Μια-ακόμα- δικαίωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την Αθήνα

Μια-ακόμα- δικαίωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την Αθήνα
Προκόπης Παυλόπουλος Eurokinissi

«Υπάρχουν περιθώρια για τη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα» γράφει η "Süddeutsche Zeitung".

Μια –ακόμα- δικαίωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την Αθήνα αποτελεί το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που παραδέχεται ότι υπάρχουν περιθώρια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα, κάτι που ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει υποστηρίξει και προωθήσει από την αρχή ακόμα της θητείας του.

«H Ελλάδα, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στο ακόμα ανοιχτό ζήτημα των επανορθώσεων, ουδέποτε δήλωσε μεταπολεμικά ότι με την κατά καιρούς καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο των διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων. Κι όμως το Βερολίνο θεωρεί, σιωπηρά, δεδομένη μια παραίτηση από περαιτέρω διεκδικήσεις. Επικαλείται μάλιστα τη συμφωνία 2+4 του 1990, με την οποία οι Σύμμαχοι κλείνουν το κεφάλαιο των δικών τους διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, ισχυριζόμενο ότι Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία δεν διατύπωσαν τότε κάποια ένσταση» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ενώ παράλληλα παραδέχεται δυο θέματα:

Πρώτον, ότι η χώρα μας ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της έναντι του Βερολίνου, όπως πχ η Πολωνία και δεύτερον, το πόρισμα Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου αμφισβητεί ότι η έως τώρα γερμανική στάση συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

Στις 9 Ιουνίου από την Κρήτη ο Προκόπης Παυλόπουλος και πριν από το πόρισμα της Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου είχε δηλώσει για το θέμα: «Ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις: Έχουμε καταστήσει σαφές προς την γερμανική πλευρά ότι δεν υφίσταται κανενός είδους παραίτηση, κανενός είδους παραγραφή των απαιτήσεών μας. Ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε από οιοδήποτε δικαίωμά της και ουδεμία παραγραφή έχει επέλθει και για το κατοχικό δάνειο και για τις κάθε μορφής αποζημιώσεις. Αυτό έχουμε καταστήσει σαφές προς την Γερμανία. Έχουμε καταστήσει σαφές, ότι οι απαιτήσεις μας και για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές –δεν έχουν παραγραφεί- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Μπορούμε να προσφύγουμε στο αρμόδιο Forum και αυτό να αποφασίσει. Λέμε, λοιπόν, στη φίλη Γερμανία: Δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού οι διαφορές λύνονται από τα αρμόδια Fora. Δεν της ζητάμε να αποδεχθεί εκ προοιμίου τα αιτήματά μας. Της ζητάμε να προσέλθει στη Διεθνή Δικαιοσύνη για να λύσουμε αυτή τη διαφορά. Στο όνομα, επαναλαμβάνω, του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού».

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου αμφισβητεί την απόρριψη των ελληνικών απαιτήσεων για τις πολεμικές επανορθώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την κυβέρνηση του Βερολίνου, ενθαρρύνοντας μάλιστα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μάλιστα, η γνωμοδότηση της Επιτροπής αποτελεί ευκαιρία και για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αναθερμάνει το θέμα, καθώς για πρώτη φορά νομικό όργανο της γερμανικής πλευράς αφήνει ανοιχτό παράθυρο για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα