Ο Τζακ Ντόρσεϊ άφησε το Twitter σε άλλα χέρια, γιατί έχει δουλειές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Τζακ Ντόρσεϊ άφησε το Twitter σε άλλα χέρια, γιατί έχει δουλειές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων
O Tζακ Ντόρσεϊ θα αφοσιωθεί στην εταιρία που έχει από το 2009 και πλέον αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Michael Reynolds/Pool Photo via AP

Ο Τζακ Ντόρσεϊ άφησε το Twitter και διάλεξε για αντικαταστάτη του κάποιον που λατρεύουν να βλέπουν οι επενδυτές -κάτι που δεν ίσχυε με εκείνον. Ποιος είναι ο Παράγκ Αγκραγουάλ και τι έχει κάνει στη ζωή του.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ προστέθηκε στη λίστα της γενιάς των ιδρυτών τεχνολογικών κολοσσών που αποφάσισαν να δώσουν σε άλλα χέρια τη σκυτάλη και να κάνουν κάτι άλλο με τη ζωή τους. Για διάδοχο του στη θέση του CEO του Twitter, επέλεξε έναν άνθρωπο που είναι ό,τι δεν ήταν ποτέ εκείνος. Το όνομα του είναι Παράγκ Αγκραγουάλ. Θα τα δούμε όλα στη συνέχεια.

Ο Παράγκ Αγκραγουάλ πιστεύει πως δουλειά των social media δεν είναι να επικεντρώνονται στην ελευθερία του λόγου, αλλά στο πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί. Ellian Raffoul/Courtesy of Twitter via AP

Για την ιστορία, ο Ντόρσεϊ δεν ήταν που έφτιαξε το Twitter, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Ήταν εκείνος που είχε την ιδέα για μια πλατφόρμα, στην οποία θα έγραφε ο καθένας τι έκανε και τι σκεφτόταν, ανά πάσα στιγμή, με περιορισμένους χαρακτήρες. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την εκτέλεση, λέγεται Έβαν Ουίλιαμς και παρεμπιπτόντως, είναι και αυτός που έδωσε στον πλανήτη την έννοια του blogger. Αυτός συγκέντρωσε τα άτομα που μπορούσαν να εκτελέσουν το όραμα του Ντόρσεϊ, ενώ ήταν και εκείνος που έβαλε τα λεφτά. Από την εμφάνιση του Twitter (το 2006) έως το 2010 ήταν ο CEO. Το 2017 πούλησε το 30% των μετοχών του και το 2019 έφυγε από το διοικητικό συμβούλιο -είχε φτιάξει άλλες εταιρίες, δηλαδή την Beyond Meat (vegeterian κρέας) που πια αξίζει εκατομμύρια.

Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Ντόρσεϊ, την πρώτη φορά που τον ώθησαν εκτός διοικητικού συμβουλίου. Αυτό έγινε το 2008. Το 2009 είχε έτοιμη την εταιρία ψηφιακών πληρωμών, Square που σήμερα αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επέστρεψε στο Twitter το 2015, μετά την παραίτηση του τότε CEO Ντικ Κοστόλο -ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Ουίλιαμς που λέγαμε. Παρέμεινε και στη Square και πάντα οι κύριοι μέτοχοι του Twitter του ζητούσαν να επιλέξει μεταξύ των δύο. Ήλθε αυτή η ώρα, για τον τύπο που έχει ενημερώσει πως έχει επιλέξει να φροντίζει τον εαυτό του, με την καθημερινότητα του να περιλαμβάνει τη yoga και ένα γεύμα την ημέρα και που ειλικρινώς πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να δημιουργήσει ‘παγκόσμια ειρήνη’. Όπως πιστεύει και ότι το Twitter άλλαξε τον κόσμο.

Παρεμπιπτόντως, το πρώτο όνομα του Twitter ήταν “twttr”. Η αλλαγή έγινε όταν οι συνιδρυτές ανακάλυψαν πως η λέξη twitter ορίζεται ως “σύντομη έκρηξη ασήμαντων πληροφοριών” (μαζί με φτερά των πουλιών”). Ο Ντόρσεϊ ήταν αυτός που έκανε το πρώτο tweet, στις 31/3 του 2006. Πουλήθηκε στις 23/3 του 2021 για 2.9 εκατομμύρια δολάρια. Τα έδωσε ο Μαλαισιανός Σίνα Εστάβι, εκτελεστικό αξιωματούχο της Bridge Oracle (εταιρία blockchain). Η πληρωμή έγινε σε κρυπτονόμισμα, ανταγωνιστικό του bitcoin. Βλέπετε, ο Ντόρσεϊ έχει εδώ και χρόνια τρέλα με τα κρυπτονομίσματα.

Το τέλος της διαδρομής του ανθρώπου που πήρε την απόφαση για το κλείδωμα του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, όταν ήταν ακόμα Πλανητάρχης, έγινε με δημόσια επιστολή παραίτησης.

 Οι λόγοι που αναφέρει δεν θα λέγατε πως είναι απόλυτα ξεκάθαροι. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί ιδρυτές εταιριών τεχνολογίας που έμειναν περισσότερο από όσο έπρεπε, στα ‘δημιουργήματα’ τους. “Γίνεται πολύ λόγος για τη σημασία να βρίσκεται μια εταιρία υπό την ηγεσία των ιδρυτών. Θεωρώ ότι υπάρχει περιορισμός και είναι από μόνο του, σημείο αποτυχίας”. Και ναι, ήταν βολή κατά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Θύμισε πως ξεκίνησε από τα χαμηλά (προγραμματιστής) και έφτασε να γίνει ο ηγέτης, με την αποχώρηση του να δίνει χώρο στους νέους να αναρριχηθούν. Ευχήθηκε και να γίνει το Twitter η πιο διάφανη εταιρία που υπάρχει εκεί έξω.

Ποιος είναι ο Παράγκ Αγκραγουάλ

Ο Ντόρσεϊ είπε πως θα μείνει στην εταιρία έως το Μάιο για να προετοιμάσει το έδαφος για τον αντικαταστάτη του, τονίζοντας ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του. Ο αντικαταστάτης του είναι ο Παράγκ Αγκραγουάλ. Είναι 37 χρόνων και το ακριβώς αντίθετο από τον celebrity Ντόρσι και τους λοιπούς σταρ CEO των τεχνολογικών κολοσσών. Οι έχοντες γνώση λένε πως ήταν η ασφαλής επιλογή, που δεδομένα θα λάτρευαν οι επενδυτές.

Έχει κλείσει δεκαετία εργασίας στο Twitter και πριν επιλεγεί για αντι-Ντόρσεϊ ήταν επικεφαλής τεχνολογίας. Έχαιρε και του σεβασμού όλων, καθώς έχει γίνει γνωστός ως “εξαιρετικά ικανός”. Γεννήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας, ο πατέρας του ήταν ανώτερος υπάλληλος στο Ινδικό Τμήμα Ατομικής Ενέργειας και η μητέρα του συνταξιούχος δασκάλα. Το 2001 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Φυσικής που διεξήχθησαν στην Τουρκία. Το 2000 μπήκε στο πανεπιστήμιο ως 77ος επιτυχόντας και το 2005 έφυγε από το Ιndian Institute of Technology με πτυχίο στα computer science and engineering. Πήγε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες έκανε στο Stanford University.

Toν Οκτώβριο του 2011 προσελήφθη στο Twitter ως προγραμματιστής -είχε ήδη αναλάβει ηγετική θέση στα τμήματα ερευνών της Microsoft και της Yahoo! Σύντομα έγινε ο υπεύθυνος της ‘τεχνικής στρατηγικής του Twitter και της επίβλεψης του machine learning και της τεχνητής νοημοσύνης, στις ομάδες των καταναλωτών, της επιστήμης και των εσόδων”.

Το Δεκέμβριο του 2019 ο Ντόρσεϊ τον επέλεξε για επικεφαλής του Project Bluesky, μιας ανεξάρτητης ομάδας αρχιτεκτόνων, developers και designers που είχαν ως στόχο να αναπτύξουν ένα ανοιχτό και αποκεντρωμένο πρότυπο social media που θα βοηθήσει να ελέγχεται καλύτερα η κακοποιητική συμπεριφορά και η παραπληροφόρηση, στην πλατφόρμα”. Ο Αγκραγουάλ είχε διευκρινίσει πως η βασική αξία, πάνω στην οποία θα πατούσε είναι η ισορροπίες στην προστασία της ελευθερίας του λόγου.

“Ο ρόλος μας δεν είναι να δεσμευόμαστε από το First Amendment, αλλά να υπηρετούμε την υγιή δημόσια συζήτηση. Μην επικεντρώνεστε στην ελευθερία του λόγου, αλλά στο πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί”.

  Σε αυτά που πρέπει να κάνει, είναι να υλοποιήσει το στόχο του διπλασιασμού των κερδών που έχει θέσει η πλατφόρμα, έως το 2023 και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρίες των social media. Θυμίζουμε πως το Twitter έχει δημιουργήσει εταιρία που έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία τεχνολογιών που θα αλλάξουν όσα ξέρουμε έως σήμερα.

Στόχος είναι το νεανικό κοινό που έχει εγκαταλείψει το Twitter, για το TikTok και το Instagram.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα