Ο Andrew Tate στο Βουκουρέστι. AP

Ο ANDREW TATE ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΦΡΙΚΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Έγινε πολυεκατομμυριούχος σε λίγους μήνες, μέσω περιεχομένου που εμφάνισε στα social media και δη το TikTok. Σε αυτό παραβίασε τους περισσότερους κανόνες, εκφράζοντας τον ακραίο ρατσισμό, μισογυνισμό και σεξισμό του.

Ο Andrew Tate είναι 36 χρόνων. Η περιουσία του ξεπερνάει τα 46 εκατομμύρια ευρώ. Τα ‘έβγαλε’ τον τελευταίο χρόνο. Πώς; Ως “media personality”.

Στην πραγματικότητα, μέσω ακραίας εκδήλωσης του μισογυνισμού, του σεξισμού και του ρατσισμού του. Προώθησε την έμφυλη βία, αλλά δεν τον σταμάτησε κανείς.

Στο τέλος του 2022 είχε πάνω από 4.5 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, 4.500.000 στο Twitter, 600.000 συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube, ενώ τα βίντεο στο TikTok, με hashtag το TateSpeach είχαν περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια views.

Μπορούσε και “πουλούσε” τις ακραίες απόψεις, μολονότι κυκλοφορούσε ως “απειλή για τους νέους άνδρες” και “εκ των πιο επικίνδυνων ανδρών στο Internet”.

O τρόπος που έκανε δουλειά ήταν μέσω ‘πλημμύρας’ των social media, με βίντεο του. Επέλεγε τα πιο επίμαχα, ώστε να επιτύχει το μεγαλύτερο engagement και το μέγιστο δυνατό αριθμό προβολών. Έβαλε στο ‘παιχνίδι’ και τους μαθητές της σχολής που ‘έφτιαξε’, για να διδάσκει σε άνδρες πώς να γίνουν πλούσιοι.

(όχι, δεν κάνω πλάκα)

Η στρατηγική του χαρακτηρίστηκε από ειδικούς του κυβερνοχώρου ως “κατάφωρη προσπάθεια χειραγώγησης του αλγόριθμου” του TikTok και “τεχνητής ενίσχυσης του περιεχομένου του”.

Έτσι, σε ούτε τρεις μήνες έγινε πολυεκατομμυριούχος!

Τι έκαναν οι πλατφόρμες για όλα αυτά

Αν αναρωτιέσαι τι έκανε το TikTok, όσο το χρησιμοποιούσε (με όσους τρόπους διέθετε) ο Tate; Εν πολλοίς, τον άφηνε -ίσως και βοηθούσε, με την προώθηση του περιεχομένου του 36χρονου- να βγάζει χρήματα, για να βγάζει κι εκείνο. Σίγουρα δεν τον τιμώρησε, παρά τις εκκλήσεις γονιών να βοηθήσει το social media τα παιδιά τους -που είχαν γίνει φαν του τύπου αυτού.

Μετά τη σύλληψη του στη Ρουμανία (θα σου πω σε λίγο), εκπρόσωπος της πλατφόρμας είπε στην Guardian ότι “ερευνούσαμε ενεργά αν ο Tate παραβιάζει τους κανόνες, με το μισογυνισμό του που όπως άλλες ιδεολογίες και συμπεριφορές μίσους δεν είναι ανεκτές στο μέσο μας. Προσπαθούμε συνεχώς να ενισχύουμε τις πολιτικές και τις στρατηγικές επιβολής, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων διασφαλίσεων στο σύστημα συστάσεων μας”.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο όλα τα social networks απέβαλαν τον Tate, για πολλαπλές παραβιάσεις των κανόνων της κοινότητας και ρητορική μίσους.

Το Twitter τον δέχθηκε πίσω, στο πλαίσιο της χάρης που έδωσε ο Elon Musk στις 19/12 (γνωστή ως “Παρασκευή της Ελευθερίας”) στους πιο δημοφιλείς διαγεγραμμένους λογαριασμούς.

Βγάζει λεφτά και από τη φυλακή όπου βρίσκεται τώρα

Ο Tate συνεχίζει να βγάζει λεφτά (καθώς ‘κρατάει’ το κοινό του) και μετά την τελευταία του σύλληψη, για εμπλοκή σε οργανωμένο έγκλημα, human trafficking και βιασμό στη Ρουμανία, όπου μετακόμισε για τον κάτωθι λόγο.

Κατά 40% ζω στη Ρουμανία, επειδή οι νόμοι για σεξουαλικές επιθέσεις είναι πιο χαλαροί. Δεν είμαι βιαστής, αλλά μου αρέσει η ιδέα να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Μου αρέσει να είμαι ελεύθερος.

Τον Απρίλιο του 2022 έγινε έφοδος της αστυνομίας, στην έπαυλη του αδελφού του. Είχε προηγηθεί ενημέρωση από την αμερικανική Πρεσβεία πως ο ιδιοκτήτης κρατούσε μια Αμερικανίδα, παρά τη θέληση της. Τα αδέλφια Tate ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα -χωρίς να ασκηθεί δίωξη.

Οι αρχές ωστόσο, δεν σταμάτησαν τις έρευνες. Έτσι, το Δεκέμβριο έκαναν έντεκα επιδρομές και κατέσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία των αδελφών, που περιλαμβάνουν 10 ακίνητα και γη και 15 πολυτελή αυτοκίνητα. Κάποια είναι στο όνομα τους. Άλλα τυπικά ανήκουν στις εταιρίες που τους ανήκουν.

Την Παρασκευή 13/1 έκαναν άλλες επτά επιδρομές και κατασχέσεις.

Ό,τι ανήκει στον Andrew Tate -και πλέον ‘κρατούν’ οι Ρουμάνοι- μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις αποζημιώσεις που θα κερδίσουν τα θύματα του, εφόσον φυσικά καταδικαστεί ο 36χρονος.

Κρατείται από τις 29/12 του 2023, μαζί με τον αδελφό του και δυο γυναίκες και συνεχίζει να δημιουργεί περιεχόμενο από το κελί του. Την Πέμπτη 12/1 έχασε την έφεση κατά της κράτησης του. Συνεπώς θα περάσει άλλες 180 ημέρες στη φυλακή.

Παραμονή της σύλληψης του, είχε τιτιβίσει στην Greta Thunberg αυτό που ακολουθεί -με την απάντηση της 19χρονος ακτιβίστριας για το κλίμα να είναι ομολογουμένως, εξαιρετική.

Ακολούθως, ο Tate πόσταρε video με τον ίδιο να εμφανίζεται μπροστά από κουτιά πίτσας, με πούρο και ρόμπα. Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη. Η Thunberg προφανώς και δεν κρατήθηκε.

Το ‘φαινόμενο’ εμφανίστηκε το 2015

Ο Emory Andrew Tate γεννήθηκε (1/12/86) στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ -Washington DC. Ο Αφροαμερικανός πατέρας του ήταν μάστερ στο σκάκι και η μητέρα του οικονόμος. Μετά το διαζύγιο των γονιών του, μετακόμισε με την μητέρα του και τον αδελφό του στην Αγγλία. Ως παιδί έπαιζε σκάκι σε τουρνουά για ενήλικες.

Στα 19 άρχισε να προπονείται σε διάφορες πολεμικές τέχνες, ενώ δούλευε part-time στη βιομηχανία τηλεοπτικών διαφημίσεων. Ως kickboxer έφτασε στο Νο7 της κατηγορίας του (light-heavyweight) στη Μεγάλη Βρετανία.

Στα 23 πήρε τον πρώτο τίτλο. Λίγο αργότερα, ως King Cobra έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και το 2012 ήταν ο δεύτερος καλύτερος της light-heavyweight στον κόσμο. Το 2013 πήρε το παγκόσμιο. Μετά άρχισε η φθίνουσα πορεία.

Δυο χρόνια μετά, συνελήφθη μετά την κατηγορία που του απηύθυνε υπάλληλος του για βιασμό. Άλλη γυναίκα τον κατηγόρησε για επαναλαμβανόμενο στραγγαλισμό. Εκείνος δήλωσε αθώος -για όλα.

Η “περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις” τετραετής έρευνα που έκανε η εισαγγελία (Crown Prosecution Service) δεν βρήκε στοιχεία ικανά να ‘στηρίξουν’ την προοπτική καταδίκης.

Ο Tate είχε δηλώσει ότι πως “η αστυνομία βρήκε αθωωτικά μηνύματα στα τηλέφωνα των κοριτσιών” που είπαν όσα είπαν “για να τους δώσω χρήματα, επειδή τις είχα απολύσει” από την επιχείρηση online webcam που είχε στο Luton.

Για την ακρίβεια, πλήρωνε γυναίκες να παράγουν πορνογραφικό υλικό για το internet.

Οι δύο καταγγέλλουσες είχαν επισημάνει πως οι αρχές κακοδιαχειρίστηκαν την υπόθεση τους και ότι τα μηνύματα στα κινητά τους, είχαν να κάνουν με διάλογο για το αν έπρεπε να πουν στην αστυνομία πως είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Η αποβολή από το Big Brother και το “οι γυναίκες φέρουν ευθύνη για το βιασμό τους”

Η ζωή συνεχίστηκε και ο Τate εμφανίστηκε το 2016 μεταξύ των μετεχόντων του 17ου Big Brother.

Τα απαράδεκτα -για την ανθρωπότητα- σχόλια που έκανε οδήγησαν στην αποβολή του την 6η ημέρα του show.

Στην έξοδο του από το σπίτι του Big Brother, έπαιξε σημαντικό ρόλο το βίντεο που τον έδειχνε να χτυπά μια γυναίκα με ζώνη, απειλώντας την με ακόμα περισσότερη βία “εάν μου ξαναστείλεις μήνυμα”.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει, είπε πως επρόκειτο για ‘role-play’ με την σύντροφο του. Δημοσίευσε και χαμογελαστή selfie μαζί της.

Ακολούθησε βίντεο με τον ίδιο να λέει σε μια γυναίκα να μετρήσει τις μελανιές που της προκάλεσε. Εκείνη διέψευσε πως κακοποιήθηκε.

Μετά την είσοδο του στον κόσμο του διαδικτύου, ο Tate αποφάσισε πως είχε έλθει η ώρα να πει τις αλήθειες του.

Τότε ήταν που ‘ξεδίπλωσε’ όλες τις πτυχές του (του ακραίου, του ομοφοβικού, του μισογύνη και του ρατσιστή).

‘Καριέρα’ που είχε αρχίσει από το Facebook, όταν το 2018 έγραψε θρήνησε την “παρακμή του δυτικού πολιτισμού”, όταν είδε στο αεροδρόμιο Heathrow. αφίσα που “ενθάρρυνε τα κορίτσια να πάνε διακοπές, αντί να είναι στοργικές μητέρες και πιστές σύζυγοι”.

Το Twitter τον banαρε δυο φορές για σχόλια που αφορούσαν το #metoo. Το lowlight του (γιατί highlight δεν το λες) ήταν το “οι γυναίκες που βιάζονται, φέρουν κάποια ευθύνη που βρέθηκαν στη θέση να τους επιτεθούν”.

Για τις παντρεμένες γυναίκες που βγάζουν χρήματα μέσω του OnlyFans (υπηρεσία μέσω της οποίας μεταξύ άλλων, ιερόδουλες βγάζουν χρήματα, από την παραγωγή πορνογραφικού υλικού), είχε αναφέρει ότι πρέπει να δίνουν ποσοστό στους συζύγους τους “γιατί τους ανήκουν”.

“To #metoo δεν βοήθησε τις γυναίκες. Αυτό που έκανε ήταν να ‘καταστρέψει’ την ασφάλεια των ανδρών. Οι γυναίκες πρέπει να σκάνε, να κάνουν παιδιά, να κάθονται σπίτι, να μην κάνουν θόρυβο και να φτιάχνουν καφέ.

Στα αγαπημένα του θέματα ήταν οι σωματικές επιθέσεις κατά γυναικών, το πέταγμα των πραγμάτων που τους ανήκαν και το ‘κλείδωμα’ της πόρτας για να μη βγαίνουν από το σπίτι.

Χαρακτηριστικά, στην ερώτηση ακόλουθου του για το πώς θα αντιδρούσε αν η σύντροφος του τον κατηγορούσε πως την απατά, είχε απαντήσει σε βίντεο που ‘ανέβασε’ στο YouTube πως “βγάζεις το μαχαίρι, το χτυπάς στο πρόσωπο της, την πιάνεις από το λαιμό και της λες ‘σκάσε σκύλα’”.

Παρεμπιπτόντως, έχει πει πως προτιμά γυναίκες 18-19 χρόνων, γιατί “μπορείς να αφήσεις το αποτύπωμα σου”.

Όταν ‘τιμωρούσαν’ ένα λογαριασμό του, έφτιαχνε άλλον και συνέχιζε ακάθεκτος, περνώντας σιγά σιγά και σε άλλα social media. Στο TikTok έκανε τη μεγαλύτερη επιτυχία.

Διαφήμισε το ‘προϊόν’ του κατά τον τρόπο που ακολουθεί: “Θέλω να βοηθήσω τα αγόρια και τους άνδρες, να αποδράσουν από το Μatrix, να γίνουν πλούσιοι και επιτυχημένοι με τις γυναίκες”.

Tι είναι το Matrix του Tate

Οι τοξικοί μισογύνηδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, γιατί τιμωρούνται από τα social media -που έχουν κανόνες λειτουργίας της κοινότητας και επιβάλουν τιμωρίες.

Ο Tate και οι ‘φίλοι’ του βρήκαν έναν τρόπο να λένε αυτά που θέλουν, αποφεύγοντας το ραντάρ του νόμου: το αριστούργημα των 90s με τίτλο Matrix.

Όπως έχει πει “πρόκειται για τα συστήματα που δημιουργούνται από την κοινωνία που έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα να υποδουλώνουν”.

Eύλογα (στο δικό του το μυαλό) μετά την τελευταία δίωξη, έγραψε το εξής στο τεράστιο κοινό του.

Έφτιαξε σχολή για να διδάσκει τη γνώση: το Hustler’s University

Προφανώς και η βοήθεια προς άνδρες που θέλουν να γίνουν πλούσιοι δεν ήταν δωρεάν: δημιούργησε το Hustler’s University, ένα διαδικτυακό μάθημα για όσους (προφανώς άνδρες) ήθελαν να μάθουν πώς να βγάλουν λεφτά, από 13 χρόνων και πάνω.

Η τιμή ήταν στα 43 ευρώ το μήνα.

Με αυτό το ποσό οι ενδιαφέρομενοι αποκτούσαν πρόσβαση “σε 12 πολυεκατομμυριούχους ειδικούς στον τομέα τους”. Τα ‘μαθήματα’ περιλάμβαναν το copywriting, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την κρυπτογράφηση και οδηγίες για freelancing και μετοχές.

Το ‘τυράκι’ για τους ‘μαθητές’ του ήταν πως κέρδιζαν 48% προμήθεια για κάθε άτομο που πήγαιναν στο ‘πανεπιστήμιο’. Επίσης, τους ενθάρρυνε να διαδίδουν όσα μάθαιναν σε όλες τις πλατφόρμες. Έτσι, γέμιζαν όλες με τη φάτσα και το μίσος του Tate.

Έχει υπερήφανους οπαδούς -μεταξύ τους είναι και γυναίκες

Οπαδοί του λένε πως εμπνέει τους άνδρες να είναι υπερήφανοι για την αρρενωπότητα του, καθώς το Matrix ‘λειτουργεί’ μόνο αν είναι αδύναμοι. Επίσης “μιλά για το κλίμα και τον Covid, σημαντικά εργαλεία που χρησιμοποιεί το Matrix για να σε ελέγχει”.

Παρεμπιπτόντως, αυτό το έγραψε γυναίκα.

Από το 1 έως το 10, πόσο προβληματισμένος/προβληματισμένη αισθάνεσαι;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα