Η περίφημη είσοδος του Musk στα κεντρικά του Twitter με τον νιπτήρα. AP

ΟΙ “ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΦΙΛΟΙ” ΤΟΥ ELON MUSK ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ TWITTER

Ο νεποτισμός κάνει πάρτι σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΔΣ του Twitter. Όπως πάντα, ο Elon Musk διάλεξε ό,τι πιο κοντινό έχει σε φίλους.

Aπό την ημέρα που έκανε δικό του το Twitter ο Elon Musk έχουν συμβεί -πάρα- πολλά και διάφορα. Την Παρασκευή 4/11 απέλυσε το 50% των εργαζομένων στον κολοσσό, από όλα τα τμήματα.

Λίγες ώρες μετά, το αφεντικό διαπίστωσε ότι μεταξύ αυτών που αποχώρησαν ήταν και κάποιοι των οποίων η παρουσία ήταν ζωτικής σημασίας για το social network. Και τους κάλεσε πίσω.

Θα σκέφτεστε πως συμβαίνουν αυτά στις ‘ζωντανές εκπομπές’.

Βέβαια, ο Musk δεν τα κάνει όλα μόνος (φευ). Έχει επιλέξει και τα άτομα της ‘αυλής’ του ή αλλιώς του ΔΣ του “ένα μικρό συμβούλιο υπολοχαγών που εφαρμόζουν το όραμα του”, όπως γράφει η Washington Post.

Δεν είναι απλά συνεργάτες αλλά ό,τι πιο κοντινό έχει ο Musk σε φίλους -με πολλούς να αμφισβητούν εντόνως πως έχει φίλους-, ο οποίος είναι γνωστός για την προτίμηση ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται για πάρα πολλά χρόνια.

Η ομάδα του Twitter περιλαμβάνει τον προσωπικό δικηγόρο του πλουσιότερου ανθρώπου της Γης, τον επικεφαλής του προσωπικού του, ένα ζευγάρι φίλους επενδυτών και κάποιον που ήταν στην πλατφόρμα, έως το 2019.

Ας τους ‘γνωρίσουμε’, αφού σου πω ότι οι τρεις δεν έχουν λογαριασμό στο Twitter -τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Jared Birchall

Το δεξί χέρι του Musk είναι ο Μορμόνος, πατέρας πέντε παιδιών και εμπνευστής της ιδέας εξαγοράς του Twitter, Jared Birchall. O δισεκατομμυριούχος τον έχει εμπιστευτεί για διευθύνοντα σύμβουλο της Neuralink (star-up τεχνολογίας με στόχο την κατασκευή ενός εμφυτεύματος εγκεφάλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τετραπληγικούς ασθενείς) και διευθυντή της εταιρίας κατασκευής σηράγγων (Boring Co). Σίγουρα είναι εκείνος που έκανε τα δέοντα, για να βρει το ρευστό που χρειαζόταν ο φίλος του ώστε να αγοράσει το Twitter.

Συνοπτικά, είναι αυτός που λέει την τελευταία λέξη για ό,τι αφορά τον Musk (από την πρόσληψη νταντάδων για τα παιδιά του, έως τις επενδύσεις του), καθώς απολαμβάνει ‘τυφλής’ εμπιστοσύνης.

Ο πτυχιούχος καλών τεχνών, αφοσιώθηκε στα οικονομικά και έγινε αναλυτής για την Goldman Sachs πριν περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της Morgan Stanley και γνωστός για τον τρόπο που διαχειριζόταν όσα ανήκαν στους πολύ πλούσιους πελάτες του -μεταξύ των οποίων ήταν και ο Musk που τον προσέλαβε το 2016, για να αναλάβει την Excession LLC (βλ. εκεί ανήκει όλη η προσωπική περιουσία του ανθρώπου που θέλει να βρει σπίτι στο διάστημα).

Jason Calacanis

Ο ελληνικής καταγωγής Jason Calacanis γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, έχει πτυχίο στη ψυχολογία και η πρώτη του δουλειά ήταν αυτή του δημοσιογράφου. Κάλυπτε το ρεπορτάζ της βιομηχανίας του Internet, στη Νέα Υόρκη.

Ο εμπνευστής του fatblogging (όπως έχει πει, κουράστηκε να είναι υπέρβαρος και ακολούθησε πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης, ενημερώνοντας στο blog του για κάθε βήμα) ήταν μεταξύ των ιδρυτών της Weblogs Inc που πουλήθηκε στην ΑΟL και από το 2009 είναι

angel investor (έφτιαξε το Οpen Angel Forum), επενδύοντας σε τεχνολογικές startups. Έγινε γνωστός παντού, όταν επένδυσε στην Uber, όταν η αξία της ήταν στα 5.000.000 δολ. Σήμερα είναι 55.83 δισεκατομμύρια δολ. Παρεμπιπτόντως, έχει και podcast.

Εδώ και χρόνια συνεργάζεται με τον Musk, ενώ ήταν αυτός που πρότεινε στο ‘αφεντικό’ πώς θα αλλάξει το Twitter, πριν γίνει η εξαγορά.

Σε προσωπικά emails προς τον Musk, ο Calacanis πρότεινε στο Twitter να απαιτήσει από τους υπαλλήλους να επιστρέφουν στο γραφείο για τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα (“έτσι θα μειωθεί το εργατικό δυναμικό κατά 20%, μέσω εθελούσιων αποχωρήσεων).

Επέκρινε τις premium λειτουργίες του Twitter και πρότεινε την επέκταση των επαληθευμένων σημάτων (verified badge) σε περισσότερους χρήστες. Επίσης, στα ίδια έγγραφα είχε χαρακτηρίσει ως ‘δουλειά όνειρο’ το πόστο του νέου διευθύνοντα συμβούλου του Twitter. Ο Μusk τον έκανε “προγραμματιστή λογισμικού” -στα χαρτιά πάντα.

David Sacks

Ο Calacanis έχει το podcast μαζί με τον David Sacks (ο τίτλος είναι All In και ασχολούνται με τα πάντα), φίλο και συνεργάτη του Musk από όταν ήταν (μαζί) στο PayPal, στις αρχές του 2000.

Ήταν και μέλος της PayPal Mafia (μαζί με τον Musk και τον Peter Thiel -με τους οποίους ίδρυσαν ουκ ολίγες εταιρίες). Ο Sacks έγινε angel investor σε διάφορες startups που έγιναν πολύ επιτυχημένες (Airbnb, Facebook, Slack, Uber κλπ).

Ο πτυχιούχος οικονομολόγος και νομικός (από το Stanford και το University of Chicago, αντίστοιχα) είναι staff software engineer στο Twitter και εξ αυτών που συντηρούν, με τις δωρεές τους, τους Ρεπουμπλικάνους.

Είχε γράψει (με τον Thiel) το βιβλίο με τίτλο The Diversity Myth, στο οποίο επέκρινε την πολυπολιτισμικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν τον ρωτήσεις τώρα για αυτό, δεν θυμάται πολλά (προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί). Το κοινωνικό δίκτυο χώρων εργασίας, Yammer ήταν δικό του ‘παιδί’ -τώρα ανήκει στη Microsoft που το αγόρασε για 1.200.000.000 δολ. Το 2012.

Αlex Spiro

O Alex Spiro έχει εκπροσωπήσει τους μεγαλύτερους celebrities. Lannis Waters/Palm Beach Post/AP Photo

Ο πτυχιούχος βιοψυχολογίας από το Tuffs University και νομικής από το Harvard, πρώην υπάλληλος της CIA και πρώην εισαγγελέας, έχει κάνει πολύ μεγάλη καριέρα ως ακριβοπληρωμένος δικηγόρος διασημοτήτων.

Έχει εκπροσωπήσει τον Aaron Hernandez στην υπόθεση της διπλής δολοφονίας του 2015, έκανε τη Νέα Υόρκη να δώσει στον Thabo Sefolosha αποζημίωση 4.000.000 δολαρίων -κατηγόρησε πέντε αστυνομικούς για λανθασμένη σύλληψη και χρήση εκτεταμένης βίας, ζήτησε και εξασφάλισε τη συνεργασία του Jay Z για την αθώωση του 21 Savage (μετά τη σύλληψη του για παράνομη διαμονή στις ΗΠΑ), μετά εκπροσώπησε τον ίδιο τον Jay Z σε υπόθεση που τον έκανε κατά 4.500.000 δολάρια πλουσιότερο κλπ, κλπ.

Τελευταία ανέλαβε τον Kanye West, στη διαμάχη του με κολοσσό ενδυμάτων των ΗΠΑ.

Εξυπακούεται πως έχει εκπροσωπήσει και τον Musk α) σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, για προσβλητικά σχόλια, στο Twitter, σε δύτη που πήρε μέρος στη διάσωση των παιδιών στην Ταϊλάνδη και β) όταν το Twitter μήνυσε τον Musk, επειδή υπαναχώρησε της συμφωνίας εξαγοράς.

Πλέον διαχειρίζεται τις ομάδες νομικών, κυβερνητικών σχέσεων, πολιτικής και μάρκετινγκ στο Twitter.

Οι δυο που θα βοηθήσουν με τρόπο που δεν έχει γίνει γνωστός

Antonio Gracias

Κατά τη βρετανική Standard ο Sacks γνώρισε στον Musk τον Antonio Gracias που ανήκει στους πιο στενούς του συνεργάτες. Χαρακτηριστικά, ο Gracias πήρε από τον Musk τα κλειδιά του δεύτερου Roadster που βγήκε από τη μηχανή παραγωγής της Tesla, το 2008. Είναι από τους λίγους που ο Musk αποκαλεί ως ‘φίλο’ του, με τον Gracias να ανήκει στους πρώτους που επένδυσαν σε κάθε ιδέα του Musk. Είναι και μέλος του ΔΣ της SpaceX.

Sriram Krishnan

Ηγείται επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα της Andreessen Horowitz, εκ των πιο σημαντικών ιδιωτικών εταιριών επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτή επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια στην εξαγορά του Twitter από τον Musk. Ο Krishnan έχει επίσης εργαστεί σε θέσεις ανάπτυξης προϊόντων στο Facebook, το Snapchat και το Twitter (από το 2017 έως το 2019). Είπε πως θα βοηθήσει τον Musk προσωρινά και δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του.

Bonus: Kimbal Musk

Ο Kimbal είναι δυο χρόνια μικρότερος του Elon (δηλαδή, 49 χρόνων) και δηλώνει εστιάτορας, πτυχιούχος σεφ και επιχειρηματίας -με αντικείμενο το φαγητό και την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων. Σπάνια εμφανίζεται χωρίς το καουμπόικο καπέλο του. Προφανώς έχει μετοχές σε ό,τι ανήκει στον αδελφό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα