Τατουάζ Pexels / Brett Sayles

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ “ΦΟΡΑΕΙ” ΣΤΟ TATTOO ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

5 καλλιτέχνες της δερματοστιξίας μιλούν για τις "μόδες" και θυμούνται φορτισμένες ιστορίες για τατουάζ που είχαν ιδιαίτερο νόημα.

Το καθιερωμένο φεστιβάλ τατού “Athens Tattoo Convention” πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, επιστρέφει και φέτος με άγριες διαθέσεις το τριήμερο 12, 13 και 14 Μαΐου στο ΤΑΕ ΚWON DO. Η διοργάνωση κλείνει τα 15 της χρόνια και τα γιορτάζει με ένα τριήμερο, το οποίο οι διοργανωτές περιγράφουν ως πραγματική “υπερπαραγωγή”.

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε ως εσωτερική ανάγκη μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που τους συνέδεε η αγάπη για την τέχνη και την κουλτούρα της δερματοστιξίας έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα μεγάλο διεθνή καταξιωμένο θεσμό, μια ετήσια παγκόσμια συνάντηση των ink lovers, που μετράει αυτά τα 15 χρόνια 4.500 συμμετοχές, 600.000 επισκέπτες.

Φέτος, το τεράστιο urban party του Athens Tattoo Convention υπόσχεται ότι θα είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένο και θα έχει φυσικά ξεκάθαρο εορταστικό χαρακτήρα: 400 καλλιτέχνες που αποτελούν την enfant gâté των tattoo artists από εξωτερικό και Ελλάδα, διαγωνίζονται και προβάλλουν την τέχνη τους με live tattooing και tattoo contests, ενώ οι παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν: Dj sets, Live Bands (η εκρηκτική Πηνελόπη Αναστασοπούλου είναι η “mama sings fire”), Food & Drinks, Art Exhibitions, Game Rooms, Graffiti Show, Bike and Skate Show, Κids Playground, Body Painting, Show Acrobatics και εντυπωσιακά fire perfomances από την Τόνια Μπανίλα.

Athens Tattoo Convention

Πέρυσι τέτοιο καιρό στο πλαίσιο της 14ης διοργάνωσης είχαν μιλήσει στο MAGAZINE τέσσερις γυναίκες tattoo artists, σχολιάζοντας τις μόδες, τις προκλήσεις του επαγγέλματος, αλλά και το κατά πόσο είναι ανδροκρατούμενος ή όχι ο χώρος του τατουάζ.

Φέτος, λίγο πριν από το τριήμερο συνάντησης της αφρόκρεμας των tattoo lovers διαλέξαμε 5 καλλιτέχνες για να πάρουμε μία γεύση από τη δουλειά τους και την ανθρωποκεντρική φύση του επαγγέλματος που είναι το πάθος τους.

Ο καθένας “φοράει” στο tattoo την προσωπική του ιστορία, τα βιώματά του

Αναφορικά με το αν υπάρχει μόδα στα τατουάζ και το πώς έχουν αλλάξει οι επιλογές των πελατών μέσα στα χρόνια ο tattoo artist Alex Gotza μας απαντάει:

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση περί ‘μόδας’ στα tattoo δεν με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Υπάρχουν τάσεις σε στιλ που από μέρος σε μέρος κι από χώρα σε χώρα αλλάζουν. Στις μέρες μας, που ο όγκος των πληροφοριών και των εικόνων μέσω του internet και των social media είναι τεράστιος, ο περισσότερος κόσμος έχει πλέον ενημερωθεί κι ‘εκπαιδεύσει’ τη ματιά του. Έτσι, έρχεται στα περισσότερα στούντιο κατασταλαγμένος, αναζητώντας τους κατάλληλους artists, αναλόγως με το στιλ που προτιμάει ώστε να τον βοηθήσουν και να δημιουργήσουν ένα custom σχέδιο βασισμένο στις ιδέες του. Σίγουρα μέσα απ’ όλη αυτή την υπερπληροφόρηση υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι θέλουν απλώς να έχουν κάτι πιο διακοσμητικό επάνω τους και ακολουθούν ‘τάσεις’ ζητώντας πράγματα που έχουν δει κάπου χωρίς ουσιαστικά να είναι μια δικιά τους ιδέα ή ανάγκη.

O tattoo artist Alex Gotza Vasilis Stavrakoudis


Προσωπικά πιστεύω ότι το tattoo δεν είναι μόδα. Είναι κάτι πιο ουσιώδες. Θα μπορούσες να το πεις και τρόπο ζωής. Πιστεύω ότι κάποιοι πελάτες έχουν αρχίσει και γίνονται λίγο πιο συνειδητοποιημένοι μιας και τα tattoo έχουν αρχίσει και γίνονται κοινωνικά αποδεκτά. Anthony V

Εκεί μπορούμε να μιλήσουμε για ‘μόδες’ καθώς το tattoo φεύγει απ’ την καλλιτεχνία και την προσωπική αισθητική και εκπίπτει στο κοπιάρισμα ξένων ιδεών και προτάσεων, κυρίως διασημοτήτων ή trend των social media. Η εξέλιξη του tattoo σαν τέχνη, η ταχύτατη και η καθημερινή εισαγωγή νέων σχεδιαστικών τεχνικών και ιδεών, καθώς και η ανακύκλωση κι ο επαναπροσδιορισμός παλαιότερων βοηθούν τη συνεχή αναβάθμισή του σε μια μορφή τέχνης ισάξιας των ήδη υπαρχόντων εικαστικών τεχνών μακριά απ’ την περιθωριοποιημένη αντίληψη και προκατάληψη που υπήρχε χρόνια πριν.”

Ο Anthony V (Eternal Mark Tattoo Studio) που ειδικεύεται στα black n grey τατουάζ πιστεύει ότι τα tattoo trends αλλάζουν συνεχώς και τακτικά και μας λέει: “Προσωπικά πιστεύω ότι το tattoo δεν είναι μόδα. Είναι κάτι πιο ουσιώδες. Θα μπορούσες να το πεις και τρόπο ζωής. Πιστεύω ότι κάποιοι πελάτες έχουν αρχίσει και γίνονται λίγο πιο συνειδητοποιημένοι μιας και τα tattoo έχουν αρχίσει και γίνονται κοινωνικά αποδεκτά. Σαφώς υπάρχουν και άνθρωποι που θα κάνουν ένα tattoo επειδή το θεωρούν μόδα ή trend.

Ο Nikos Dobo (Eternal Mark Tattoo Studio), που ειδικεύεται στο black n grey, πιστεύει πώς της μόδας, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν γίνει τα ρεαλιστικά πορτρέτα. “Ό,τι και αν είναι αυτό. Είτε κάποιο κρανίο είτε κάποιο γυναικείο πρόσωπο. Οτιδήποτε έχει να κάνει με ρεαλισμό. Το βλέπεις σχεδόν παντού” μας λέει.

Καθώς οι επιλογές πάνω στα σχέδια είναι άπειρες, οι άνθρωποι προτιμούν τα ρεαλιστικά και τα σχέδια με νόημα και σημασία για εκείνους Athens Tattoo Convention

Ο Rapid (Dark Side Tattoo) θεωρεί από την εμπειρία του ότι τα ασπρόμαυρα tattoo κάθε είδους είναι αυτά που έχουν περισσότερη ζήτηση. “Τόσο τα ρεαλιστικά όσο και τα traditional old school tattoo είναι αυτά που για αρκετά χρόνια βρίσκονται στην κορυφή ζήτησης των πελατών. Και τα δύο αυτά tattoo style είναι τα πιο διαδεδομένα αυτή την στιγμή και γι’ αυτό πιστεύω πως είναι και τα επικρατέστερα στις επιλογές των πελατών. Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου η τέχνη του tattoo αφομοιώνεται από την κοινωνία όλο και περισσότερο, δεδομένου ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι, κάθε κοινωνικής τάξης και ηλικίας, επιλέγουν tattoo μεγαλύτερου μεγέθους, για παράδειγμα ολόκληρα ‘μανίκια’ σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η διαδικασία του tattoo χρειάζεται συγκέντρωση, καλή επικοινωνία αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ artist και πελάτη – κι όταν αυτή η συνθήκη λειτουργεί επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Alex Gotza

O tattoo artist Jordan (Dark Side Tattoo) Athens Tattoo Convention

Ο Jordan (Dark Side Tattoo) επιβεβαιώνει ότι η κουλτούρα του tattoo έχει επεκταθεί παρά πολύ και η τέχνη της δερματοστιξίας εξελίσσεται κάθε μέρα: “Ο πελάτης πλέον έχει πολλές πληροφορίες, πολλές εικόνες και λιγότερα ταμπού. Και σε αυτό έγκειται η κοινωνική ‘επανάσταση’. Πλέον δεν φοβάσαι τον στιγματισμό, η κοινωνία αντιμετωπίζει το tattoo σαν κόσμημα. Όσον αφορά τις επιλογές των πελατών, αυτές είναι πάντα ποικίλες και προσωπικές. Και αυτό είναι το όμορφο στην τέχνη μας. Ο καθένας ‘φοράει’ την προσωπική του ιστορία, τα βιώματά του.”

“Τα μεγάλα τατουάζ θέλουν χρόνο και υπομονή”

Τους καλύτερους πελάτες μπορούμε να τους φανταστούμε ποιοι είναι όμως οι λιγότερο αγαπημένοι πελάτες ενός tattoo artist;

O Alex Gotza τα τελευταία 12 χρόνια ειδικεύεται στο Neotraditional και Dark Neotraditional που είναι ένα στιλ με μεγάλη ελευθερία έκφρασης και με πολλές επιρροές από παλαιότερα και νεότερα στιλ ζωγραφικής. Βέβαια για να φτάσει κάποιος στο σημείο να πει πως έχει βρει το στιλ του, κατά τη γνώμη του, πρέπει να περάσει και να δει, αν όχι όλα, τα περισσότερα στιλ και είδη της τέχνης αυτής ώστε να έχει τις γνώσεις και την εμπειρία για να δημιουργήσει τον προσωπικό του καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Σίγουρα χρειάζεται πολλή προσπάθεια, έρευνα και χρόνος στη ζωγραφική για να βελτιστοποιηθεί ένας tattoo artist σχεδιαστικά.

Μετά από τόσα χρόνια τριβής και δουλειάς με το συγκεκριμένο αντικείμενο πιστεύω πως οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι οι επεμβατικοί και αγενείς πελάτες. Είναι εκείνοι που έρχονται στο στούντιο και ενώ προσπαθείς να τους βοηθήσεις με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο σχεδιάζοντας και δημιουργώντας κάτι γι’ αυτούς, μπορεί να σου πάρουν το μολύβι χωρίς να σε ρωτήσουν, να παρέμβουν με αγένεια προς το πρόσωπό σου, υποτιμώντας σε ως καλλιτέχνη αλλά και ως εργαζόμενο χωρίς να ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Μια άλλη κατηγορία είναι οι ‘ξερόλες’ και φωνακλάδες που δεν σέβονται τη δουλειά που γίνεται στο χώρο. Η διαδικασία του tattoo χρειάζεται συγκέντρωση, καλή επικοινωνία αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ artist και πελάτη κι όταν αυτή η συνθήκη λειτουργεί επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα” μας λέει ο Alex Gotza.

O tattoo artist Anthony V (Eternal Mark Tattoo Studio) Athens Tattoo Convention


Ο Anthony V παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποιοι πελάτες ανυπόμονοι και πιεστικοί. “Αυτοί που έρχονται και θέλουν ένα σχέδιο εδώ και τώρα. Φυσικά αναφέρομαι σε σχετικά μεγάλα και custom σχέδια. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ετοιμαστεί το design, αφού πρώτα έχουμε συζητήσει όλα τα απαιτούμενα. Σε όλα χρειάζεται χρόνος και υπομονή, πόσο μάλλον στο tattoo το οποίο θα μείνει πάνω στο σώμα μας για πάντα” μάς λέει.

Ο Nikos Dobo (Eternal Mark Tattoo Studio) μας λέει: “Θεωρώ πως για τους περισσότερους tattoo artists είναι οι πελάτες που κάνουν παζάρια πάνω στην τιμή που τους λες για ένα σχέδιο. Οι λιγότεροι αγαπημένοι πελάτες για μένα μπορώ να πω πως είναι αυτοί που την τελευταία στιγμή ‘κάτι τους έτυχε και δεν μπορούν να έρθουν’ (χαχαχα). Αλλά εννοείται όλους τους αγαπάμε. Άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο.

Ένας πατέρας μού ζήτησε να κάνουμε τατουάζ πάνω του, την ίδια ουλή που είχε ο γιος του στην κοιλιά του. Μου είπε ότι το καλοκαίρι ο γιος του δεν ένιωθε άνετα στη θάλασσα χωρίς μπλούζα, λόγω της ουλής. Nikos Dobo

O tattoo artist Rapid (Dark Side Tattoo) Athens Tattoo Convention

Ο Rapid ειδικεύεται στα neotraditional tattoo, τα οποία είναι tattoo χρωματιστά και ασπρόμαυρα με έντονες γραμμές και αρκετή λεπτομέρεια. Αυτό το tattoo style έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό, δίνοντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. “Τα neotraditional tattoo είναι γνωστά για την εκφραστικότητά τους και για μένα είναι μεγάλη τιμή που μπορώ και δημιουργώ κάτι τόσο μοναδικό για τους πελάτες μου, που είναι εξίσου αγαπημένοι και ευπρόσδεκτοι. Οι ιδιαιτερότητες του καθενός άλλωστε, είναι και αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς και ενδιαφέροντες για εμάς που τους εξυπηρετούμε.”

Ο Jordan ειδικεύεται στα fine line tattoo, πιο συγκεκριμένα ασπρόμαυρα tattoo με πολύ λεπτές γραμμές και σκιές. Αυτό που τα ξεχωρίζει είναι ότι παρά το μικρό τους μέγεθος, μπορούν να έχουν πολλή λεπτομέρεια. Δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους πελάτες. “Δε θα μπορούσα ποτέ να συγκρίνω τους πελάτες μου γιατί ο καθένας τους είναι μοναδικός. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να συναντώ και να έρχομαι σε επαφή με διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αγαπάω ακόμη περισσότερο αυτό που κάνω” μας λέει.

Ένα αναπηρικό αμαξίδιο με μια καρδιά

Κάθε τατουάζ, πολύ συχνά, έχει μία ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκείνον που το ψάχνει, το νοηματοδοτεί και το “χτυπάει” στο σώμα του. Πίσω από τα σχέδια υπάρχουν συχνά κάποιες πολύ ιδιαίτερες ανθρώπινες ιστορίες, που επηρεάζουν και τον ίδιο τον tattoo artist.

O tattoo artist Nikos Dobo (Eternal Mark Tattoo Studio) Athens Tattoo Convention


Nikos Dobo: “Θυμάμαι έναν πελάτη είναι η αλήθεια που με συγκίνησε όντως πολύ. Είχε έρθει ένας κύριος γύρω στα 40 από την Γερμανία μαζί με τον γιο του ο οποίος είχε μια ουλή από μεγάλο σκίσιμο στην κοιλιά. Ο πατέρας του μου ζήτησε να κάνουμε την ουλή που είχε ο γιος του πάνω του. Μου είχε πει ότι το καλοκαίρι ο γιος του δεν ένιωθε άνετα να πηγαίνει διακοπές, κυρίως για μπάνιο στη θάλασσα χωρίς μπλούζα λόγω της ουλής. Ήταν ένα συμβάν που με συγκίνησε πολύ και θα μου μείνει αξέχαστο.

Μια κοπέλα μου ζήτησε να της κάνω τατουάζ ένα αναπηρικό αμαξίδιο με μια καρδιά. Μου εξήγησε ότι ο σύντροφός της είχε υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα και είχε μείνει παράλυτος. Η καρδιά ήταν έκφραση στήριξης. Rapid

Alex Gotza: “Μετά από 21 χρόνια ενασχόλησής μου με το tattoo μου είναι δύσκολο να απομονώσω και να θυμηθώ συγκεκριμένες ιστορίες ανθρώπων που έχουν έρθει και κάνει κάποιο τόσο προσωπικό σχέδιο. Αυτό που κρατάω είναι το κοινό συναίσθημα που βιώνουμε όλοι μας όταν μιλάμε για απώλειες ή ασθένειες τόσο ανθρώπων όσο και ζώων. Αυτό που κρατώ απ’ αυτές τις συναντήσεις είναι η προσπάθεια που καταβάλλω ώστε να αποτυπώσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα την ιδέα τους ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο σχέδιο μακριά από το στιλ μου. Το tattoo πέραν του καλλιτεχνικού κομματιού και της σημειολογίας του είναι και μια εφ’ όρου ζωής σύνδεση μεταξύ πελάτη και artist καθώς ο άνθρωπος που θα το ‘κουβαλάει’ επάνω του θα σε θυμάται μια ζωή. Αντίστοιχα κι εσύ σίγουρα κρατάς στη μνήμη, σαν ψηφιδωτό, στιγμές και εικόνες ανθρώπων που θα σ’ ακολουθούν για πάντα, έστω σαν αίσθηση αν όχι σαν ολόκληρη ιστορία.

Athens Tattoo Convention

Anthony V: “Υπάρχουν αρκετές τέτοιες ιστορίες στις οποίες θα μπορούσα να αναφερθώ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών έχει να κάνει με ένα design το οποίο αφορά απώλεια κοντινού ή συγγενικού προσώπου του πελάτη.

Rapid: ”Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και συγκινητικά tattoo που έχω κάνει στην καριέρα μου ως tattoo artist ήταν όταν μου ζήτησε μια κοπέλα ένα αναπηρικό αμαξίδιο με μια καρδιά. Μου εξήγησε ότι ο σύντροφός της είχε υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα και χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο. Η επιλογή της καρδιάς στο τατουάζ αποτέλεσε έναν τρόπο έκφρασης αγάπης και υποστήριξης για τον αγαπημένο της. Αυτό ήταν ένα συμβάν που με συγκίνησε βαθιά και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Προσωπικά η δική μου πιο συγκινητική στιγμή στον χώρο, ήταν όταν έκανα tattoo στην μητέρα μου, η οποία είναι δίπλα μου πάντα και με στήριξε πολύ από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη του tattoo. Jordan

Jordan: “Κάθε tattoo κρύβει μια ιστορία από πίσω. Παίρνουμε μια ιδέα, μια ανάμνηση και την αποτυπώνουμε στο σώμα. Προσωπικά η δική μου πιο συγκινητική στιγμή στον χώρο, ήταν όταν έκανα tattoo στην μητέρα μου, η οποία είναι δίπλα μου πάντα και με στήριξε πολύ από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη του tattoo. To tattoo αυτό αν και απλό, δεδομένου ότι ήταν το περίγραμμα μιας φωτογραφίας από το σκυλάκι μας, ήταν και θα είναι από τα πιο συγκινητικά tattoo της καριέρας μου.”

**Να σημειώσουμε ότι το Athens Tattoo Convention στηρίζει από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του τον Οργανισμό Make A Wish. Μέσω της ενέργειας STAR YOUR BODY, στην οποία ο επισκέπτης κάνει ένα τατού από επιλεγμένα σχέδια αστεριών, το 100% του αντιτίμου πάει στον οργανισμό και την πραγματοποίηση ευχών παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Μέχρι σήμερα οι καλλιτέχνες της διοργάνωσης έχουν ζωγραφίσει περισσότερα από 5.000 αστεράκια και συνεχίζουν!

Οι Mamasingsfire με την Π. Αναστασοπούλου στο Athens Tattoo Convention

15ο ATHENS TATTOO CONVENTION – 12, 13 & 14 Μαΐου /athenstattooconvention.gr/TAE KWON DO. Παρασκευή 14:00 – 23:00, Σάββατο 11:00 – 24:00, Κυριακή 11:00 – 22:00./ Προπώληση: viva.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα