Το νέο ταξίδι στην Ιταλία, το φλερτ με τους σοσιαλιστές και η πρόκληση της διεθνούς παρουσίας

Το νέο ταξίδι στην Ιταλία, το φλερτ με τους σοσιαλιστές και η πρόκληση της διεθνούς παρουσίας
Αλέξης Τσίπρας AP

“Προοδευτικές λύσεις απέναντι στις προκλήσεις” είναι το δόγμα που προωθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως “ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι από τα αριστερά, αλλά από τη δεξιά”.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το νέο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία, στη Ρώμη αυτή τη φορά, προκειμένου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει επαφές με αξιωματούχους και να συμμετάσχει σε πολιτικές εκδηλώσεις, τη στιγμή που στη γειτονική μας χώρα το παιχνίδι “χοντραίνει”, αφού εάν δεν τα καταφέρει η νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μ. Σαλβίνι θα επιδιώξει τη μεγάλη επιστροφή.

Από τη νέα του θέση, αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφές ότι αναπροσαρμόζει και τη διεθνή του παρουσία, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να απολέσει το διεθνές του προφίλ, όπως αυτό διαμορφώθηκε τα χρόνια της πρωθυπουργίας του, με αποκορύφωμα την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί πλέον πιο καθαρά να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεργασίες μεταξύ αριστεράς, οικολόγων και σοσιαλιστών για μια προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στο Κόμο μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι το προοδευτικό κέντρο, το οποίο θα προωθήσει γενναίες ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και λύσεις. “Πολλοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από την Αριστερά, αλλά αποδείχθηκε ότι προέρχεται από τη Δεξιά. Από την ακροδεξιά των Σαλβίνι και Λεπέν, τον εθνικό απομονωτισμό του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας” τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρας ως “συνδέσμου” μεταξύ αριστεράς και σοσιαλιστών θα καταστεί σημαντικότερος, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα έχει θετική κατάληξη το φλερτ με τους σοσιαλιστές και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν είναι πλέον πρωθυπουργός, θα συμμετέχει στις Συνόδους Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- παρά την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ σε μια τέτοια εξέλιξη.

Μετά την επίσκεψη στην Ιταλία, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και την Ισπανία, εφόσον όμως εκεί τελικά οι σοσιαλιστές και οι Podemos κατορθώσουν και συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα