Γιατί δεν μπορεί να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός ενός έτους

Γιατί δεν μπορεί να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός ενός έτους
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Γιατί δεν μπορεί να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός ενός έτους.

Μόνο ως… αστεία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διάφορα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου που έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαλύει άμεσα τη Βουλή, με αφορμές όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε με… διπλές εκλογές να κάψει την απλή αναλογική- “τώρα που έχει λαϊκή αποδοχή” πριν τη φθορά της διακυβέρνησης”, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά διάφορα “ρεπορτάζ”!

Πέραν του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει -και δεν θα μπορούσε να έχει- κανένα απολύτως σκοπό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές λίγο χρόνο μετά τη μεγάλη αυτοδυναμία που διαθέτει στη Βουλή, κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει και το Σύνταγμα!

Προβλέπει χαρακτηριστικά το Σύνταγμα στο άρθρο 41 παρ. 4: “Η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού”.

Τι προβλέπει το άρθρο 37 στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 41 παρ. 4; Την έναρξη διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και αφού δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στην ύστατη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κατόπιν σύσκεψης των αρχηγών, τότε συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν εκ των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.

Θέμα, λοιπόν, πρόωρων εκλογών εντός του έτους, μόνο ως …καλαμπούρι μπορεί να συζητείται. Αντιθέτως, όπως έχουν αποκαλύψει τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, το σενάριο “2+4”- εκλογές, δηλαδή, στα δυο χρόνια για εξασφάλιση μιας νέας τετραετίας, εφόσον οι πολιτικές (και δημοσκοπικές) συνθήκες το επιτρέπουν- είναι πάντα πάνω στο τραπέζι…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα