Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου Eurokinissi

Η Κουμουνδούρου επιμένει για «επίσκεψη- φιάσκο» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και στα εθνικά θέματα την ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία. Τι αναφέρουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμές προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, αφήνει η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας ως μη θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον τρόπο που-επικοινωνιακά- χρησιμοποιήθηκε αυτή.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΕΝΤ ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ:

«Η διάψευση, στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν στηριχτεί σε διαρροές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για την μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνει με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο την πανθομολογούμενη πλέον εκτίμηση ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα φιάσκο.

Η προσπάθεια του Γραφείου Πρωθυπουργού να εξαφανίσει από την μετάφραση των δηλώσεων Μητσοτάκη τη φράση για στήριξη στην εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού, ενώ ο Πρέσβης του Ιράν πραγματοποιούσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, επιβεβαιώνει επίσης  το ίδιο συμπέρασμα.

Δυστυχώς, αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή. Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα “όχι ουσία, μόνο επικοινωνία”. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως,  θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα».

ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ:

«Διότι ο Πρωθυπουργός ικανοποίησε όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα των ΗΠΑ χωρίς να αποκομίσει τίποτα απολύτως για τα εθνικά μας συμφέροντα, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όξυνσης της έντασης. Και χωρίς να εξασφαλίσει ούτε μισή αναφορά του Προέδρου Τραμπ κατά της Τουρκίας και των κλιμακούμενων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της. Αντίθετα, η μόνη αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν ότι μιλάει με τον φίλο του κ. Ερντογάν! Η οποιαδήποτε αναφορά κατά της Τουρκίας από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα (που βρίσκεται στις ΗΠΑ) ή μεσαίου βαθμού αξιωματούχους των ΗΠΑ, δεν μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού το μείζον στοίχημα ήταν η στήριξη του Προέδρου, στόχος ο οποίος δεν επετεύχθη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς για τη χώρα, πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε η ίδια θέσει για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η χθεσινή μέρα και το φιάσκο της κυβέρνησης τόσο στην προετοιμασία του ταξιδιού όσο και στην υλοποίηση της συνάντησης ήταν μία μελανή σελίδα στη διπλωματία της Ελλάδας. Η Ελλάδα βγήκε χαμένη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις του κ. Τσίπρα στη Βουλή πριν δύο εβδομάδες αλλά και στη συνέντευξή του στο Βήμα, που καλούσε τον Πρωθυπουργό να μη στείλει μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δεδομένη για τις ΗΠΑ. Έσπευσε να καταθέσει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις πριν τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ, στέλνοντας το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δεδομένη. Έτσι, απεμπόλησε το αυτονόητο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η χώρα μας προκειμένου να αποσπάσει και τη στήριξη των ΗΠΑ και δημόσιες καταδικαστικές δηλώσεις του κ. Τραμπ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν».

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΑΠΑΞΙΩΣΗ:

1) Πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας. Τον είχαμε προειδοποιήσει να μην το πράξει.

2) Στην παρέμβασή του στο AtlanticCouncil, ο ίδιος δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ, αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση. Θέτει δηλαδή τη χώρα στο στόχαστρο και σε διακινδύνευση, χωρίς κανένα λόγο.

3) Δήλωσε πρόθυμος (μέσα στον Λευκό Οίκο) για την αγορά F35, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο επιθετικό μάλιστα όπλο. Τα επιχειρήματα υπέρ της αγοράς τους θα ήταν πιο ισχυρά αν η Τουρκία τα αγόραζε, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει.

4) Έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G (στην παρέμβαση του στο AtlanticCouncil).
Δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία.

Δεν χρειάζεται συνεπώς να απορεί κανείς γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ απαξίωσε  με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο τον Έλληνα ΠΘ. Τα είχε πάρει όλα πριν καν τα ζητήσει.

Δεν είχε λοιπόν κανένα λόγο να δώσει κάτι στον Έλληνα ΠΘ».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Να είχε συνταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία συγκυρία που ο πρώην Πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν εξασφαλίσει αναβάθμιση των σχέσεων με καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου, δημόσια και σαφή στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του ΕastΜed, ενώ το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είχε καθιερωθεί και ο Αμερικανός Υπ. Εξ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και θα προστατέψουν το έργο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμφώνησε στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να θωρακίσει έτι περαιτέρω τις συμμαχίες της για τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα. αι. Δύο χρόνια μετά, αυτό που βλέπουμε είναι τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρακολουθεί ως θεατής τον κ. Τραμπ να στηρίζει ουσιαστικά την Τουρκία και παρόλα αυτά να προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, απεμπολώντας έτσι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Με τα νέα αυτά διπλωματικά δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κρατήσει το διαπραγματευτικό όπλο της αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να πιέσει για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά».

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που απερίφραστα στήριξε την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου, και μάλιστα μια μέρα πριν από την έναρξη πολεμικών αντιποίνων του Ιράν στις ΗΠΑ! Σημειωτέο ότι το Ιράν βομβάρδισε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Με τη στήριξη που έδωσε ανοιχτά ο Πρωθυπουργός στην εκτέλεση Σολεϊμανί, την οποία το Μαξίμου προσπάθησε να την αποσιωπήσει στη σχετική ενημέρωση που έστειλε, διακινδυνεύει να καταστήσει την Ελλάδα εχθρική δύναμη για το Ιράν και για μέρος του αραβικού κόσμου. Και μάλιστα χωρίς την εξασφάλιση αμερικανικών εγγυήσεων για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα έναντι τουρκικών απειλών. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα και προχειρότητα της κυβέρνησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα