Η πρόταση για σύσκεψη αρχηγών για τα εθνικά θέματα, ο Προκόπης και ο Κυριάκος

Η πρόταση για σύσκεψη αρχηγών για τα εθνικά θέματα, ο Προκόπης και ο Κυριάκος
Η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Γιατί η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ διστάζει να ζητήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και γιατί θέτει -και σωστά- τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συγκρότηση εθνικής στρατηγικής ως πρώτο θέμα στην ατζέντα

Πρώτο θέμα θέτει στην πολιτική της ατζέντα τα μείζονα θέματα και κυρίως τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής σε αυτά η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην περιοχή, η αντιφατική τακτική των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθιστά τα εθνικά θέματα το μεγαλύτερο θέμα της χώρας, εξίσου μεγάλο ίσως και μεγαλύτερο και από τον τομέα της οικονομίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η Φώφη Γεννηματά πρότεινε εδώ και ημέρες σύσκεψη των αρχηγών για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας και τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής έναντι πρωτίστως της Τουρκίας, αλλά και παρέμβαση της χώρας για το προσφυγικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Ο πατριωτισμός στα εθνικά θέματα είναι στο DNA του χώρου μας” συνηθίζει να λέει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση για θέματα όπως πχ η Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι με τον ερχομό της στην κυβέρνηση η ΝΔ ανέκρουσεν πρύμναν, ενώ στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη στελέχη εξακολουθούν να έχουν μια τελείως διαφορετική άποψη.

Η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, δείχνει να εμποδίζεται στην ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών της για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την γενικότερη πολιτική κατάσταση.

Πρώτον, εάν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα, όλοι θα συσχετίσουν το τετ α τετ με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και την προσπάθεια συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέματα όπως το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο εκλογικός νόμος. Πολύ περισσότερο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει μια τέτοια συνάντηση -και- προς το δικό του όφελος.

Δεύτερον, δεν μπορεί να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που έχει πρωτοστατήσει στην αντικατάσταση του Προκόπη Παυλόπουλου. Πολύ περισσότερο μάλιστα, πως στο αίτημα για σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο, θα λάβει αρνητική απάντηση, καθώς επανειλημμένως ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δηλώσει πως αυτό αποτελεί θεσμικά προνομία αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να το ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, θα επιμείνει στις πρωτοβουλίες της για εθνική συνεννόηση, εξετάζοντας μάλιστα και ειδικές συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα