρεπόρτερ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί περισσότερα από 600.000 μέλη σε 141 χώρες, είχε στηρίξει απόλυτα την αγωγή που κατέθεσε ο ρεπόρτερ, ο οποίος τελικά δικαιώθηκε σήμερα, Δευτέρα. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για τον Τύπο στη χώρα μας και την ελευθερία άσκησης του επαγγέλματος, καθώς ειδικά την περίοδο μέχρι το 2015, πολλοί δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί και δεχθεί επιθέσεις από ενστόλους την ώρα που ασκούσαν το επάγγελμά τους.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει αντιδράσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τότε “καταδίκασε απερίφραστα την ωμή κρατική βία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος είχε την ατυχία να “κάνει τη δουλειά του” κατά τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα”.

Η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, μαζί με τους επίσης σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι των Γιάννη Καυκά (σε διαδήλωση του Μαΐου 2011) και Μάριου Λώλου, τότε προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, είναι τρεις από τις υποθέσεις για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν τόσο την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα