O Nτόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Κοέν και η Stormy Daniels. AP

Η ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΕ: ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Μια βραδιά του 2006 και τα χρήματα που έδωσε στη γυναίκα για να εξασφαλίσει την εχεμύθεια της 'κατάφεραν' ό,τι κανείς έως τώρα: να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την προεδρία των ΗΠΑ στις 20/1 του 2021.

Από την ειδησεογραφία δεν ‘έφυγε’ ποτέ.

Μην άγχεσαι. Δεν θα σου γράψω όλα τα σκάνδαλα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει -ποιος έχει τόσο χρόνο διαθέσιμο;

Μόνο αυτά της τελευταίας διετίας.

Δηλαδή, τις δυο παραπομπές, την εισβολή στο Καπιτώλιο και την επιδρομή του FBI στην έπαυλη του στη Φλόριντα, όπου φέρεται να κρατούσε έγγραφα που δεν θα έπρεπε να ‘χει καν στην κατοχή του.

O Ντόναλντ Τραμπ καταθέτει σε παραπομπή. 2022 J. Scott Applewhite/AP Photo

Μετά ενημέρωσε πως θα βάλει υποψηφιότητα και για τις εκλογές του 2024.

Update: Τώρα γίνεται ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για μια ιστορία που τον ‘κυνηγάει’ από το 2006.

Για την ακρίβεια, μια εξωσυζυγική συνεύρεση. Με την Stormy Daniels.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας που ακολουθεί είναι η Stormy Daniels, ο Τραμπ και ο επί χρόνια δικηγόρος και έμπιστος του, Μάικλ Κοέν.

Τι περιλάμβανε η βραδιά που έγραψε ιστορία στις ΗΠΑ

To κεφάλαιο της σχέσης που είχε ο Τραμπ με την Στέφανι Kλίφορντ (ευρύτερα γνωστή ως Stormy Daniels στο χώρο του πορνογραφικού περιεχομένου) έγινε πρωτοσέλιδα, viral video και μετά βιβλίο.

Το Full Disclosure που υπέγραψε η Κλίφορντ, αρχίζει από τα παιδικά της χρόνια που χαρακτηρίστηκαν από φτώχεια και μια ευρύτερα προβληματική οικογενειακή ζωή, συνεχίζεται με το πέρασμα της στη βιομηχανία ταινιών ενηλίκων (στα τέλη της εφηβείας της), την ανάδειξη της σε superstar του χώρου ως Stormy Daniels, τις σχέσεις της και τις μάχες της με τον εθισμό και θέματα ψυχικής υγείας.

Μετά μπαίνει στην ‘εικόνα’ ο Τραμπ.

H Stormy Daniels στα Grammy του 2007. (AP Photo/Matt Sayles)

Σύμφωνα με όσα είπε η 44χρονη σε συνέντευξη της στο “60 Μinutes” του CBS και όσα υπάρχουν στο βιβλίο της, γνωρίστηκε με τον Τραμπ σε ένα τουρνουά γκολφ με celebrities το 2006.

Ήταν 27.

Ο τότε εκατομμυριούχος επιχειρηματίας ήταν 60. Μόλις είχε γίνει πατέρας του πέμπτου του παιδιού. Κάλεσε την Κλίφορντ σε ένα δείπνο, στη σουίτα του ξενοδοχείου του.

Όπως έτρωγαν, της έδειχνε πρωτοσέλιδο περιοδικού που είχε το πρόσωπο του, για να της ‘εξηγήσει’ πόσο επιτυχημένος ήταν. Εκείνη σχολίασε “κάποιος πρέπει να πάρει το περιοδικό αυτό και να σε χτυπήσει με αυτό στον πισινό”.

Αυτός της γύρισε την πλάτη και κατέβασε το παντελόνι του.

“Πιστεύοντας πως μπορεί να μου εξασφαλίσει έναν ρόλο σε τηλεοπτική σειρά, έκανα σεξ μαζί του εκείνο το βράδυ” πρόσθεσε.

Τους μήνες που ακολούθησαν ο Τραμπ της τηλεφωνούσε συχνά και την καλούσε σε κάποιες εκδηλώσεις.

Ένα χρόνο αργότερα συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο του Λος Άντζελες. Αυτό που έκαναν ήταν να παρακολουθήσουν μαζί το Shark Week (του Discovery Channel με πρωταγωνιστές καρχαρίες) στην τηλεόραση.

Έκτοτε δεν ξανασυναντήθηκαν.

Το 2011, όταν ο Τραμπ σκεφτόταν να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, η Κλίφορντ επιχείρησε να πουλήσει την ιστορία σε ταμπλόιντ.

Δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Είχε μεσολαβήσει ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν ή τουλάχιστον αυτό της είπαν οι επικεφαλής του εντύπου.

Όταν μια σχετικά άγνωστη ιστοσελίδα (Dirty) έκανε γνωστές κάποιες λεπτομέρειες της συνεύρεσης, η Κλίφορντ προέβη σε διάψευση “γιατί με είχε απειλήσει ένας άνδρας που με περίμενε σε πάρκινγκ και είχα φοβηθεί”.

Το σύστημα “catch and kill” που είχε στόχο το ένοχο παρελθόν του Τραμπ

Το 2015 ο Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα.

Ένα μήνα μετά την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ, της έδωσε 130.000 δολάρια για να μην αποκαλύψει ποτέ τη συνεύρεση.

Η κίνηση αυτή ανήκε στο πλαίσιο όλων των deals που είχε αποφασίσει να κάνει ο Τραμπ (κατόπιν συνεννόησης με τον Κοέν και τον Ντέιβιντ Πέκερ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της American Media Inc.) με όσους θα μπορούσαν να καταστρέψουν την υποψηφιότητα του.

Ο Πέκερ διασφάλισε πως θα χρησιμοποιούσε τα μέσα του για να παίζουν ‘άμυνα’ σε ενδεχόμενες καταγγελίες που θα γίνονταν, από γυναίκες. Το σύστημα αυτό αφορούσε την εξαγορά τον δικαιωμάτων στις ιστορίες, που δεν θα δημοσιεύονταν ποτέ. Αυτή η πρακτική είναι γνωστή στη βιομηχανία των ταμπλόιντ ως “catch and kill”.

Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά είναι στοιχεία που υπάρχουν σε επίσημα έγγραφα με καταθέσεις που έγιναν αφότου έπειτα από μια δεκαετία έμπιστης σχέσης, ο Κοέν στράφηκε εναντίον του Τραμπ και συνεργάστηκε με τους ερευνητές. Μεταξύ άλλων έχει χαρακτηρίσει το επί χρόνια αφεντικό του ως “ρατσιστή” και “απατεώνα”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Alex Brandon

Όπως έγραψε η Washington Post, η απότομη στροφή του εναντίον του Τραμπ ήταν “ένα από τα πιο οπερατικά επεισόδια στο σόου που έχει για πρωταγωνιστή τον πρώην πλανητάρχη”.

Προφανώς ο Κοέν έκανε την στροφή για να σώσει ό,τι σωζόταν, όταν κατάλαβε πως όλα έχουν τελειώσει.

Θα φτάσουμε στα όσα κατέθεσε στο Κογκρέσο.

Πρώτα όμως, θα ολοκληρώσουμε τον τρόπο που φέρεται να βρήκε ο Τραμπ για να σιωπήσει όσες γυναίκες μπορούσαν να βλάψουν το μέλλον του.

Η δέσμευση του Πέκερ δοκιμάστηκε τον Ιούνιο του 2016 προ της παρουσίασης της υποψηφιότητας του Τραμπ για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Η Κάρεν ΜακΝτούγκαλ (μοντέλο στο επάγγελμα) είχε επικοινωνήσει με το National Enquirer (ιδιοκτησίας Πέκερ) για να πουλήσει τη σχέση που είχε με τον Τραμπ το 2007. Πήρε 150.000 δολάρια, αλλά δεν είπε ποτέ να δημοσιεύεται κάτι -έστω ένα άρθρο.

Ενώπιον εισαγγελέων, ο Πέκερ κατέθεσε πως υπέγραψε τη συμφωνία, της οποίας το τίμημα θα πλήρωνε ο Κοέν. Δεν το έδωσε ποτέ. Έτσι ο Πέκερ ‘βγήκε’ από την εξίσωση.

Ο Κοέν έμεινε μόνος να αντιμετωπίζει το παρελθόν του Τραμπ.

Έδωσε χρήματα στην Κλίφορντ (130.000 δολάρια) για να μην προβεί σε αποκαλύψεις. Εκείνη έδωσε στον δικηγόρο υπογεγραμμένη τη συμφωνία τήρησης απορρήτου που είχε συντάξει ο Κοέν.

“Το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί φοβόμουν για την προσωπική μου ασφάλεια και αυτήν της οικογενείας μου” είχε πει η γυναίκα στο “60 Minutes”.

Ο Κοέν αποκάλυψε αργότερα πως το ποσό των 130.000 δολαρίων είχε προκύψει στις πολλές συζητήσεις που είχε με τον Τραμπ “κάτι που έκανα σε κάθε σχετική περίπτωση. Πήγαινα στο γραφείο του και συζητούσα το όποιο θέμα μαζί του”.

Η σχέση ωστόσο, αποκαλύφθηκε και η Κλίφορντ μήνυσε τους Τραμπ και Κοέν, για να ‘σπάσει’ το απόρρητο του εγγράφου που είχε υπογράψει.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο (παρ’ ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό), πριν προκύψει ο συμβιβασμός που επέτρεπε στην Κλίφορντ να μπορεί να πει στο εξής ό,τι ήθελε.

Άπαξ και αποφάσισε να πει την αλήθεια ο Κοέν, δεν παρέλειψε τίποτα

To Φεβρουάριο του 2018 ο Κοέν είχε δηλώσει στους New York Times πως ναι μεν, είχε δώσει 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ “εν τούτοις ο πρόεδρος δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτήν τη συναλλαγή. Δεν με αποζημίωσε έμμεσα ή άμεσα και τα χρήματα δεν προέρχονταν από το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας”.

Το 2019 ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής είπε τα ακριβώς αντίθετα. Αποκάλυπτε και τα πάντα. Για παράδειγμα, τι είχε συμβεί στην πρώτη επίσκεψη του στο Οβάλ Γραφείο, μετά την εκλογή του Τραμπ.

Ο επί χρόνια δικηγόρος και έμπιστος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ είχε πάει στον Λευκό Οίκο το μήνα Αύγουστο.

Έβλεπε έκθαμβος τους ιστορικούς πίνακες που υπήρχαν στο χώρο, όπως τους παρουσίαζε ο Τραμπ, όταν το αφεντικό του είπε “μην ανησυχείς Μάικλ. Σύντομα θα πάρεις τις επιταγές για τις δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, μέσω ταχυδρομείου”.

Εξήγησε πως τα λεφτά αυτά αφορούσαν τα χρήματα που είχε δώσει ο Κοέν στην Κλίφορντ από την τσέπη του και τα οποία του επέστρεφε ο Τραμπ με μηνιαίες δόσεις, ώστε να μην ‘φανούν’ στις κινήσεις του και προκληθεί ζήτημα.

Ταξινομούσε ψευδώς αυτά τα έξοδα προκαταβολή για τις υπηρεσίες του δικηγόρου.

Ο Κοέν διευκρίνισε ότι είχε συναντηθεί επανειλημμένα με τον Τραμπ για να συζητήσουν επί αυτών των πληρωμών.

Συνολικά ήταν 11.

Κάθε μία για το ποσό των 35.000 δολαρίων.

Όλο αυτό το project εκπονήθηκε και σε συνεργασία με τον Άλεν Βάισελμπεργκ, οικονομικό διευθυντή του Trump Organization. Που πριν λίγους μήνες βρέθηκε ένοχο για φορολογική απάτη.

Ο Κοέν κατέθεσε ότι ο Τραμπ ζήτησε από αυτόν και τον Βάισελμπεργκ να συνεργαστούν, για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο πληρωμής της Κλίφορντ.

Επειδή υπήρξε μια καθυστέρηση, η Κλίφορντ είχε αρχίσει να γίνεται ανήσυχη και άρα επικίνδυνη.

Τότε ο Κοέν ζήτησε από τον Βάισελμπεργκ να καλύψει το ποσό, εκείνος αρνήθηκε και του πρότεινε να αποταθεί σε φίλο του Τραμπ που προσπαθούσε να γίνει μέλος στο club των γηπέδων του γκολφ του πρώην προέδρου -ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό της συνδρομής.

Ο Κοέν όμως, δεν ήξερε καν πώς να έλθει σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο.

Αν όμως, δεν έκανε κάτι άμεσα, η ιστορία θα γινόταν πολύ σύντομα ταινία.

Πάντα σύμφωνα με τις καταθέσεις, ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, το μόνο που ένοιαζε τον Τραμπ ήταν να μην μπορούν να ‘συνδεθούν’ τα χρήματα με εκείνον. Έτσι ο Κοέν έκανε χρήση δικών του χρημάτων, τα οποία μέσω τρίτου (Essential Consultants) έφτασαν στην Ντάνιελς.

Το τραπεζικό αντίγραφο αυτού του τρίτου κατατέθηκε στο Trump Organization, μαζί με το αίτημα για επιστροφή τους.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να δώσουν 420.000 δολάρια στον Κοέν, για όσα χρειάστηκε να κάνει γενικά -όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Κλίφορντ, αλλά και για να ‘τσιμπηθούν’ τα αποτελέσματα δημοσκόπησης υπέρ του Τραμπ, τα οποία δημοσίευσε η Wall Street Journal. Του πλήρωσαν και τους φόρους, ενώ έδωσαν και μπόνους 60.000 δολαρίων.

Όλα αυτά τα χρήματα δόθηκαν σε διάρκεια 12 μηνών “ώστε να μπορούν να τα αναφέρουν στα βιβλία τους. Ό,τι ενέκριναν οι υπεύθυνοι του οργανισμού, περνούσε από τον Τραμπ. Τα πάντα χρειάζονταν την έγκριση του”.

Μεταξύ όμως, των επιταγών ήταν μια που είχε την υπογραφή του Τραμπ και μια άλλη που είχε την υπογραφή του γιου του, Ντόναλντ Jr.

Αυτές βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο έρευνας που κάνει ο -εκλεγμένος Δημοκρατικός- εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να απευθύνει κατηγορίες στον Τραμπ για “φερόμενη παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που σχετίζονται με τις πληρωμές”.

Η σχεδόν παραδοχή του Τραμπ και ο νόμος

Για την ιστορία, ο Τραμπ τιτίβισε το Μάιο του 2018 πως ο Κοέν λάμβανε μηνιαία πληρωμή, όχι από την προεκλογική καμπάνια, για λόγο που δεν αφορούσε την εκστρατεία. “Είχε να κάνει με αποζημίωση ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ δυο πλευρών, γνωστό ως Non Disclosure Agreement -ΝDA”.

Κατά την Post, η παραποίηση επαγγελματικών αρχείων είναι πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, αλλά μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα, εάν τα αρχεία παραποιηθούν για να καλύψουν ή να διαπράξουν άλλο έγκλημα.

Σε αυτήν την περίπτωση, το υποκείμενο έγκλημα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απόκρυψη της πραγματικής φύσης μιας δωρεάς εκστρατείας σε προεδρικές εκλογές.

Το γεγονός ότι η εκστρατεία ήταν ομοσπονδιακή, κάνει την υπόθεση ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί πως πλήρωσε για να προστατεύσει την οικογένεια του -όχι την εκστρατεία του. Ή ότι ενεργούσε κατ’ εντολή του δικηγόρου του. Που ήταν ο Κοέν.

Αυτός έχει ξεκαθαρίσει ότι “έκανα ό,τι ήξερα πως θέλει ο Τραμπ, τον οποίον προσπαθούσα να προστατέψω”.

Γιατί όμως, δεν είχε αυτό στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την κατάθεση του Κοέν (πριν παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακή φυλακή όπου έμεινε σχεδόν ένα χρόνο, έχοντας ομολογήσει την ενοχή του για διάφορες κατηγορίες -μεταξύ τους ήταν παραβίαση νόμων για τη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας για τις επιταγές που έδωσε στην Κλίφορντ);

Επειδή, όπως διάβασες στην αρχή, σε αυτά τα χρόνια απασχόλησε με ουκ ολίγα σκάνδαλα.

Δεν άφηνε ελεύθερο χρόνο στους εισαγγελείς να ασχοληθούν και με την υπόθεση του 2019. Τώρα από ό,τι φαίνεται, τον βρήκαν και βρήκαν και ‘έδαφος’ να κινηθούν εναντίον του Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα