Μεγάλο ερώτημα: Δόθηκε ή όχι εντολή για εκκένωση;

Εικόνα από το κατεστραμένο Μάτι, λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά
Εικόνα από το κατεστραμένο Μάτι, λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά EUROKINISSI

Η δικαστική έρευνα και το άνοιγμα των κινητών. Τι πραγματικά έγινε με τους νεκρούς το πρώτο βράδυ. Οι πυροσβέστες που λύγισαν και γιατί οι αρμόδιοι δεν έδωσαν τα ονόματα στη δημοσιότητα.

Ένα σημαντικό ερώτημα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα ως προς τις ευθύνες -και την απόδοσή τους- για την καταστροφική πυρκαγιά με την εκατόμβη των νεκρών στην Αττική.

Δόθηκε από την Πυροσβεστική εντολή εκκένωσης των περιοχών, όπως ισχυρίσθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο αρχηγός της, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νίκο Τόσκα ή όχι, όπως ισχυρίζονται δήμαρχο της περιοχής, που είχαν και την τελική ευθύνη των αποφάσεων;

Τις απαντήσεις, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει η δικαστική έρευνα που διεξάγεται και στην οποία, μεταξύ άλλων, έχουν καταθέσει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και ένας τουλάχιστον αντιπεριφερειάρχης –το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουν και δυο τουλάχιστον ακόμα.

ADVERTISING

Εν τω μεταξύ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», το βράδυ της Δευτέρας, πριν την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, οι αρμόδιοι είχαν αναφορά όχι για την ύπαρξη ενός νεκρού -όπως δήλωσε χθες ο Π. Κουρουμπλής- αλλά τεσσάρων ή πέντε! «Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ζωντανούς» φέρεται να είπε ένας εκ των αρμοδίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι πυροσβέστες που αντίκρισαν τα καμένα πτώματα δεν ήξεραν να πουν αν πρόκειται για ανθρώπους ή ζώα. Οι μαρτυρίες προς τη στήλη είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικές, γεγονός που καταδεικνύει και το μέγεθος της τραγωδίας: Κάποιοι πυροσβέστες που είδαν τα πτώματα κατέρρευσαν και ήθελαν να φύγουν από το πεδίο της πυρκαγιάς: «Λυγίσαμε. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε».

Κάποια στιγμή, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 4 νεκρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρμόδιοι επέλεξαν να μην δώσουν την είδηση στη δημοσιότητα, προκειμένου να μην προκληθεί περαιτέρω πανικός, με ανθρώπους να ψάχνουν τους δικούς τους. «Θα προκληθεί πανικός, θα πέσουν τα τηλέφωνα», είπε μεταξύ άλλων αρμόδιος της επιχείρησης, ενώ το ερώτημα είναι αν και γιατί δεν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός…

SHARE:

24Media Network