Στόχος της κατάστασης που μένει ανεξέλεγκτη να παρακαλούν οι νησιώτες για τη δημιουργία “κλειστών κέντρων”;

Στόχος της κατάστασης που μένει ανεξέλεγκτη να παρακαλούν οι νησιώτες για τη δημιουργία “κλειστών κέντρων”;
Φωτό αρχείου. AP

Μεγάλες απορίες προκαλεί η καθυστέρηση της αποσυμφόρησης. Στα άκρα οι ομάδες των ακροδεξιών στη Λέσβο.

Μεγάλες απορίες προκαλεί η καθυστέρηση της αποσυμφόρησης των νησιών, με το τεταμένο κλίμα να επιτρέπει ακραίες ενέργειες γνωστών κύκλων, που δεν βρίσκουν, μάλιστα, απέναντί τους και τα σώματα ασφαλείας, που επιδεικνύουν σε κάποιες περιπτώσεις ανεπίτρεπτη αδράνεια.

Ακόμα και το αρματαγωγό που μετέβη στη Μυτιλήνη προκειμένου να παραλάβει τους πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάστηκαν στο νησί κατά τη διάρκεια των ημερών που ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα, παραμένει στο λιμάνι της πόλης, προκαλώντας την αντίδραση του –νεοδημοκράτη- Δημάρχου που ζητάει «να δοθεί εντολή να φύγει». Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ της στήλης, πρόσφυγες και μετανάστες όχι απλώς έχουν γεμίσει το πλοίο, αλλά και κάποιοι κοιμούνται στο λιμάνι, καθώς δεν χωρούν σε αυτό, ενώ το Λιμενικό δεν έχει πάει ακόμα να παραλάβει 43 μετανάστες που έχουν αποβιβαστεί στη Συκαμιά, προφανώς επειδή δεν έχει πού να τους μεταφέρει!

Εκπρόσωποι φορέων, μάλιστα, στη Λέσβο, θεωρούν πως η –προκλητική- καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια τόσο πιεστική κατάσταση για τους κατοίκους, ώστε να ζητούν οι ίδιοι («να παρακαλούν», όπως είχε πει πρόσφατα κορυφαίος υπουργός), να λειτουργήσουν τα λεγόμενα «κλειστά κέντρα». Τα ίδια πρόσωπα, πάντως, εκτιμούν πως και να ήθελαν ακόμα οι τοπικοί παράγοντες να συμφωνήσουν στη δημιουργία τους, είναι τέτοιο το κλίμα, που δεν θα το τολμήσουν. «Τι θα κάνουν, θα ξαναφέρουν τα ΜΑΤ;», αναρωτιούνται, ενώ η εκτίμησή τους είναι πως δύσκολα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη λύση με τα «ξερονήσια», καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την παραμονή ανθρώπων σε αυτά. Στο νησί, άλλωστε, θεωρούν ως αστεία την πρόταση για δημιουργία δομών στο νησάκι «Μπαρμπαλιάς» (φέρεται να είναι πρόταση και του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου), καθώς, όπως υποστηρίζουν, «ούτε όρθιοι ο ένας δόπλα στον άλλο δεν χωρούν σε αυτό 7000 μετανάστες»!

Ακροδεξιές ομάδες εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση και το σπάσιμο των νεύρων των νησιωτών και στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί βρίσκουν έδαφος για τρομοκρατικές πράξεις! Μετά τον –όπως φαίνεται- εμπρησμό της δομής της ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες με την ονομασία stage 2 στη Σκάλα Συκαμιάς την περασμένη εβδομάδα, όλα δείχνουν εμπρησμό και στους χώρους του ημερήσιου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών One Happy Family στο Καρά Τεπέ, τον πρώην καθαριστήριο «Γλάρος»!

Πρώτα δείγματα του κράτους δικαίου, παρά την αδράνεια των σωμάτων ασφαλείας και παρά την προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης από ισχυρούς τοπικούς παράγοντες στο χώρο, φάνηκαν, πάντως, στο νησί. Η καταδίκη γνωστών προσώπων στην υπόθεση της Έφης Λατσούδη, η δικογραφία για 55 πρόσωπα για παρακώληση συγκοινωνιών, η αντίδραση στους νεοναζί που έφτασαν στο νησί, ασφαλώς και αποτελούν κάποια πρώτα θετικά σημάδια πως δεν είναι όλα ανεξέλεγκτα στο νησί, με μια μάλιστα κυβέρνηση που επαγγέλλεται ως ένα από τα πρώτα καθήκοντά της την τήρηση της τάξης και την ασφάλεια των πολιτών. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα