Μπάρακ Ομπάμα: Από πού κρατά η σκούφια του

Μπάρακ Ομπάμα: Από πού κρατά η σκούφια του

Ο ευλογημένος, ο καλός και ο ευέλικτος

Ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο πρώτος Αφροαμεριακνός Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Η εκλογή του το 2008 και η επανεκλογή του το 2012, ήταν κάτι το εντελώς αδιανόητο για την Αμερική, ακόμα και μερικές δεκαετίες πριν, αν λάβει κανείς υπόψη τον πολιτικό πολιτισμό και την κοινωνική εξέλιξη της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη.

Τέλος πάντων, εκτός όλων αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετυμολογία του ονόματός του. Λοιπόν “Μπάρακ” ή “Μπαράκ”, είναι ένα αφρικανικό όνομα, που σημαίνει “ευλογημένος”. Παράγεται από το εβραϊκό “Baruch” και το αραβικό  “Mubarak”, που επίσης σημαίνει ευλογημένος. Ο Ομπάμα έχει κι ένα δεύτερο μικρό όνομα – Χουσέιν. Αυτό είναι το όνομα του εκ πατρός παππού του. Είναι και αυτό αραβικής προέλευσης, και σημαίνει “καλός”, ή “ωραίος”.

Τώρα, το επώνυμό του, Ομπάμα, να πούμε πως είναι ένα παλιό κενυάτικο επώνυμο, πολύ κοινό στους Λούο, τη τρίτη μεγαλύτερη εθνική ομάδα της Κένυα, από την οποία προέρχεται ο πατέρας του Προέδρου, ο Μπάρακ Ομπάμα σίνιορ, δηλαδή ο Πρεσβύτερος. Πιστεύεται πως το επώνυμό του παράγεται από τη ρίζα “obam”, που σημαίνει “να γέρνεις, να λυγίζεις”. Εντελώς αυθαιρέτως θα λέγαμε πως Μπάρακ Χουσέιν Ομπάμα, σημαίνει “ευλογημένος, καλός κι ευέλικτος” – αυτό το αφήνω ασχολίαστο, ας βγάλει ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του, σχετικά με την «ερμηνεία» του ονοματεπωνύμου και κατά πόσον αυτή ταιριάζει με το ίδιο το άτομο και τα πεπραγμένα του…

Να σημειώσω πως η μητέρα του Μπάρακ Ομπάμα, η Αν Ντάναμ, γεννήθηκε στο Κάνσας των ΗΠΑ, και έλκει την καταγωγή της από τη Γερμανία, τη Σκωτία, την Ελβετία, την Ιρλανδία και την Ουαλία.  “Γκαντ μπλες Αμέρικα”, λοιπόν, ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και τους απίθανους συνδυασμούς στην καταγωγή των πολιτών της…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα