Η υπόσχεση των Τιράνων για επανατοποθέτηση των πινακίδων

Η υπόσχεση των Τιράνων για επανατοποθέτηση των πινακίδων

Η Αθήνα αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της αλβανικής πλευράς. Ανοιχτός για συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα εμφανίστηκε ο αλβανός πρωθυπουργός.

Έως την Πέμπτη θα επανατοποθετηθούν οι ελληνικές πινακίδες που αφαιρέθηκαν από τον δήμο Φοινίκης, όπως έχουν δεσμευτεί  τα Τίρανα στην Αθήνα.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα «πήρε πάνω του» την υπόθεση. «Πριν λίγες ημέρες, ξεσηκώθηκε μία ακόμα θύελλα, ξεσηκώθηκε εδώ, συνεχίστηκε στην άλλη χώρα (σ.σ: Την Ελλάδα), για ορισμένες πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί κοντά σε ζώνη με πλειοψηφία Έλληνες μειονοτικούς. Τι δεν είπαν από εδώ, μεταφέρθηκαν από κει, πάντα από φωνές και πηγές που επιδιώκουν καυγά, τη στιγμή που τα πράγματα είναι απλά. Οι πινακίδες δεν αφαιρέθηκαν διότι είχαν σχέση με τη Μειονότητα αλλά διότι δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές και δεν είχαν λάβει υπόψη τις παραμέτρους ασφαλείας, αποφεύγοντας την ανάγκη  λήψης άδειας η οποία θα είχε παρακάμψει αυτά τα πράγματα. Οι πινακίδες δεν αφαιρέθηκαν για να μην επανατοποθετηθούν. Αύριο θα αρχίσει η τοποθέτησή τους και μέχρι την Παρασκευή η Αρχή Οδοποιίας θα έχει ολοκληρώσει την τοποθέτηση βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε όλους  εκείνους  που κόπτονται πατριώτες ή υπερπατριώτες και θρηνούν  γιατί σε μια ζώνη όπου ζει η Μειονότητα υπάρχουν πινακίδες και στην ελληνική, τους λέω ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και όταν μιλάμε για Ευρώπη, μιλάμε και γι΄ αυτό, πέρα από την παράδοσή μας του αλληλοσεβασμού και της ίσης αντιμετώπισης του καθενός που ζει σ΄ αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα εθνικότητας. Όποιος επιδιώκει να  συγκεντρώσει ψήφους και να κάνει προπαγάνδα μ΄ αυτό το είδος της πολιτικής, ας συνεχίσει να το κάνει, ποτέ όμως δεν θα καταφέρει να γυρίσει προς τα πίσω την πορεία μιας παράδοσης που είναι αποτυπωμένη στο εθιμικό μας δίκαιο και είναι ενσαρκωμένη σήμερα στο Σύνταγμα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο αλβανός πρωθυπουργός.

Ο Έντι Ράμα, μάλιστα, μιλώντας χθες στην παρουσίαση της νέας εφαρμογής «Η Πρεσβεία μου» από τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Γκεντ Τσάκαϊ, αναφέρθηκε συνολικότερα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις:

«Ως προς την Ελλάδα, επιθυμώ να επισημάνω πόση σημασία έχει η διαδικασία και πόσα έχουν γίνει για να αποκτήσει δυναμικότητα αυτή η σχέση, δρομολογώντας προς λύση παλαιά προβλήματα και κάνοντας  το παν ώστε αυτά, για πολιτικές σκοπιμότητες,  να μην επανεμφανιστούν ως νέα. Δύο πράγματα επιθυμώ να επισημάνω, από τη μία τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Κατηγορίες για προδότες από δω, κατηγορίες για προδότες από κει, άρα, η διαδικασία προχωρεί σωστά, διότι είναι αδύνατο να έχουν προδώσει οι δύο πλευρές. Αντίθετα, οι δύο πλευρές αναζητούν δρόμους επίλυσης των θεμάτων».

Είναι σαφές ότι η αλβανική πλευρά πιέζεται ενόψει και του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 20 Ιουνίου όπου θα συζητηθούν (;) η ενταξιακή ημερομηνία Τιράνων και Σκοπίων, όπως επίσης είναι σαφές ότι οι εθνικιστικοί κύκλοι πιέζουν στο εσωτερικό της Αλβανίας τον (όχι …αθώο) Έντι Ράμα.

Η Αθήνα, πάντως, αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων των Τιράνων για τις πινακίδες με τα ελληνικά, ενώ ακόμα εκκρεμεί η υλοποίηση της δέσμευσης της αλβανικής πλευράς για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στη χώρα αυτή. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα