Ξεκάθαρο στίγμα σε προοδευτική κατεύθυνση από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ξεκάθαρο στίγμα σε προοδευτική κατεύθυνση από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Eurokinissi

“Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα” δήλωσε στις “προγραμματικές δηλώσεις” της και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου.

Το πιο ενδιαφέρον από την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, της πρώτης γυναίκας στην ιστορία του θεσμού, είναι ασφαλώς η πρώτη τοποθέτηση της ιδίας- οι …«προγραμματικές της δηλώσεις” για το πώς θα πορευτεί, κατά μια έννοια- κατά την επίσκεψη του Προεδρείου της Βουλής, προκειμένου να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

-“Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλισή της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”, σημείωσε χαρακτηριστικά η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

-Μίλησε για την ανάγκη ενός αρραγούς εθνικού μετώπου, εστιάζοντας προφανώς στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα.

– Αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου. “Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”, είπε με νόημα.

-Στη συνέχεια μίλησε για μία κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. “Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου”, συμπλήρωσε.

Είναι σαφές πως το πρώτο πολιτικό στίγμα της νέας Προέδρου κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση -γεγονός που ενόχλησε ήδη ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους- έχουν δε ασφαλώς ενδιαφέρον οι πρώτες κινήσεις της από τη στιγμή που θα αρχίσει να ασκεί τη θητεία της, στις 13 Μαρτίου, οπότε και θα παραλάβει από τον απερχόμενο Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα στελεχώσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την αυτόνομη πορεία της από κυβέρνηση και κόμματα, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος που είναι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα