Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του ‘15

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Το Μαξίμου εκτιμά ότι δεν θα βγει τίποτα και μάλλον θα εκτεθούν και πολλά “γαλάζια” στελέχη για την περίοδο εκείνη, ενώ δεν θέλει να μπει και σε αντιπαράθεση με τη Φώφη Γεννηματά που ζητά Εξεταστική από το 2000 και μετά, ώστε να ερευνηθεί και η περίοδος του Κώστα Καραμανλή. Κερδίζει, πάντως, έδαφος η σύσταση Προκαταρκτικής για τη Novartis. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τη “μια και μόνη Εξεταστική που θα αφορά την περίοδο Βαρουφάκη”.

Μετά την δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για “σύσταση μιας και μόνης Εξεταστικής Επιτροπής, για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο”, που παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται και η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για “σύσταση μιας και μόνης Εξεταστικής Επιτροπής, για το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη”.

Ο πρωθυπουργός έκρινε ορθώς πως η σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής όχι απλώς θα πόλωνε το κλίμα με το “καλημέρα’ της διακυβέρνησής του, αλλά ίσως περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε στη δική του παράταξη, παρά στους αντιπάλους του.

Πρώτον, σχεδόν κοινή είναι η εκτίμηση πως από μια τέτοια Επιτροπή δεν θα έβγαινε κανένα στοιχείο που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα ή τον Βαρουφάκη.

Δεύτερον, θα έβαζε στο παιχνίδι τους ηττημένους των εκλογών, την επομένη κιόλας της εκλογικής του νίκης.

Τρίτον, θα ξαναθυμόταν ο ελληνικός λαός πράγματα που το παλαιό -λεγόμενο- πολιτικό σύστημα θα ήθελε να ξεχαστούν, όπως και ο ρόλος συγκεκριμένων προσώπων.

Τέταρτον, θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους θεσμούς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δηλώσει πως θα ζητούσε να κληθούν σε μια τέτοια Εξεταστική όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές εκ μέρους των δανειστών- Σόιμπλε, Ντάισεμπλουμ και τόσοι άλλοι.

Πέμπτον -και ιδιαίτερα σημαντικό- θα έρχονταν σε αντιπαράθεση με το ΚΙΝΑΛ, καθώς η Φώφη Γεννηματά ζητούσε μια τέτοια Επιτροπή να εξετάσει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 2000 και μετά, επιδιώκοντας προφανώς να βάλει στο κάδρο την διακυβέρνηση Καραμανλή, δημιουργώντας εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον στοχεύει σε σύσταση Προκαταρκτικής για τη Novartis, ιδίως εάν η δικαστική έρευνα οδηγήσει σε ενδείξεις για ευθύνες του λεγόμενου “Ρασπούτιν”.

Στη ΝΔ, πάντως, η δυσαρέσκεια για την (ορθή κατά τη γνώμη μας) απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συσταθεί Εξεταστική για το 2015, είναι μεγάλη ασχέτως που δεν έχει ακόμα εκφραστεί δημοσίως. Στην περίπτωση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ακόμα πρωθυπουργός που θα υφίσταται πολιτικό κόστος για την αθέτηση προεκλογικών του (και μετεκλογικών του) δεσμεύσεων για τη “μια και μόνο Εξεταστική”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, novartis, Βαρουφάκης, Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μετά το Συνέδριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης

Μητσοτάκης σε ερώτηση του News 24/7: Θα δω την ταινία του Γαβρά, αλλά είναι μονομερής

Μητσοτάκης: Πρόθεσή μου να συναντηθώ με τον Ερντογάν

Η πλατφόρμα του Προκόπη Παυλόπουλου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα…

SHARE: