Έντονες υπόγειες διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα

Έντονες υπόγειες διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα
Στιγμιότυπο από απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Eurokinissi

Όλο το παρασκήνιο. Οι δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις της Τρίτης που όμως θα ...ενοποιούνται, ο ρόλος στελεχών του ΕΚΑ και το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών στο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αποφασισμένος ο Γιάννης Παναγόπουλος στο να γίνει το Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Η -μικρότερη ή μεγαλύτερη- επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της Τρίτης για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις υπόγειες παρασκηνιακές διεργασίες που συντελούνται για το ποιος θα έχει το “πάνω χέρι” στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πορεία του.

Το ΠΑΜΕ, εκμεταλλευόμενο ότι η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να κηρύξει απεργία, καθώς η αποκλειστική αρμοδιότητά του είναι η διεξαγωγή Συνεδρίου, προχώρησε στην προκήρυξη απεργίας με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καταφέρνοντας να τραβήξει μαζί του και σειρά πολλών μεγάλων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, όπου δεν είχε την πλειοψηφία, προκαλώντας ρήγματα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ. Η οποία, λειτουργώντας προφανώς υπό καθεστώς πίεσης, επέλεξε να πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία αρχικά για την επόμενη ημέρα της απεργίας ΠΑΣΚΕ-ΕΚΑ κλπ, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία για τις 2 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νέων στοιχείων της απεργίας της Τρίτης, πάντως, είναι:

-Πραγματοποιούνται μεν και πάλι δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ωστόσο, ενδέχεται (κατ’ ουσίαν προγραμματίζεται) να είναι …μια! Και αυτό καθώς το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στα Προπύλαια και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) και οι συν αυτώ Ομοσπονδίες στην πλατεία Κλαυθμώνος, πλην όμως ¨θεωρείται βέβαιον¨ ότι οι διαδηλωτές (κυρίως του ΠΑΜΕ) θα απλωθούν και στην οδό Κοραή, με αποτέλεσμα οι δυο συγκεντρώσεις να γίνουν …μια!

-Γύρω από ηγετικά στελέχη του ΕΚΑ γίνεται προσπάθεια να ανασυνταχθεί ο χώρος της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα στελέχη αυτά προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ, από αποστασιοποιημένους του ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ -που και αν έχει λίγες δυνάμεις επιχειρεί να ανασυνταχθεί- τη ΛΑΕ και άλλες δυνάμεις. “Αν πετύχει η απεργία στο μέτωπο θα ενταχθούν και άλλα συνδικάτα, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον Ν. Φωτόπουλο, αλλά και Εργατικά Κέντρα, στα οποία η ΠΑΣΚΕ θα χάσει την πλειοψηφία” τονίζουν χαρακτηριστικά στο news24/7 αρμόδια στελέχη που πρωταγωνιστούν στην “επιχείρηση-ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού χώρου”-όπως τη χαρακτηρίζουν. Πολύ περισσότερο που ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- όπως αποκάλυψαν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”- αρχίζουν και λαμβάνουν αποστάσεις από την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, επιδιώκοντας να προωθήσουν νεότερα στελέχη στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ η ΔΑΚΕ του Γιάννη Γκιώτη, με σαφείς αναφορές προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκει να “αδειάσει” τη ΔΑΚΕ του Νίκου Κιουτσούκη, η οποία, μαζί με την ΠΑΣΚΕ, αποτελεί την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

Τις παρασκηνιακές διεργασίες, όπως είναι φυσικό, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο -πολύπειρος- Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ. Ο Γ. Παναγόπουλος, περνάει στην αντεπίθεση, προκηρύσσοντας απεργία στις 2 Οκτωβρίου, απεργία στην οποία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα μετρήσει τις δυνάμεις της. Από την ιδιότυπη αυτή αναμέτρηση, αναμένεται να κριθεί όχι απλώς αν θα διεξαχθεί το προσεχές Συνέδριο της ΓΣΕΕ, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί με διορισμένη Διοίκηση, αλλά και τι συσχετισμοί θα προκύψουν από αυτή. Ο Γ. Παναγόπουλος, μάλιστα, φέρεται αυτή τη φορά να έχει τη διαβεβαίωση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (εν αντιθέσει με την τακτική της Όλγας Γεροβασίλη) ότι θα συμβάλλει ώστε να διεξαχθεί κανονικά το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ούτως ή άλλως οι εξελίξεις στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος αναμένονται ραγδαίες, με ερώτημα βεβαίως πώς θα επιδράσουν αυτές στο διεκδικητικό πλαίσιο τωνκινητοποιήσεων και τη μαζικότητα-και αποτελεσματικότητα- που αυτές θα έχουν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα