Φωτογραφία από τα Λιχαδονήσια. Shutterstock

ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Μαγευτικά τοπία, κρυμμένοι παράδεισοι και ανάσες δροσιάς. Αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της Εύβοιας.

Για πολλά χρόνια οι απόψεις διίσταντο σχετικά με την Εύβοια, καθώς οι μεν θεωρούσαν πως είναι νησί και οι δε διαφωνούσαν λόγω της σύνδεσής της με την στεριά μέσω γέφυρας. Παρά την μεγάλη συζήτηση για το “ανήκειν” της, αποτελούσε πάντοτε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών και βασικό προορισμό για αποδράσεις, εξορμήσεις, αλλά και διακοπές. (Για την ιστορία, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε στις 27/1/2021, η Εύβοια είναι πλέον νησί)!

Η Εύβοια, το όνομα της οποίας συναντάται στις ιστορίες του Ομήρου, είναι γεμάτη εκπλήξεις, ενώ προσφέρει μια μεγάλη και ποικιλόμορφη γκάμα επιλογών για τα καλοκαιρινά μας μπάνια. Επίσης είναι μια περιοχή που χρειάζεται στήριξη μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές (κυρίως στο Βόρειο τμήμα της).

Ακόμα και τώρα σε όποια γωνιά της κι αν βρεθείς, είτε στο βόρειο είτε στο νότιο τμήμα της, ή ακόμη στις νησίδες των ακτών της, θα εντυπωσιαστείς από τις εκπληκτικές παραλίες της, οι οποίες διαθέτουν άλλοτε άγρια και άλλοτε παραδεισένια ομορφιά, κρυστάλλινα νερά, γαλαζοπράσινα τοπία και απόλυτη χαλάρωση του μυαλού.

Απ’ το Βορρά μέχρι το Νότο

Λιχαδονήσια, Βόρεια Εύβοια

Τα Λιχαδονήσια έχουν πολλάκις χαρακτηριστεί ως «Μικρές Σεϋχέλλες» ή ως «Οι Μπαχάμες της Ελλάδας», δικαιωματικά, καθώς η εικόνα τους μοιάζει βγαλμένη από κάποιον τροπικό παράδεισο της Καραϊβικής. Το σύμπλεγμα των νησιών, που βρίσκεται μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό, ενώ μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ. Η χρυσή τους άμμος, τα πεντακάθαρα τυρκουάζ νερά τους και η εξωτική αύρα τους, τα καθιστούν ένα από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Εύβοια.

Λιχαδονήσια, Εύβοια Shutterstock

Χρυσή Ακτή, Γρεγολίμανο, Βόρεια Εύβοια

Η παραλία Χρυσή Ακτή βρίσκεται έξω από το χωριό Αγ. Γεώργιος στον δρόμο προς την Αιδηψό, δίπλα ακριβώς από το Club Med. Διαθέτει ψιλή άμμο και είναι οργανωμένη, ενώ αποτελεί μία από τις ομορφότερες και τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Βόρειας Εύβοιας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα, το τοπίο της μοναδικό, ενώ ακόμη κι όταν φυσάνε δυνατοί άνεμοι, η θάλασσα δεν σηκώνει μεγάλο κύμα, με αποτέλεσμα να προσφέρεται για ανεμπόδιστο κολύμπι για μικρούς και μεγάλους.

Πόρτο Πεύκο, Γιάλτρα, Βόρεια Εύβοια

Η αμμουδερή παραλία του Πόρτο Πεύκο, που βρίσκεται λίγο έξω από τον Αγ. Νικόλα πάνω στον δρόμο προς Γιάλτρα, είναι ιδανική για χαλάρωση και για να αδειάσετε από όσα σας βαραίνουν. Τα χρώματα της θάλασσας μπερδεύονται γλυκά, ταξιδεύοντας το μυαλό των επισκεπτών, ενώ τα πεύκα που κοσμούν την παραλία συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης. Τα νερά της συνήθως είναι ζεστά, ενώ θα πρέπει να έχετε το νου σας γιατί βαθαίνουν απότομα.

Μεγάλη Άμμος, Μαρμάρι, Νότια Εύβοια

Η παραλία της Μεγάλης Άμμου στο Μαρμάρι αποτελεί ένα τόπο μοναδικής ομορφιάς που προτιμάται από πλήθος κόσμου, ωστόσο, έγινε ευρέως γνωστή πέρυσι, όταν «πρωταγωνίστησε» στο διαφημιστικό σποτ του του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Η Μεγάλη Άμμος αποτελεί πόλο έλξης των απανταχού wind και kite surfers τα καλοκαίρια, ενώ ένα από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει, είναι η διαφορετική εμφάνιση που λαμβάνει κάθε φορά, ανάλογα με τη δύναμη και την φορά των ανέμων: θα την δείτε να παραμένει ενιαία ή να αποκτά δύο μικρά λιμάνια στο εσωτερικό της ή να έχει πεταλοειδή σχηματισμό.

Παραλία Μεγάλη Άμμος, Μαρμάρι, Εύβοια Shutterstock

Μουρτερή, Νότια Εύβοια

Η απέραντη παραλία Μουρτερή, που μετρά μήκος 4 χιλιομέτρων, εντυπωσιάζει τους παραθεριστές, καθώς είναι αμμουδερή με λεπτό βοτσαλάκι, ενώ υπάρχουν και αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες. Η παραλία είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί ο καθένας να βρει τη δική του γωνίτσα για να απολαύσει με ηρεμία τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της, αποφεύγοντας και τον συγχρωτισμό. Στη Μουρτερή θα απολαύσετε υπέροχη θέα, αγναντεύοντας το απέραντο μπλε του Αιγαίου, ενώ το ζεστό αεράκι που φυσάει θα σας χαϊδεύει τα μαλλιά.

Άγιος Μερκούριος, Νότια Εύβοια

Ακριβώς δίπλα από την Μουρτερή θα βρείτε την παραλία του Άγιου Μερκούριου, που αποτελεί την φυσική συνέχειά της. Βρίσκεται κάτω από το χωριό της Οκτωνιάς και καταλήγει σε ένα μεγάλο βράχο με όψη κεφαλιού και χαρακτηριστικά ανθρώπινου προσώπου, που χαρίζει στο δεξί άκρο της παραλίας το προσωνύμιο «Κεφάλα». Διαθέτει άγρια, φυσική ομορφιά που εντυπωσιάζει, ενώ τα διάσπαρτα βράχια που συνθέτουν το όλο σκηνικό είναι ιδανικά για μακροβούτια. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο στην ακτή, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και την σπηλιά που βρίσκεται κάτω από τον τεράστιο βράχο – αν την βρείτε ελεύθερη!

Χιλιαδού, Κεντρική Εύβοια

Είναι η πιο διάσημη και πολυδιαφημισμένη παραλία της Εύβοιας και εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα. Η Χιλιαδού είναι χωρισμένη σε τρία νοητά κομμάτια, με το τρίτο να είναι αυτό των γυμνιστών, ενώ είναι πολύ γνωστή για το ελεύθερο κάμπινγκ της και μαζεύει κάθε χρόνο πλήθος κατασκηνωτών. Σε ολόκληρη την παραλία, που διαθέτει άμμο και βότσαλα, θα βρείτε μεγάλα βράχια μέσα και έξω από τη θάλασσα. Έχει φανατικούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ονομασία της προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία.

Παραλία Χιλιαδού, Εύβοια Shutterstock

Οι πιο τουριστικές παραλίες

Αγία Άννα

Η Αγία Άννα, γνωστή και με το όνομα Αγκάλη, είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Εύβοιας, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο ποικίλες ηλικίες, μικρούς και μεγάλους. Η περιοχή δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από τις περσινές πυρκαγιές. Η θάλασσα είναι βαθιά, ο βυθός έχει άμμο, ενώ η παραλία έχει χοντρή άμμο και βότσαλο. Βρέχεται από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου και θα την λατρέψουν όσοι αγαπούν να παίζουν με τα κύματα, καθώς οι βόρειοι ή βορειοανατολικοί άνεμοι είναι συχνοί στην περιοχή. Στην Αγία Άννα θα βρείτε και ένα από τα διασημότερα κάμπινγκ της Ελλάδα για παρέες, οικογένειες, ζευγάρια και μοναχικούς ταξιδιώτες, το Club Αγία Άννα.

Πευκί

Η παραλία Πευκί είναι άλλο ένα μέρος που δοκιμάστηκε από τις φωτιές. Αποτελεί, όμως, έναν από τους βασικότερους προορισμούς στη Βόρεια Εύβοια. Διαθέτει ψηλή άμμο, βότσαλο και μικρές πέτρες, ενώ εντάσσεται στο καταπράσινο τοπίο με πεύκα της περιοχής, η οποία έχει και ιστορικό υπόβαθρο. Συγκεκριμένα, στο Αρτεμίσιο, του οποίου είναι επίνειο το Πευκί, έγινε η γνωστή ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Περσών και Ελλήνων, το 480 π.Χ. Από τη θαλάσσια αυτή περιοχή, ήρθαν στο φως, δύο σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ο «Ποσειδώνας» και ο «Ιππέας» Αρτεμισίου. Στην παραλία Πευκί θα δεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Παραλία Πευκί, Εύβοια Shutterstock

Ψαροπούλι, Βασιλικά

Η παραλία Ψαροπούλι αποτελεί προέκταση του χωριού Βασιλικά, το οποίο επίσης διαθέτει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία Βασιλικά δόθηκε γιατί κατά τη ναυμαχία του Αρτεμισίου αγκυροβόλησαν στην παραλία Ψαροπούλι τα καράβια του βασιλιά Ξέρξη της Περσίας. Η παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, έχει κρυστάλλινα νερά σε γαλαζοπράσινες αποχρώσεις και ψιλό βότσαλο και άμμο, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει το μπάνιο του όπως επιθυμεί, μοναχικά ή με πολυκοσμία.

Άγιος Νικόλαος, Ελληνικά

Σε ένα άλλο χωριό, στα Ελληνικά της Βόρειας Εύβοιας, βρίσκεται μία ακόμη πολύ γνωστή παραλία που μαγεύει τους επισκέπτες λόγω της ιδιαιτερότητάς της. Ο Άγιος Νικόλαος διαθέτει ψιλή άμμο τόσο στην παραλία όσο και μέσα στη θάλασσα, ενώ στο κέντρο της υπάρχει ένα μικρό νησάκι με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (εξ ου και το όνομά της) στο οποίο μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας. Κατά την αρχαιότητα μνημονεύεται πως στο σημείο όπου σήμερα υπάρχει το ξωκλήσι, υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα.

Οι «ψαγμένες» παραλίες

Θαψά

Η παραλία Θαψά αποτελεί μία από τις ομορφότερες, αλλά λιγότερο γνωστές και πιο δύσβατες παραλίες της Εύβοιας. Είναι ένας επίγειος παράδεισος, «χωμένος» μέσα στη φύση και θα πρέπει να περάσετε έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο για να τον απολαύσετε. Ωστόσο, η ταλαιπωρία αξίζει τον κόσμο, καθώς η πάλλευκη άμμος της και τα τυρκουάζ κρυστάλλινα νερά της θα σας ανταμείψουν.

Χερόμυλος

Η παραλία Χερόμυλος βρίσκεται στη Νότια Εύβοια και βλέπει στο Αιγαίο, είναι σχετικά απομονωμένη, ενώ θυμίζει κάτι από Ιόνιο, λόγω του ψιλού λευκού βότσαλου που διαθέτει. Επίσης, διαθέτει αρμυρίκια και φυσική σκιά στα 100 μέτρα από την ακτή. Θεωρείται μια από τις πιο γραφικές παραλίες της Εύβοιας και προτιμάται από όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ πολλοί την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν εξωτική λόγω του ιδιαίτερου χρώματος των νερών της.

Παραλία Θαψά, Εύβοια Shutterstock

Ποτάμι Πλατανιστού

Η παραλία Ποτάμι είναι μια αποκάλυψη και όταν φτάσετε εκεί, θα απορείτε πώς και γιατί δεν την είχατε ανακαλύψει νωρίτερα. Βρίσκεται στο Κάβο Ντόρο, στην εκβολή του ρέματος του Πλατανιστού, και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ακρογιαλιές της Καρύστου. Πλαισιώνεται από μικρές λίμνες και αμμοθίνες, που δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο, ενώ περιτριγυρίζεται από πλατάνια που σταματούν εκεί όπου αρχίζει η πλατιά αμμουδιά και τα οποία αποτελούν το χαρακτηριστικό της στοιχείο.

Καλάμι

Το Καλάμι είναι μια παρθένα, εξωτική παραλία που συνδυάζει την άγρια ομορφιά της φύσης με τα γαλήνια καταπράσινα νερά της θάλασσας. Η τοποθεσία είναι εκπληκτική και τα μεγάλα βράχια που συνθέτουν το σκηνικό κάνουν την ομορφιά της ακόμη πιο απόκοσμη.

Βλαχιά

Παρθένα ομορφιά διαθέτει και η Βλαχιά, όπου θα συναντήσετε άμμος στη παραλία και βότσαλο στο βυθό. Θα κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά της και θα μαγευτείτε από την υπέροχη θέα της, όταν ανεβείτε στην πλαγιά που βρίσκεται πάνω από την παραλία.

Παραλία Χερόμυλος, Εύβοια Shutterstock

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα