Υπάρχει αλλαγή στρατηγικής προσέγγισης ως προς τις χώρες του Βιζέγκραντ;

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης EUROKINISSI

"Ακόμα κι αν διαφωνούμε, οφείλουμε να συνομιλούμε. Εμείς συζητάμε με όλους" επισημαίνει στους συνομιλητές του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

Στρατηγική προσέγγισης με τις χώρες του Βίζεγκραντ στο προσφυγικό επιλέγει η κυβέρνηση των Αθηνών, όπως προκύπτει από σειρά δραστηριοτήτων του -δραστήριου- Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Στο γεύμα που του παρέθεσαν την περασμένη Τρίτη στην Τσέχικη πρεσβεία στο Ψυχικό οι πρέσβεις των χωρών του Βίζεγκραντ (V4) στην Ελλάδα  τον ενημέρωσαν ότι δεν είχαν και τις καλύτερες επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση, ειδικά στο μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έστειλε στους V4 ένα διπλό μήνυμα:

-η Ευρώπη έχει ανάγκη περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων της. Δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και σε όσα άλλα απασχολούν την Ε.Ε, όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

- Οι χώρες του Βίζεγκραντ να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου.

Το γεύμα στην Τσέχικη πρεσβεία ήταν η τρίτη επαφή του έλληνα αναπληρωτή υπουργού με τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Η πρώτη προσέγγιση με τους V4 έγινε σε διμερές επίπεδο τον Σεπτέμβριο όταν o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Σλοβάκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Frantisek Ruzicka.

Ακολούθησε μία ακόμη διμερής συνάντηση πρόσφατα στην Τσεχία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Φίλων της Συνοχής, με τον Τσέχο υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα, Άλες Χμέλαρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Μεταναστευτικό
SHARE: