INTIME NEWS

Η ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ ΜΟΥ, Η ΡΩΣΙΔΑ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

Μια μαρτυρία στο Magazine για την κατασκοπική υπόθεση-μυστήριο στο Παγκράτι.

Δεν θυμάται πότε ακριβώς γνωρίστηκαν – «το 2019 ή το 2020», είπε. «Πάντα, όμως, σκεφτόμουν πως δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ζει από ένα τέτοιο μαγαζάκι. Δεν πατούσε άνθρωπος». Η νεαρή γυναίκα που μίλησε στο Magazine υπό τον όρο της ανωνυμίας (σσ: τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της σύνταξης) κατοικεί στο Παγκράτι, ένα στενό κάτω από το κατάστημα ειδών πλεξίματος με την επωνυμία Galazio, η ιδιοκτήτρια του οποίου περιγράφεται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ως Ρωσίδα κατάσκοπος.

Η «Μαρία Τσάλλα», όπως τη γνώριζαν όλοι στο Παγκράτι, πιστεύεται ότι έχει φύγει από την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο. Η σοβαρότητα της υπόθεσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί με σιγουριά τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο η μαρτυρία πιθανόν προσφέρει μερικές ψηφίδες σε μια κατασκοπική ιστορία που φέρεται να εκτυλίχτηκε κάτω από τη μύτη των ελληνικών Αρχών, στο κέντρο της Αθήνας.

Η γυναίκα λέει ότι γνώρισε τη «Μαρία Τσάλλα» στο καφέ της γειτονιάς, όπου συναντιούνταν σχεδόν κάθε μέρα. «Μιλούσε άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, όμως φαινόταν ότι καταλάβαινε καλά και τα Ελληνικά. Στην προφορά της δεν υπήρχε η παραμικρή υποψία ότι είναι Ρωσίδα» αναφέρει. «Αν με ρωτούσες πριν πέντε μέρες τι γνωρίζω για τη “Μαρία”, θα σου ‘λεγα ότι είναι πιθανότατα μία Βραζιλιάνα, η οποία πούλησε τα πάντα και ήρθε στην Ελλάδα με ένα γερό κομπόδεμα. Ότι άνοιξε ένα κατάστημα, στην ουσία για να περνά την ώρα της, και ότι ζούσε άνετα, με στυλ και έτοιμα χρήματα».

Η ίδια στις πρώτες κουβέντες λέει ότι η «Μαρία Τσάλλα» είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της γαλλικής κοινότητας στην Αθήνα. «Ήμασταν φίλες στο Facebook και πολύ συχνά μου εμφανιζόταν ως “ειδοποίηση” ότι “ενδιαφερόταν” ή ότι “παρευρίσκετο” σε εκδηλώσεις της Γαλλικής πρεσβείας, σε διάφορα ελληνο-γαλλικά event πολιτισμού ή παζάρια που γίνονται κάθε χρόνο στο ελληνο-γαλλικό σχολείο», είπε. «Η “Μαρία” είχε έρθει πολύ κοντά με τη Γαλλίδα ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου στο Παγκράτι. Την έβλεπα πολλές φορές εκεί κι έτσι δικαιολογούσα τα γαλλικά ενδιαφέροντά της».

Δεν την είχε δει ποτέ να κρατά φωτογραφική μηχανή ούτε ποτέ της είχε μιλήσει για τον σύζυγό της, ο οποίος φέρεται να ζούσε στη Βραζιλία και να δούλευε επίσης για τις ρωσικές υπηρεσίες. «Αντίθετα, από τις αρχές του περσινού καλοκαιριού, ερχόταν στην καφετέρια με έναν Έλληνα. Είχα καταλάβει ότι είχε μια σχολή εκμάθησης Ελληνικών στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία η “Μαρία” έκανε μαθήματα», ανέφερε η πηγή. «Το καλοκαίρι έρχονταν νωρίς για να πάρουν καφέ κι έφευγαν για κοντινές εκδρομές στη θάλασσα. Θυμάμαι ότι μας έλεγε πώς πήγαν στην Ύδρα».

Καλά, πώς σου ΄ρθε να πας στη Ρωσία”, τη ρώτησα.

Η γυναίκα που μίλησε στο Magazine λέει ότι είχε επισκεφτεί το περίφημο κατάστημα με τα είδη πλεξίματος στην οδό Αρριανού. «Μια μέρα ήμουν στην ίδια καφετέρια με τη μητέρα μου, όταν εμφανίστηκε η “Μαρία”. Είδε τη μητέρα μου να πλέκει και μας κάλεσε στο μαγαζί της. Πήγαμε και μάλιστα αγοράσαμε κάποια πράγματα. Μου είχε κάνει εντύπωση, ότι παρότι δεν είχε κανέναν πελάτη, είχε στα ράφια ακριβά εμπορεύματα, για παράδειγμα θυμάμαι ότι είχε νήματα αλπακά», περιγράφει. Εκ των υστέρων, λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας, η παραμικρή λεπτομέρεια διογκώνεται.

Της ζητήσαμε να ανακαλέσει κάποια αναφορά της «Μαρίας» στη Ρωσία. Σκέφτηκε λίγο και απάντησε: «Ναι, νομίζω ήταν πέρυσι τον Φεβρουάριο. Είχε λείψει για αρκετό καιρό και όταν επέστρεψε στο Παγκράτι, τη ρώτησα πού είχε χαθεί. Είπε ότι είχε πάει ταξίδι στη Ρωσία και ότι βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μείνει πολλές μέρες στην καραντίνα. “Καλά, πώς σου ΄ρθε να πας στη Ρωσία”, τη ρώτησα. – “Just for fun, it’s a wonderful country”, μου απάντησε».

Η ίδια λέει ότι είδε τη «Μαρία» για τελευταία φορά λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Μετά χάθηκε και όταν ρώτησε στη γειτονιά, κάποιος της απάντησε ότι είχε φύγει για ταξίδι στο Κιργιστάν. «”Ποιος πάει ταξίδι στο Κιργιστάν”, αναρωτήθηκα, όμως μετά σκέφτηκα ότι δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, επομένως όλα μπορούσαν να ακούγονται λογικά», λέει γελώντας.

Αλήθεια, τι σκέφτηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν είδε τις φωτογραφίες της «Μαρίας» στην τηλεόραση; «Έπαθα σοκ, όπως όλοι όσοι τη γνωρίζαμε. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν, “Οκ, πάντα έλεγα ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ζει από αυτό το μαγαζάκι”», επαναλαμβάνει. «Το δεύτερο ήταν, “Πληρώνουμε 800 ευρώ ενοίκιο στο Παγκράτι και οι πράκτορες μένουν σε Airbnb”», λέει γελώντας αυτήν τη φορά πιο δυνατά.

Το Magazine είδε μηνύματα που αντάλλαξε η ίδια με τη «Μαρία» στο Messenger. Της είχε στείλει ένα λινκ για ένα πλεκτό φόρεμα και η «Μαρία» ρωτά περί τίνος πρόκειται: – “Συγγνώμη, είμαι λίγο προσεκτική. Ο λογαριασμός ενός φίλου μας χακαρίστηκε πρόσφατα και έστελναν ανοησίες σε όλους, επομένως ρωτώ για παν ενδεχόμενο”, γράφει η “Μαρία”. -“Θεέ μου, είναι πράγματι τρελό. Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις τελευταία. Κυρίως φτιαγμένες στη Ρωσία…”, απαντά η Ελληνίδα. – “Αυτό έμοιαζε περισσότερο με κινέζικο”, γράφει η “Μαρία”, προσθέτοντας ένα χαμογελαστό emoji.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα