Μαζί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη Τσίπρας και Γεννηματά

Μαζί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη Τσίπρας και Γεννηματά
Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά σε παλαιότερη σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών Eurokinissi

Κομμένες εκ νέου οι γέφυρες μεταξύ των δυο κομμάτων, μετά την επιστολή Γιαννακοπούλου και την αντίδραση της «δεξιάς πτέρυγας» της Χαριλάου Τρικούπη.

Κομβικό σημείο για τις σχέσεις ΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση της Κουμουνδούρου, που πιθανόν να ληφθεί και σήμερα, για την υπερψήφιση ή όχι της πρότασης νόμου της Χαριλάου Τρικούπη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η απόφαση της Κουμουνδούρου για υπερψήφιση η όχι της πρότασης νόμου του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να ληφθεί με καθαρά πολιτικά κριτήρια, καθώς υπάρχου διαφορές έστω και σε επιμέρους σημεία της πρότασης, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη, μετά τις τελευταίες αντιδράσεις στο εσωτερικό της δεν υπερψηφίζει καμία από τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τυχόν απόφαση για υπερψήφιση της πρότασης νόμου, ωστόσο, θα αποτελεί μια κίνηση στήριξης των δυνάμεων εκείνων στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη που υποστηρίζουν την αποκατάσταση φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ του κόμματός τους και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα αποδυναμώνει τις δυνάμεις εκείνες που την πολεμούν. Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποστέλλει το μήνυμα ότι δρα με στρατηγική δημιουργίας προοδευτικού μετώπου, αναγνωρίζοντας τα εσωτερικά προβλήματα του εν δυνάμει συμμάχου του και μη επενδύοντας μικροκομματικά σε αυτά.

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά, πάντως, θα βρεθούν μαζί την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της  ΕΕ με θέμα τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, ενώ στην ατζέντα του ΕΣΚ ενδέχεται να είναι και το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στο ΕΣΚ ως παρατηρητής, παρότι δεν είναι πλέον πρωθυπουργός και παρά τις προσπάθειες του ΚΙΝΑΛ να μην γίνεται αυτό. Αντιθέτως, η Φώφη Γεννηματά συμμετέχει στο ΕΣΚ  με πλήρη δικαιώματα, αφού το ΚΙΝΑΛ είναι μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν πως ποτέ δεν έχουν προσυνεννοηθεί για τα θέματα που θα υποστηρίξουν, χαρακτηριστικό και των πολύ κακών προσωπικών σχέσεων που έχουν έως τώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα